Hoe weet je of je bloedarmoede hebt?

Hoe weet je of je bloedarmoede hebt? Je zult eerst naar een dokter moeten. Hij of zij helpt je bij het analyseren van je symptomen. Vervolgens moet je bepaalde tests ondergaan om de mogelijkheid te bevestigen of uit te sluiten.
Hoe weet je of je bloedarmoede hebt?

Laatste update: 17 november, 2020

Het is erg belangrijk om te weten of je bloedarmoede oftewel anemie hebt, vooral tijdens de zwangerschap. Het is ook essentieel voor mensen die zonder duidelijke reden last hebben van symptomen zoals vermoeidheid en futloosheid.

Het identificeren van bloedarmoede begint met het opmerken van de signalen en gaat dan verder met aanvullende onderzoeken. Het probleem ligt niet zozeer bij het medische aspect zelf, maar in hoe het lichaam van elke persoon reageert op een tekort aan hemoglobine.

Daarom variëren de klinische manifestaties van bloedarmoede van patiënt tot patiënt. Vaak zijn ze niet-specifiek, inclusief symptomen die ook door andere pathologieën kunnen worden veroorzaakt.

Daarom zal een arts eerst de informatie moeten verzamelen om relevante laboratoriumtests aan te kunnen vragen. Hieronder gaan we dieper in op bloedarmoede en hoe je weet of je het hebt.

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen en hemoglobine in het bloed. Beide componenten hebben normale waarden die we zouden moeten behouden om het lichaam goed te laten functioneren.

Rode bloedcellen zijn de bloedcellen die het hemoglobine-eiwit bevatten. Deze cellen hebben een halfwaardetijd van ongeveer 3 maanden, wat betekent dat ons lichaam ze elke 90 dagen vervangt.

Hun functie is in essentie om zuurstof naar verschillende weefsels te brengen. Om hun doel te bereiken, bevatten rode bloedcellen hemoglobine, een stof die rijk is aan ijzer. Door de vorm van dit eiwit kan het zich met zuurstof verbinden en het transporteren.

Zoals je kunt zien zijn de hoofdrolspelers bij anemie zowel rode bloedcellen als hemoglobine. Tegelijkertijd gaat het ook indirect om ijzer. Daarom zijn de drie problemen die tot anemie kunnen leiden de volgende:

  • Bloedingen die de hoeveelheid bloed die in het lichaam circuleert verminderen.
  • Een gebrek aan ijzer in je dieet of het verminderde vermogen van je darmen om ijzer in de voeding op te nemen (Engelse link).
  • Chronische pathologieën die de vorming van rode bloedcellen en hun functioneren veranderen.

Symptomen van bloedarmoede

De tekenen en symptomen van anemie zijn gevarieerd en niet-specifiek, wat betekent dat het moeilijk is om te weten of je bloedarmoede hebt. Als je je beter bewust bent van de symptomen, weet je of je een arts moet raadplegen. Vermoeidheid, futloosheid en een gebrek aan kracht (Engelse link) zijn allemaal algemene kenmerken.

Op het moment dat er minder zuurstof door het lichaam circuleert, verminderen cellen hun metabole activiteit en verslijten ze sneller. Daardoor is het moeilijker om te sporten, hardlopen en zelfs gewoon lopen. Dagelijkse activiteiten, zoals bijvoorbeeld een trap oplopen, kunnen een uitdaging worden.

In geval van bloedarmoede proberen de luchtwegen het zuurstofgebrek te compenseren door het van buitenaf op te nemen. Daarom kun je je buiten adem voelen en je ademhaling kan versnellen.

Het is onwaarschijnlijk dat je door naar de kleur van je huid te kijken kan weten of je bloedarmoede hebt. De kleur van de binnenkant van je onderste ooglid kan echter wel als richtlijn dienen. Het ontbreken van rode bloedcellen leidt namelijk tot algehele bleekheid (Engelse link).

Andere symptomen die erop kunnen wijzen dat je mogelijk bloedarmoede hebt zijn onder andere:

  • Hoofdpijn.
  • Hartkloppingen en tachycardie.
  • Duizeligheid, vertigo en flauwvallen.
  • Het gevoel dat je voeten koud zijn.

Bloedonderzoek

Hoe weet je of je bloedarmoede hebt

Als je arts bloedarmoede vermoedt, zal hij of zij een reeks biochemische parameters aanvragen, waarvan de belangrijkste hemoglobine is. Door laboratoriumtests kun je de eiwitconcentratie in je bloed achterhalen.

Bij een gezonde volwassene moet de hemoglobine in het bloed bij mannen tussen de 13 en 18 gram per deciliter liggen. Bij vrouwen zou deze tussen 12 en 15 g/dl moeten liggen. De marge is breder als het om kinderen gaat.

Als het hemoglobinegehalte van een vrouw minder is dan 12 g/dl, of bij een man minder dan 13 g/dl, dan is er sprake van bloedarmoede. Vervolgens moet de arts de oorsprong van deze bloedarmoede bepalen om de aandoening te karakteriseren. Om dit te doen zullen artsen bloed laten afnemen.

Dus, hoe weet je of je bloedarmoede hebt?

De enige manier om echt te weten of je bloedarmoede hebt is door de hemoglobinewaarde in je bloed te meten via een laboratoriumtest. Verschillende symptomen kunnen op anemie wijzen, maar de diagnose is gebaseerd op meer dan alleen symptomologie.

Raadpleeg dus je arts als je vermoedt dat je bloedarmoede hebt omdat je moe of bleek bent, hoofdpijn hebt of je het gevoel hebt dat je ledematen koud voelen. Zodra je je symptomen hebt uitgelegd, zal je arts om een relevante test vragen.

De behandeling van bloedarmoede in al zijn vormen is mogelijk, hetzij met ijzersupplementen, hetzij door de oorzaak van het bloedverlies te elimineren. Dus, als je bloedarmoede vermoedt, stel het zoeken naar medische behandeling dan niet uit.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.