Farmaceutische behandelingen van bloedarmoede

Farmaceutische behandelingen van bloedarmoede hangen af van de oorzaak van de aandoening. Het is belangrijk om een juiste diagnose te krijgen om de juiste behandelingsoptie te kiezen.
Farmaceutische behandelingen van bloedarmoede
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Farmaceutische behandelingen van bloedarmoede hangen af van wat de bloedarmoede bij de patiënt veroorzaakt. Niet alle soorten bloedarmoede worden namelijk door hetzelfde veroorzaakt. De behandelingsopties variëren daarom dus ook.

Bloedarmoede is een aandoening die een verlaging van het zuurstofgehalte in het bloed veroorzaakt. Dit gebeurt wanneer de concentratie hemoglobine, een molecuul dat rijk is aan ijzer en aanwezig is in rode bloedcellen, afneemt.

Er zijn tegenwoordig veel efficiënte behandelingsopties om dit probleem op te lossen, waarover je meer te weten kunt komen in dit artikel. Farmaceutische behandelingen van bloedarmoede zijn voornamelijk gebaseerd op het aanpassen of corrigeren van de specifieke oorzaak van de aandoening. Onder de behandelingsopties vinden we:

 • Therapie met vervanging van basisvoedingsstoffen
 • Hematopoëtische stimulerende middelen
 • Immunosuppressiva
 • Beenmergtransplantaties

Wat zijn de mogelijke oorzaken van bloedarmoede?

Er zijn drie hoofdoorzaken van bloedarmoede:

 • Ten eerste kan het gebeuren omdat je eigen lichaam niet voldoende rode bloedcellen aanmaakt, wat de bloedcellen zijn die de hemoglobine bevatten. Zoals we al zeiden, is hemoglobine het molecuul dat zuurstof door het lichaam transporteert.
 • Ten tweede kan het ook worden veroorzaakt door overmatig bloeden, hetzij door een verwonding, hetzij door menstruatie bij vrouwen. Veel jonge vrouwen moeten daarom ijzersupplementen gebruiken.
 • En ten derde zijn er auto-immuunziekten die rode bloedcellen vernietigen.
Farmaceutische behandelingen van bloedarmoede

Farmaceutische behandelingen van bloedarmoede

Laten we eens kijken naar de verschillende behandelingsopties.

Behandeling met vervanging van basisvoedingsstoffen

Deze eerste farmaceutische behandeling van bloedarmoede bestaat uit het nemen van supplementen die helpen bij de synthese van erytropoëtine, een eiwit dat je lichaam nodig heeft om nieuwe rode bloedcellen aan te maken. Onder de supplementen die artsen normaal gesproken aanbevelen, bevinden zich deze twee:

 • IJzerzouten: deze zijn effectiever bij de behandeling van bloedarmoede door ijzertekort.
 • Vitamines: specifiek vitamine B12 of cobalamine, vitamine B6 of pyridoxine en foliumzuur of vitamine B9. Deze vitamines zijn nodig om rode bloedcellen te synthetiseren.

Erytropoëtische stimulerende middelen of synthese van erytropoëtine

Een andere farmaceutische behandeling van bloedarmoede is de toediening van erytropoëtische stimulerende middelen. Deze medicijnen bevorderen de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg.

Over het algemeen worden deze gebruikt voor bloedarmoede die chronisch nierfalen veroorzaakt. Daarnaast worden ze aangeraden om het aantal bloedtransfusies dat nodig is zowel tijdens bepaalde belangrijke operaties als na de operaties te verminderen.

Enkele voorbeelden van deze medicijnen zijn:

 • Erytropoëtine: dit is een stof die de differentiatie en rijping van rode bloedcellen stimuleert. De natuurlijke hoeveelheid erytropoëtine in je lichaam neemt toe wanneer je aantal rode bloedcellen daalt. Het helpt echter alleen bij bloedarmoede door een tekort aan erytropoëtine, zoals bij chronisch nierfalen.
 • Kolonie-stimulerende factoren: filgrastim of lenograstim en granulocyt-macrofaag stimulerende middelen, zoals sargramostim, zijn hormonen die de groei van bloedcellen die in het beenmerg worden aangemaakt bevorderen. Hierdoor zijn ze nuttig bij neutropenie veroorzaakt door chemotherapie of ook tijdens een beenmergtransplantatie.

Ook interessant om te lezen:
Hoe je beenmergdonor kunt worden

Behandelingen van bloedarmoede met immunosuppressiva

Dit zijn geneesmiddelen die het immuunsysteem verzwakken en daarom nuttig zijn voor aandoeningen waarbij het immuunsysteem de patiënt aanvalt of schaadt.

Sommige soorten bloedarmoede houden verband met het slecht functioneren van dit natuurlijke afweersysteem in je lichaam. Daarom schrijven artsen deze medicijnen (link in het Spaans) voor om te proberen deze aandoeningen te behandelen.

Behandelingsopties van bloedarmoede

Beenmergtransplantatie

Deze behandeling heeft geweldige resultaten opgeleverd bij bepaalde soorten bloedarmoede. Bijvoorbeeld sikkelcelanemie, wat een aanzienlijk aantal mensen treft. Deze ziekte maakt de rode bloedcellen stram, plakkerig en gevormd als een soort sikkel.

Artsen hebben al een gespecialiseerde beenmergtransplantatie (link in het Spaans) uitgevoerd die deze ziekte met succes kon terugdraaien. Ondanks de goede resultaten die al uit deze procedure zijn gebleken, is het echter ook belangrijk om vervolgonderzoeken te hebben om de behandeling beter te kunnen evalueren. Deze is namelijk nog steeds experimenteel.

Er zijn behandelingen voor elk type bloedarmoede

Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, zijn er, afhankelijk van het type bloedarmoede waaraan de patiënt lijdt, verschillende behandelingsopties. We raden je aan om je arts te raadplegen als je twijfelt, om zo met hem of haar te beslissen wat de beste manier is om jouw aandoening te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.