Wat zijn de symptomen van draaiduizeligheid?

Draaiduizeligheid gaat meestal gepaard met misselijkheid, hoofdpijn, wazig zien en moeilijk lopen. Lees verder om hierover meer te weten te komen!
Wat zijn de symptomen van draaiduizeligheid?

Laatste update: 09 oktober, 2020

Draaiduizeligheid of vertigo is een complexe sensatie om te beschrijven. De symptomen van dit probleem zijn talrijk. Het draait allemaal om de perceptie van beweging. Het voelt alsof alles in ons hoofd rond blijft draaien. Het woord komt uit het Latijn, waarin ‘vertere’ omdraaien betekent.

Zowel vertigo als gewone duizeligheid zijn twee van de meestvoorkomende redenen om naar een huisarts te gaan. In feite gaat naar schatting ongeveer 40% van de mensen ouder dan 40 om deze reden naar de dokter.

De gewaarwording heeft meestal betrekking op een verandering in het evenwichtssysteem. Dit systeem wordt het vestibulaire systeem of het evenwichtsorgaan genoemd en bevindt zich in het binnenste deel van het oor.

Aandoeningen die verband houden met dit orgaan komen zeer vaak voor en kunnen op elke leeftijd optreden. Daarom gaan we in dit artikel alles uitleggen wat je moet weten over draaiduizeligheid en welke symptomen er meestal mee gepaard gaan.

Het is belangrijk om deze symptomen te kennen, omdat het een moeilijk gevoel is om te beschrijven en lastig is om te diagnosticeren.

Wat is draaiduizeligheid?

Draaiduizeligheid

Het binnenoor bevat het vestibulaire systeem, waardoor mensen hun evenwicht kunnen bewaren. Bovendien is het er ook voor verantwoordelijk dat we ons bewust zijn van de positie waarin ons lichaam zich bevindt. Het geeft ons ook het vermogen om onze houding op correcte wijze aan te passen aan de ruimte om ons heen.

De meeste gevallen van draaiduizeligheid worden over het algemeen veroorzaakt door een verandering in dit systeem. Het omvat het waarnemen van een gevoel van beweging, van onszelf of onze omgeving, zonder dat er echt iets beweegt. Sommige mensen ervaren het als ‘een val in de leegte’.

Het is een aandoening die iedereen op elke leeftijd kan treffen. Zoals we al hebben vermeld, komt het echter veel vaker voor na de leeftijd van 40 jaar. Vertigo kan in verschillende typen worden ingedeeld:

  • Perifere duizeligheid. De verandering van het vestibulaire systeem veroorzaakt dit type. Het is het meestvoorkomende type en meestal veroorzaken laesies in het oor dit. Daarom is het gebruikelijk dat deze mensen ook te maken hebben met gehoorverlies.
  • Centrale duizeligheid. Wat bij dit type (Engelse link) gebeurt is dat de zenuwcircuits die informatie uit het oor doorgeven en interpreteren beschadigd zijn. Deze interpretatie vindt plaats in de hersenstam.
  • Positionele duizeligheid. Dit type verschijnt in de vorm van korte episodes. Het is een reactie op veranderingen in de positie van het hoofd en is meestal goedaardig.
  • Cervicale duizeligheid. Dit type wordt veroorzaakt door een verandering in de nekwervels.

Er zijn zoveel soorten draaiduizeligheid omdat de functie van evenwicht en houding uit een complex zenuwcircuit bestaat waarbij diverse delen van het lichaam betrokken zijn. Alle typen produceren echter hetzelfde complexe gevoel van beweging die er niet is.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Wat is benigne paroxismale positieduizeligheid?

Welke andere symptomen gaan gepaard met draaiduizeligheid?

Man houdt zijn hoofd vast

Naast het feit dat iemand met vertigo het gevoel heeft dat alles in de buurt ronddraait, zijn er een aantal andere symptomen die hier gewoonlijk mee gepaard gaan.

  • Misselijkheid en braken zijn zeer algemeen.
  • Mensen die eraan lijden verliezen tijdens de draaiduizeligheid meestal hun evenwicht waardoor ze vallen.

Afhankelijk van het type draaiduizeligheid komen sommige symptomen vaker voor dan andere. In het geval van perifere duizeligheid is er, zoals we al zeiden, meestal ook een afname van het vermogen om te horen. Daarnaast kan iemand ook een constant suizen in de oren horen.

  • In andere gevallen van draaiduizeligheid kan het gezichtsvermogen ook worden beïnvloed. Veel mensen zien dubbel of kunnen niet goed scherpstellen.
  • Er zijn zelfs mensen die niet meer correct kunnen praten.
  • Aan de andere kant kan draaiduizeligheid gepaard gaan met verlamming van de gezichtsspieren of een gevoel van vermoeidheid en zwakte in de benen.
  • Mensen die eraan lijden, voelen zich meestal angstig en verdrietig, omdat het lopen en bewegen merkbaar moeilijker kan worden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel de meeste gevallen van draaiduizeligheid voorkomen in de vorm van korte episodes (Spaanse link), ze ook dagenlang kunnen duren. Dit kan het zowel bij kinderen als volwassenen overkomen.

Diagnose en behandeling

Om draaiduizeligheid te diagnosticeren, is het belangrijkste om de arts duidelijk uit te leggen hoe de sensatie voelt. Het is ook nodig om de overige symptomen die optreden te beschrijven.

Normaal gesproken is de otolaryngoloog degene die verantwoordelijk is voor het onderzoek van het oor en de rest van het evenwichtssysteem. Afhankelijk van de oorzaak van de draaiduizeligheid zal de behandeling anders zijn. Om het te behandelen, zijn er medicijnen beschikbaar en zelfs operaties. Elk individueel geval is echter anders.

Idealiter moet je direct naar de dokter gaan wanneer je het gevoel van draaiduizeligheid krijgt. Je moet ook een afspraak maken als je een van de begeleidende symptomen vertoont die we hebben genoemd.

Het is een complexe aandoening die verschillende oorzaken kan hebben, dus het is noodzakelijk om deze goed te bestuderen. Alleen op die manier kan de arts je de goede behandeling voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.