Vijf zenuwen in de hand die je moet kennen

De vingertoppen zijn een van de meest geïnnerveerde delen van het lichaam. In dit artikel ontdek je zes handzenuwen die je moet kennen.
Vijf zenuwen in de hand die je moet kennen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

De zenuwen in de hand zijn een absoluut wonder! De vingertoppen zijn een van de meest geïnnerveerde delen van het lichaam. Ze zijn daarom de belangrijkste bronnen van tactiele informatie.

De belangrijkste zenuwen in de hand

Om didactische redenen zijn de handzenuwen meestal in twee groepen verdeeld: de zenuwen die in de rug van de hand overheersen en die in de handpalm. Deze zijn echter niet gescheiden. In plaats daarvan vormen ze een onderling verbonden netwerk van zenuwen.

Handzenuwen zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van sensorische informatie naar de hersenen en dragen bij aan de beweging van handen, vingers en armen. Hieronder lichten we de vijf belangrijkste zenuwen in de hand toe.

1. De mediane zenuw

Zenuw geeft informatie door

Een van de belangrijkste handzenuwen is de mediane zenuw, die sensorische en motorische informatie doorgeeft. De mediaan is een sensorimotorische zenuw. Het innerveert de spieren van de onderarm en palm.

Het bestaat uit twee delen: intern en extern. De externe verdeling van deze zenuw leidt dan naar de palmaire digitale tak van de wijsvinger. Ook naar de externe palmaire digitale zenuw van de tweede vinger.

Ondertussen resulteert de interne deling in de interne palmaire digitale zenuw van de tweede vinger. Net als naar de externe en interne palmaire digitale zenuwen van de derde vinger en de externe palmaire digitale zenuw van de vierde vinger. Het is verantwoordelijk voor het gevoel in de buitenste helft van de handpalm.

De mediane zenuw innerverteert de radiale handbuiger, palmaris longus en oppervlakkige vingerbuiger. Vanwege de locatie kan het op verschillende punten bekneld raken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Een gezonder zenuwstelsel met deze drankjes

2. De nervus ulnaris

De nervus ulnaris wordt als een gemengde zenuw gedefinieerd. Dit betekent dat het motorische en sensorische vezels combineert. Het heeft een oppervlakkige tak die op de haak van het hamaatbeen bij de pols wordt ondersteund.

Het levert de palmaris brevis en geeft digitale takken aan de mediale anderhalve vinger. Het levert ook de 3e en 4e lumbricalen en alle palmaire interossei-spieren en dorsale interossei van de hand. Deze zenuw innerveert slechts twee spieren van de onderarm: de ulnaire handbuiger en de mediale helft van de flexor digitorum profundus.

Het innerveert voornamelijk de spieren van de hand. Het is dan verantwoordelijk voor de gevoeligheid van de huid in de ellepijpzenuw van de handpalm en de achterkant van de hand. Ook in de vierde en vijfde vinger.

3. De radiale zenuw

Samengeknepen hand

De radiale zenuw neemt deel aan de beweging van veel spieren van de arm. Een van de zes meest relevante handzenuwen is de radiale zenuw (Engelse link). Het bevindt zich in de palm van de hand.

Het innerveert het dorsale aspect van de hand, het dorsale aspect van de duim, wijsvinger, middelvinger en de laterale kant van de ringvinger behalve de nagelbedden van de vingers.

Deze zenuw is een sensorisch-motorische zenuw. Hij is namelijk voornamelijk betrokken bij de extensiebewegingen van de elleboog, pols en vingers. Ook bij de afwikkeling van de onderarm. Met andere woorden, wanneer dat gebied naar buiten en naar binnen draait.

Het innerveert verschillende spieren, waaronder de triceps. Ook de dorsale armspieren (de triceps brachii en de elleboogspier) en de extrinsieke extensoren van de polsen en handen. Tevens de lange kop, de mediale kop en de laterale kop van de triceps brachii-spieren.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 trucs om je zenuwstelsel te versterken

4. Cutane radiale zenuw

Deze bevindt zich aan de achterkant van de hand. Deze zenuw doorboort de peesblad van de onderarm. Dat wil dus zeggen, de laag pezen in dat gebied. Het gaat onder de brachioradialis-pees door. Vervolgens sluit het zich aan bij de radiale motorpees bij de elleboog.

De huidzenuwzenuw innerveert de vingerkootjes van de duim en ook de eerste koot van de wijsvinger en ook de buitenkant van het eerste kootje van de derde vinger en de achterkant van de hand.

5. Cutane nervus ulnaris

Man trekt aan duim

De huidzenuw innerveert de 3e, 4e en 5e vinger van de hand. Het komt dan overeen met de dorsale tak van de elleboogzenuw (Engelse link). In wezen innerveren het binnenste deel van de derde vinger en de rand van de nagel van de vierde vinger op het binnenste deel. Net als de binnen- en buitenkant van de vijfde vinger.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Netter, F. H., & Brass, A. (1994). Sistema Nervioso, Tomo I: Parte 1. Anatomía y Fisiología (Vol. 1). Elsevier España.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.