Wat zijn kalkplekken en hoe kun je ze verwijderen?

De concentratie van bepaalde mineralen kan de verschijning van kalkplekken veroorzaken. Ontdek hier hoe je ze met verschillende producten kunt verwijderen.
Wat zijn kalkplekken en hoe kun je ze verwijderen?

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel het vreemd kan lijken dat water behalve veel voordelen ook vieze vlekken op je kranen en gootstenen kan veroorzaken, is het ook mogelijk dat deze vlekken ontstaan uit bepaalde chemische elementen die in onze producten zitten. Als je weet wat kalkplekken zijn en hoe je ze kunt verwijderen, kun je dit probleem efficiënt behandelen met zowel zelfgemaakte als natuurlijke oplossingen.

Watervlekken kunnen ontstaan in sproeiers, douches, en op glas als de vloeistof verdampt is. Ze verschijnen dankzij bepaalde mineralen en kunnen met verschillende methoden verwijderd worden, variërend van azijn tot citroen tot enkele meer specifieke schoonmaakmiddelen.

Hoe ontstaan kalkplekken?

Water bevat meestal mineralen zoals calcium en magnesium, waaruit de vlekken ontstaan. Het proces ontstaat als de vloeistof van een oppervlak verdampt. Omdat het een hogere concentratie waterstofcarbonaten bevat, kunnen dit soort vlekken ontstaan, vooral als de plek niet goed gedroogd is.

Dit soort geconcentreerd water wordt vaak gebruikt om de werking van verschillende huishoudelijke apparaten te verbeteren, waaronder kleding- en vaatwasmachines. Maar voortdurend gebruik kan door de concentratie van mineralen witachtig gekleurde vlekken veroorzaken. Deze verschijnen op verschillende oppervlakken, zoals kranen, doucheschermen, porselein, glas, of douchewanden.

5 oplossingen om kalkplekken te verwijderen

Douchekop
Hard water kan kalkplekken geven op douchekoppen en andere kranen als er vaak water doorheen stroomt.

Hoewel dit geen erg ernstig huishoudelijk probleem is, kan het verwijderen van kalkplekken complicaties opleveren. Dit hangt onder meer af van hoe lang het al op het glas zit.

Gelukkig is er een ruime keuze aan natuurlijke en chemische producten die werken om deze vlekken te verwijderen. Laten we eens kijken wat het zijn.

1. Citroensap

Een van de meest natuurlijke oplossingen voor het behandelen van kalkplekken is het aanbrengen van citroensap. Het citroenzuur heeft eigenschappen die kunnen verzachten en verwijderen. Wil het effectief zijn, dan moet je een verse citroen uitpersen en met water mengen in een spuitfles. Breng het op de vlek aan en laat het een paar minuten intrekken.

Als alternatief kun je ook met zachte en voorzichtige bewegingen de uitgesneden citroen rechtstreeks over het glas wrijven. Verwijder de overtollige vloeistof met een glasreiniger.

2. Tandpasta

Een ander huishoudelijk product dat zelden voor andere doeleinden gebruikt wordt is tandpasta. De eigenschappen ervan zijn echter gunstig voor het verwijderen van stoffen.

Het moet niet direct aangebracht worden, maar verdund in water om het beter over de hele plek te verdelen. Ga er voorzichtig met een borstel of spons over en doordrenk het dan met water of met een product voor kristallen. Zorg dat het goed droog is.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Probeer deze producten om je badkamer vlekkeloos schoon te maken

3. Kalkplekken verwijderen met azijn

Een van de meest effectieve huishoudelijke middelen tegen hard water is witte azijn. Om het te gebruiken moet je het met water mengen in een lege fles, met van elk een gelijke verhouding.

Als de vlek resistent is, kun je 60% azijn en 40% water in het mengsel doen. Een spuitbus is aan te bevelen om op de vuile ruimte van het glas aan te brengen.

Laat het goed intrekken op de plaats van de vlek en herhaal de handeling 2 of 3 keer. Bevochtig beurtelings een doek met het mengsel en veeg ermee over het raam of de glasconstructie waar het harde water zit.

Wrijf voorzichtig en voorzichtig om het materiaal niet te beschadigen. Laat het product een tijdje op de vlek inwerken.

Als de bespoten plek droog is, veeg je hem af met een trekker of absorberend papier om de resten van het product te verwijderen. Het is belangrijk dat er geen azijn of water op het glas achterblijft, want dat kan nieuwe vlekken veroorzaken. Wat het soort product betreft, is gewone gedistilleerde witte azijn het meest aan te bevelen.

4. Baking soda

Een product met multifunctionele eigenschappen is baking soda. Maak er een bereiding van met azijn, steeds met de voorzorg dat je het in een open bak en in een verluchte ruimte doet. Zodra het borrelen ophoudt, doe je het mengsel in het glas en laat het rusten.

Haal er een borstel of een doek over en verwijder de resten met een beetje water. Het is een goed idee om de plek van de vlek van tevoren nat te maken, zodat het zuiveringszout beter aan het oppervlak hecht.

5. Etherische oliën

Etherische oliën
Etherische oliën van citrusvruchten kunnen effectieve schoonmaakmiddelen voor in huis zijn.

Andere citrusderivaten zijn etherische oliën van sinaasappel of citroen. Deze hebben gezondheidsvoordelen en worden ook bij het schoonmaken gebruikt. Wat kalkplekken betreft, kunnen ze doeltreffend zijn om ze zowel te verwijderen als te voorkomen dat ze opnieuw ontstaan.

Meng druppels olie met water en breng ze met een doek of spons op de vlek aan. Laat het, net als bij de vorige stappen, een paar minuten zitten en verwijder de resten dan met een glasreiniger.

Tips om de vorming van kalkplekken te behandelen en te voorkomen

Net als bij andere huishoudelijke problemen is het belangrijk om bepaalde preventietips toe te passen om te voorkomen dat problemen moeilijker op te lossen zijn. Volg daarvoor de onderstaande suggesties op:

  • Handel snel. Het zal gemakkelijker te verwijderen zijn als een watervlek wordt aangepakt als hij zich voor het eerst vormt. Controleer minstens een keer per week ramen en glas om eventuele vlekken op te sporen.
  • Schurende doeken. Producten kunnen met een schurende lap aangebracht worden voor sommige moeilijk te verwijderen watervlekken. Ze werken als fijn schuurpapier. Voorbeelden zijn groene sponzen, magische uitwismiddelen, en staalwol.
  • Preventie. De beste manier om dit probleem aan te pakken is het te voorkomen. Om het ontstaan van kalkplekken te voorkomen, moet je ramen en glas droog houden. Controleer of water en schoonmaakmiddelen verdampen als ze aangebracht worden.
  • Reguleer de intensiteit van de methode. De oplossing om kalkplekken te verwijderen hangt af van de weerstand die ze bieden. Begin met natuurlijke producten en, als die geen resultaat geven, wend je dan tot chemicaliën en schurende doeken.
  • Voorkom corrosie. Het is belangrijk je niet te laten verwarren met producten die corrosief kunnen zijn voor de kristallen.
  • Kranen en andere oppervlakken. Deze vlekken ontstaan niet alleen op glas en kristallen, maar ook op kranen en tapkranen. Breng in dit geval de producten aan en laat ze 1 of 2 uur staan voordat je ze verwijdert en met een doek afveegt.
  • Wees voorzichtig met tegels. Wat wandtegels betreft, is het raadzaam de vlekken schoon te maken met natuurlijke producten, zoals citroen of witte azijn.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe kalkaanslag uit de douche te verwijderen

Gebruik voor hardnekkige kalkplekken chemische producten

Als de meest natuurlijke oplossingen niet positief waren, zijn sommige schoonmaakmiddelen op de markt wel effectief tegen kalkplekken. Ze brengen echter wel een extra investering met zich mee, want het zijn chemische producten die voor dat specifieke doel gemaakt zijn.

Wat hun toepassing betreft, lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Sommige kun je er namelijk op spuiten, andere moet je erop vegen, en weer andere kun je er meer of minder lang op laten zitten. Zorg er tenslotte voor dat je beschermende uitrusting gebruikt als je ermee werkt, waaronder een veiligheidsbril en handschoenen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Julián-Soto, F.,  La dureza del agua como indicador básico de la presencia de incrustaciones en instalaciones domésticas sanitarias. Ingeniería. Investigación y Tecnología [Internet]. 2010;XI(2):167-177. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40412515004
  • Perez, Esteve, Cristina Barrera, and Luisa Castelló. “Productos Químicos Para La Limpieza En La Industria.” Upv (2017): 2–8. Disponible en: https://riunet.upv.es/handle/10251/83384
  • Marrero-Águila, Rigoberto, Zelaya-Reina, Arturo Ramón,  Evaluación de problemas de corrosión en tuberías de una central hidroeléctrica. Tecnología Química [Internet]. 2014;XXXIV(1):5-12. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=445543781001
  • Campos-Cruañes, Joan Baptista, Pac-Sa, Mª Rosario, Villamarín-Vázquez, Jose Luis, Bellido-Blasco, Juan, Puig-Barbera, Joan, Felis-Dauder, Carlos, Arnedo-Pena, Alberto, Artero-Civera, Adrián,  Dureza del agua de consumo doméstico y prevalencia de eczema atópico en escolares de Castellón, España. Salud Pública de México [Internet]. 2007;49(4):295-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10648195007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.