Wat zijn interceptieve orthodontische behandelingen?

Interceptieve orthodontische behandelingen worden gebruikt om gebitsproblemen tijdens de kindertijd te corrigeren. Het maakt gebruik van de botgroei om de behandeling te vereenvoudigen. Lees meer in het volgende artikel!
Wat zijn interceptieve orthodontische behandelingen?

Laatste update: 11 oktober, 2021

Interceptieve orthodontische behandelingen zijn behandelingen waarbij hulpmiddelen worden gebruikt om occlusieproblemen te corrigeren tijdens de kindertijd, wanneer het bot nog groeit.

Mondverzorging vanaf jonge leeftijd is essentieel voor het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van kinderen. Daarom is het raadzaam de tandarts te raadplegen om elke afwijking op tijd te ontdekken en een effectieve behandeling uit te voeren.

Interceptieve orthodontische behandelingen zijn een vroegtijdige interventie om gebitsafwijkingen snel op te lossen. Op die manier wordt voorkomen dat er situaties ontstaan die leiden tot meer geaccentueerde afwijkingen en die gecompliceerdere, invasievere en duurdere behandelingen vereisen.

Bovendien verbetert het verhelpen van anomalieën de functie, de esthetiek en de gezondheid van het gebit van kinderen. Waar bestaat deze orthodontische behandeling uit? Ontdek het hier!

Wat zijn interceptieve orthodontische behandelingen?

Interceptieve of vroege orthodontie is een behandeling met mondprothesen die tijdens de kinderjaren wordt uitgevoerd. Het doel is (Spaanse link), zoals de naam al aangeeft, om abnormale groei van de maxillofaciale structuur te onderscheppen en een goede ontwikkeling van het bot te begeleiden.

De behandeling wordt gebruikt om de ontwikkeling van bot, spieren en tanden te verbeteren voordat het definitieve gebit is doorgebroken. Door de grootte en de positie van de kaken tijdens hun ontwikkeling te veranderen, kan men ernstigere problemen met de occlusie in de toekomst voorkomen.

Op deze manier zijn complexe, langdurige en kostbare behandelingen die deskundigen toepassen wanneer het bot zijn groei heeft voltooid, niet nodig. Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen zoals:

  • uitneembare expansieplaten
  • disjunctoren
  • extraorale bogen
  • gezichtsmaskers
  • elastische of harde functionele hulpmiddelen

Een deskundige kan deze elementen combineren en ontwerpen afhankelijk van de behoeften en bijzonderheden van elke patiënt.

Misschien bent je geïnteresseerd in:
8 tips voor mensen met een beugel

Wanneer zijn interceptieve orthodontische behandelingen nodig?

Een kind dat een orthodontisch apparaat in zijn mond stopt

Zodra de kindertandarts een occlusale afwijking vaststelt, zullen interceptieve orthodontische behandelingen noodzakelijk zijn. Het is belangrijk om te weten dat een regelmatig bezoek aan de tandarts tijdens de kinderjaren een vroegtijdige opsporing van een eventuele malocclusie mogelijk maakt.

Idealiter zou een consult bij deze deskundige moeten worden aangevraagd voor de eerste verjaardag van een kind. Daarna moet het kind om de zes maanden naar de tandarts om de toestand en de ontwikkeling van de mond te controleren. Op deze manier kan de deskundige beoordelen of de botgroei voldoende is of dat er een consultatie bij de orthodontist nodig is.

Een evaluatie van de occlusale situatie met de orthodontist is mogelijk vanaf de leeftijd van 6 jaar. Dit is het moment waarop het vervangen van de tanden en kiezen van het melkgebit begint.

Hieronder noemen we enkele van de problemen die met interceptieve orthodontische behandelingen kunnen worden gecorrigeerd. Dit zijn onder andere:

  • Problemen van skeletale oorsprong. Dit zijn veranderingen die hun oorsprong vinden in het bot. De groei van het bot is abnormaal, wat leidt tot problemen zoals een kruisbeet (Spaanse link), een spleet in het verhemelte, een open beet, of het doorbijten van de ondertanden voor de boventanden.
  • Problemen die functioneel van oorsprong zijn. Dit zijn problemen die worden veroorzaakt door disfunctionele gewoonten, zoals mondademhaling, duimzuigen, langdurig gebruik van de fles of fopspenen, en atypisch slikken.
  • Erfelijke problemen. Dit zijn veranderingen met een genetische component die de groei van de kaken beïnvloeden. Een bepaalde vorm of grootte van de botten komt bij meerdere leden van dezelfde familie voor. In dit geval zijn de behandelingen meestal complexer en langduriger.

De keuze van de juiste behandeling

De keuze van de behandeling dat een kind zal moeten ondergaan hangt af van de behoeften van elk klinisch geval. Met behulp van de goede behandeling is het mogelijk om het volgende te bereiken:

  • De uitbreiding van de kaken wanneer de boog erg smal is.
  • Het stimuleren van de groei van de onderkaak als deze erg klein is of het vertragen van de groei als deze erg prominent is.
  • Het creëren van ruimte voor het correct doorkomen van blijvende tanden of om problemen op te lossen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Over het algemeen varieert de duur van een interceptieve orthodontische behandeling van 6 tot 18 maanden. Dit hangt echter grotendeels af van de kenmerken van de afwijking. Soms is meer tijd nodig om de therapie te voltooien en resultaten te bereiken.

De duur hangt onder andere af van de tijd die het kind besteedt aan het gebruik van het hulpmiddel. Deskundigen raden aan ze het grootste deel van de dag in de mond te dragen en ze intensief en continu te gebruiken. Op die manier zal de behandeling efficiënt zijn.

Ook zal daardoor de behandeling niet langer duren dan is voorgeschreven, vooral wanneer de hulpmiddelen uitneembaar zijn. Het is belangrijk te verduidelijken dat interceptieve orthodontische benaderingen uit twee fasen bestaan.

De eerste fase is onmiddellijk na de diagnose van de malocclusie wanneer de behandeling met interceptieve apparaten begint. In deze fase heeft het kind de meeste melktanden in de mond.

Het doel is om correct kauwen te bereiken, disfunctionele gewoonten te corrigeren en de abnormale ontwikkeling van botstructuren te stoppen. Bovendien wordt de botgroei begeleid, zodat de definitieve tanden in de juiste positie kunnen doorbreken.

De tweede fase is niet altijd nodig. Deze vindt plaats wanneer het kind is gegroeid en klaar is met de interceptieve behandeling. Op dat moment helpt corrigerende orthodontie om de behandeling te voltooien en aan te vullen.

Het is belangrijk op te merken dat de tweede fase eenvoudiger en succesvoller zal zijn dan wanneer de eerste fase niet had plaatsgevonden. Zo helpt het gebruik van een beugel om de functionaliteit van de mond en het uiterlijk van het gezicht te verbeteren, of om sommige tanden recht te zetten.

Wat zijn de voordelen van interceptieve orthodontische behandelingen?

Een kind zit in de stoel van de tandarts

Het belangrijkste voordeel van interceptieve orthodontische behandelingen is dat het de botten in de juiste positie, vorm en grootte houdt of zet, op het moment dat ze groeien.

Dit verbetert de functie en esthetiek van de mondholte, het gezichtsbeeld van het kind en het gevoel van eigenwaarde. Daarnaast geeft dit een hogere kwaliteit van leven en een betere algehele gezondheid (Spaanse link).

Het voorkomt ook ernstiger afwijkingen en complicaties in de toekomst die moeilijk te corrigeren zijn. De volgende doelstellingen worden nagestreefd bij het plaatsen van een beugel tijdens de kinderjaren:

  • Het bereiken van een juiste verhouding tussen de boven- en onderkaak door hun groei te vertragen of te stimuleren. Als gevolg hiervan passen interceptieve orthodontische behandelingen harmonieus de positie en grootte van beide botten aan.
  • Het mogelijk maken van de juiste eruptie van de blijvende tanden.
  • Het stabiliseren van de krachten die bij het kauwen ontstaan.
  • Voorkomen van overmatige slijtage van de tanden en problemen in de ondersteunende weefsels.
  • Het verbeteren van het uiterlijk van de mond en het gezicht van de patiënt. Dit heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van het kind.
  • Het vergemakkelijken van de goede werking van het temporomandibulaire gewricht.
  • Het elimineren van disfunctionele gewoonten en het corrigeren van de occlusale problemen die ze veroorzaken, zoals langdurig gebruik van de fles en fopspenen, duimzuigen, orale ademhaling en atypisch slikken.

Vroege consultatie en interventie verbeteren de kwaliteit van leven van kinderen

Al op jonge leeftijd, en regelmatig, de tandarts bezoeken is essentieel om eventuele problemen in de groei van de kaakbeenderen op tijd te ontdekken. Door in te grijpen wanneer het bot nog groeit, worden toekomstige complicaties voorkomen. Daardoor is er minder behoefte aan andere, meer invasieve behandelingen.

Hoewel sommige ouders zich zorgen maken of hun kinderen orthodontie nodig hebben, zijn er veel voordelen aan het dragen van een beugel. Je moet er alleen voor zorgen dat je de zorg volgt die de deskundige aanraadt om de juiste resultaten te krijgen.

Met interceptieve orthodontische behandelingen zal niet alleen de progressie van de malocclusie vertragen, maar zal ook de mondhygiëne verbeteren. Dit zal zich ongetwijfeld vertalen in een betere kwaliteit van leven voor het kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carrasco-Sierra, Miguel, Alba M. Mendoza-Castro, and Freya M. Andrade-Vera. “Implementación de la ortodoncia interceptiva.” Dominio de las Ciencias 4.1 (2018): 332-340.
  • Piñeda Zayas, Alejandro. “Ortodoncia interceptiva en paciente infantil con hábito de succión no nutritivo.” (2019).
  • Botero Mariaca, Paola María, et al. “Manual de ortodoncia interceptiva: teoría y práctica.” (2020).
  • Solís-Espinoza, María E. “Succión digital: repercusiones y tratamiento.” REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA 17.1 (2018): 42-51.
  • Castillo Merchán, Fernando Marcelo. Succión digital y maloclusión dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Arango, Andrea, et al. “Hábitos orales y odontología: una visión interdisciplinar.”: 127.
  • Peña-Santana, Yinet, Nora María Reyes-Castellanos, and Trinidad Margarita Telléz-Peña. “Tratamiento temprano de la mordida cruzada posterior con placas Hawley de expansión y elásticos cruzados.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 44.6 (2019).
  • Bioti Torres, Analina Mercedes, et al. “Maloclusión clase III tratada con máscara facial.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.2 (2018): 167-172.
  • Díaz, Iván Menéndez. Tratamiento precoz de la maloclusión de clase iii con disyunción maxilar y máscara facial. Diss. Universidad de Oviedo, 2018.
  • Torres, Analina Mercedes Bioti, et al. “Maloclusión clase III tratada con máscara facial.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.2 (2018): 373-378.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.