Goede mondhygiëne bij kinderen: wat kun je doen?

Het poetsen van het gebit van kinderen heeft invloed op de toekomstige mondhygiëne. Om deze reden is het belangrijk om kinderen vanaf jonge leeftijd over een goede mondhygiëne te vertellen!
Goede mondhygiëne bij kinderen: wat kun je doen?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het bevorderen van een goede mondhygiëne bij kinderen is buitengewoon belangrijk omdat de toekomstige gezondheid van hun gebit ervan afhangt. Kinderen kunnen ook gaatjes ten gevolge van cariës  krijgen.

De beste manier om dit probleem te bestrijden, is preventie door goede gewoonten op het gebied van mondhygiëne van kinds af aan goed aan te leren. Wil je weten hoe je voor mondhygiëne bij kinderen zorgt? Blijf dan lezen!

Wat is een goede mondhygiëne bij kinderen?

Het gebit van je kinderen verzorgen is veel meer dan voorkomen dat de tanden geel worden. Hoewel dit een veelvoorkomend esthetisch probleem is, omvat een goede mondhygiëne bij kinderen veel meer dan het hebben van een glanzend wit gebit.

Als we het hebben over het schoonhouden van hun mond, hebben we het over tanden en kiezen, maar ook over de wangen en tong. Een gezonde mond heeft:

  • gezonde en witte tanden, zonder voedselresten of de aanwezigheid van tandplak en/of tandsteen.
  • roze tandvlees, dat niet bloedt of pijn doet bij het tandenpoetsen.
  • een frisse adem.

Wat hebben kinderen nodig om thuis goed voor hun tanden te zorgen? Moet je meer kopen dan alleen een goede tandenborstel en tandpasta? Dat zullen we hieronder bespreken.

Benodigdheden voor de mondhygiëne van kinderen

Een moeder die de mondhygiëne bij kinderen versterkt

Tandartsen raden aan dat we als volwassenen minstens twee keer per dag onze tanden moeten poetsen, flossen en mondwater gebruiken. Hoe zit dat echter met kinderen? Laten we eens kijken wat ze nodig hebben om hun mond schoon en gezond te houden.

  • Tandenborstel: deze moet geschikt zijn voor de leeftijd. Je kunt je vertrouwde tandarts vragen wat voor borstelharen het beste zijn voor je kleintje. Het is ook belangrijk dat kinderen leren hun tanden handmatig te poetsen, zelfs als ze een elektrische tandenborstel hebben.
  • Tandpasta: kies een tandpasta die geschikt is voor de leeftijd van je kind. Praat ook met je tandarts over het beste merk en of de tandpasta fluoride moet bevatten.
  • Flosdraad: we raden bij kinderen vanaf 4 jaar om met hulp flosdraad te gebruiken. Rond de leeftijd van 8 of 9 zijn ze er klaar voor om het zelf te doen.

Het is belangrijk om de borstel regelmatig te vervangen wanneer deze er versleten uitziet.

Tips voor mondhygiëne bij kinderen

Een goede mondhygiëne bij kinderen betekent preventie! De eerste stap voor onze kleintjes om gezonde witte tanden te hebben is natuurlijk om het gebit goed te zorgen, voordat ze problemen krijgen. Hiervoor is het belangrijk om de tips te volgen die we hieronder zullen noemen.

1. Begin al op jonge leeftijd met tandenpoetsen

Een baby die op het tapijt kruipt

Vaak denken we dat mondhygiëne bij kinderen alleen betrekking heeft op tandenpoetsen, maar dat is niet waar. Om deze reden is het belangrijk om voor de mond van je kinderen te zorgen vanaf het moment dat ze geboren zijn. Op die manier kun je voorkomen dat ze tandbederf door het drinken uit de fles of van de moedermelk ontwikkelen.

  • Maak hun tandvlees dagelijks schoon met een stukje gaas.
  • Poets de tanden van je kleintje als ze doorkomen voorzichtig.

2. Poets je tanden minstens twee keer per dag

Idealiter zouden kinderen drie keer per dag poetsen: na het ontbijt, na de lunch en na het eten. Op een goede manier poetsen betekent onder andere:

  • Doe een kleine hoeveelheid tandpasta op de borstel. Het mag niet groter zijn dan een erwt.
  • Poets eerst de binnenkant van de tanden, een voor een. Denk eraan, zet de borstel in een hoek tegen de tanden en kiezen om ook te poetsen waar de tanden en het tandvlees elkaar raken.
  • Maak de buitenkant van de tanden een voor een schoon. Blijf schuin poetsen.
  • Poets de bovenkant van de tanden, een voor een. Let daarbij vooral op de achterste kiezen.
  • Vergeet ten slotte niet om ook de tong te borstelen.
  • Als je kinderen ouder zijn dan vier jaar, kun je beginnen met flossen. Zorg er hierbij wel voor dat je hun tandvlees niet beschadigt. Wees geduldig, want in het begin zal het waarschijnlijk moeilijk zijn.

3. Vermijd overtollige suikers

Veel lollies en snoep

Kinderen kunnen natuurlijk best eens snoep eten, maar met mate. Snoepjes en resten daarvan blijven vervolgens aan hun tanden plakken. Als kinderen hun tanden niet regelmatig goed poetsen, kan die suiker hun tanden beschadigen en gaatjes veroorzaken.

4. Eet een uitgebalanceerd dieet

Gezonde voeding is niet alleen goed voor de gezondheid, maar vooral ook voor de mondgezondheid. Voeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, fosfor en fluor toe aan het dieet van je kinderen, zodat ze een sterk en gezond gebit hebben!

5. Kies water als de favoriete drank

Een kind dat water drinkt

Het zeer regelmatig drinken van suikerhoudende dranken kan het gebit van kinderen beschadigen. Stel je voor dat je kind zijn tanden niet poetst na het drinken van een glas sap of limonade. Die suikers blijven in hun mond en kunnen vervolgens verschillende problemen veroorzaken.

6. Ga jaarlijks naar de tandarts

Kinderen moeten minstens één keer per jaar naar de tandarts gaan. Profiteer van dat moment om met de tandarts en je kind(eren) te praten over hoe je het beste voor de tanden van je kind kunt zorgen.

Ten slotte is mondhygiëne bij kinderen essentieel, niet alleen voor het heden maar ook voor de toekomst. Als je vragen hebt over het gebit poetsen, neem dan contact op met je tandarts. Niemand kan je beter adviseren dan deze specialist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.