Tandbederf: wat veroorzaakt gaatjes in de tanden?

Tandbederf kan worden veroorzaakt door bacteriën zoals Streptococcus mutans. Voeding en hygiëne zijn echter ook factoren als het gaat om de ontwikkeling van gaatjes.
Tandbederf: wat veroorzaakt gaatjes in de tanden?

Laatste update: 01 november, 2022

Gaatjes in de tanden zijn in wezen tandbederf. Veel verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van tandbederf. Het is echter meestal gerelateerd aan voeding, bacteriën en speekselcomponenten.

Gaatjes in de tanden beschadigen eerst het tandglazuur, de oppervlakkige laag van de tand. Daarna gaan ze geleidelijk aan verder totdat ze de pulp bereiken, het binnenste deel van de tand.

De boosdoeners van tandbederf zijn meestal bacteriën, voornamelijk Streptococcus mutans. Deze bacterie verwijdert mineralen uit tandglazuur, wat vervolgens gaatjes kan veroorzaken. Suikerhoudende producten voeden de bacteriën die het tandglazuur stuk maken.

Kind met gaatjes in de tanden

Waarom treedt tandbederf op?

De aanwezigheid van bacteriën is niet het enige dat tot tandbederf leidt. Er zijn ook andere risicofactoren:

  • Lage pH-waarde in je mond vanwege de consumptie van koolzuurhoudende dranken, zure voedingsmiddelen, enzovoort.
  • Een dieet dat veel suiker en plakkerig voedsel bevat.
  • Slechte mondhygiëne.
  • Lage speekselproductie.
  • Tanden die heel dicht op elkaar staan, wat schoonmaken moeilijk maakt.
  • Afwijkingen van het glazuur, zoals hypoplasie (dun en beschadigd tandglazuur).
  • Tandvleesziekten.
Tandbederf door voedsel

Gaatjes in de tanden beginnen als witte vlekken met een kalkachtige textuur die op de tanden verschijnen als gevolg van het dunner worden en verzwakken van het glazuur. Als mineralen verloren blijven gaan, zal de toestand verslechteren en een donkere, zwartachtig gelige holte verschijnen.

Naarmate het gaatje erger wordt, kan het tandbederf er zelfs voor zorgen dat de tand splijt. Zodra tandbederf het tandbeen bereikt, wordt de tand heel gevoelig voor koude, hitte en zoete voedingsmiddelen. Wanneer dit het geval is, is het tijd om een tandvulling te krijgen.

Vrouw met kiespijn

Als je het niet op tijd behandelt, blijft het tandbederf verdergaan. Zodra het de pulp van de tand bereikt, zal de pijn intens zijn. Helaas is het mogelijk dat een infectie of een tandabces zich aan de wortel van de tand vormt. Wanneer tandbederf dit stadium bereikt, is de enige behandelingsoptie een wortelkanaalbehandeling.

Hoe voorkom je gaatjes in de tanden?

De eenvoudigste manieren om gaatjes in de tanden te voorkomen zijn:

Een goede mondhygiëne die tandplak elimineert en gaatjes in de tanden helpt voorkomen

De gewoonte hebben om je tanden minstens twee keer per dag te poetsen, is de meest effectieve manier om tandbederf te voorkomen. Een automatische borstel verwijdert tandplak en voedselresten die zich ophopen op de tanden, wat als broedplaats voor slechte bacteriën dient.

Gaatjes in de tanden voorkomen door goede hygiëne

Een tandarts kan je leren goed te poetsen en ook een tandenborstel en tandpasta aanbevelen die geschikt zijn voor de individuele behoeften van elke patiënt.

Gebruik tandpasta en mondwater met fluoride

Het is heel belangrijk om mondwater en tandpasta met fluoride te gebruiken. Dit helpt je tanden namelijk om de verloren mineralen terug te krijgen. Dit helpt je glazuur te versterken.

Mondwater en tandpasta helpen tanden ook beter bestand te worden tegen de bacteriën die de mineralen op je glazuur aantasten. Naast het vaker poetsen en flossen van je tanden, kun je ook de volgende aanvullende maatregelen nemen om gaatjes in de tanden te voorkomen:

  • Verander je dieet. Consumeer minder suiker en minder suikerrijk voedsel.
  • Ga minstens twee keer per jaar naar de tandarts.
  • Gebruik bij kinderen sealings voor de kiezen.

Als je denkt dat je een gaatje hebt, bevelen we ten zeerste aan om naar de tandarts te gaan om het probleem op te lossen en te voorkomen dat het verergert.

Houd er rekening mee dat de hier genoemde preventieve maatregelen nooit het traditionele tandenpoetsen mogen vervangen. Poetsen, flossen en fluoride-mondwater gebruiken zijn essentiële gewoonten om tandbederf te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.