Tandabcessen en hoe ze te behandelen

Tandabcessen moet je altijd laten behandelen door specialisten, zelfs als ze spontaan openbarsten. Als je dit niet goed behandelt kan het leiden tot ernstige complicaties.
Tandabcessen en hoe ze te behandelen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tandabcessen zijn een vrij veel voorkomende medische aandoening en kunnen op elke leeftijd ontstaan. Het is belangrijk om ze zo snel mogelijk aan te pakken en te behandelen om complicaties te voorkomen.

Een tandabces is een infectie bij de tanden of in het tandvlees. Ze zijn erg ongemakkelijk en kunnen een acute en stekende pijn veroorzaken die na verloop van tijd erger wordt.

Meestal is een ontsteking in het tandvlees het eerste wat er gebeurt. Wanneer dit gebeurt is het het beste om de plek zorgvuldig te checken om te kijken of er mogelijke plekjes met pus aanwezig zijn. Als er pus is, betekent dit dat er sprake is van een tandabces.

Wat zijn tandabcessen?

Wat zijn tandabcessen

Tandabcessen zijn ophopingen van pus als gevolg van een bacteriële infectie. Dit kan om verschillende redenen in diverse delen van je mond gebeuren. Meestal vormen ze zich aan de wortel van een tand of tussen het tandvlees en de tanden.

Deze infectie is gevuld met pus en raakt geleidelijk aan erger ontstoken. Ook wordt het steeds pijnlijker. Tandabcessen verspreiden zich meestal naar omliggende gebieden. Soms strekken ze zich uit tot de mond, het gezicht, de kaak en zelfs de keel. In meer ernstige gevallen kunnen ze zelfs de luchtwegen blokkeren.

Afhankelijk van wat de oorzaak is, kunnen we tandabcessen in twee soorten verdelen:

  • Periapische abcessen. Deze abcessen vormen zich onder de tand. Over het algemeen worden ze veroorzaakt door slecht behandeld tandbederf of tandletsel. Dit zijn de meestvoorkomende tandabcessen.
  • Periodontale abcessen. Deze treden op wanneer het abces zich vormt in de weefsels die de tand ondersteunen. Met andere woorden, ze verschijnen in het tandvlees of het bot.

Kenmerken en oorzaken van tandabcessen

Een abces is een teken dat je lichaam de infectie heeft kunnen isoleren. De zak met pus is een concentratie witte bloedcellen samen met ziektekiemen die je immuunsysteem hebben aangevallen. Daarom zijn tandabcessen het resultaat van hoe je lichaam zichzelf verdedigt.

Periapische abcessen treden op wanneer bacteriën het diepste deel van de tand, de tandpulp genaamd,  zijn binnengedrongen. In dit geval komen pathogenen binnen via tandbederf of gaatjes. Ze gaan daarna verder tot ze de wortel van de tand bereiken.

Meestal gebeurt dit als je niet goed voor gaatjes in je tanden hebt gezorgd. Ze komen ook voor als je niet goed voor je tanden zorgt of als je te veel suiker en snoep eet.

Wat periodontale abcessen betreft, dit is waar ziektekiemen naar de wortel van de tand gaan, of als er iets mis is met het weefsel rond de tand. Dit alles maakt het gemakkelijker voor bacteriën om zich te verspreiden.

Symptomen en diagnose van tandabcessen

Symptomen en diagnose van tandabcessen

Pijn is het meestvoorkomende symptoom van tandabcessen. Deze pijn is meestal intens, aanhoudend en kloppend. Vaak strekt het zich uit tot de kaak of het oor. Bovendien kun je extra gevoelig zijn voor warmte of kou in de mond en kun je druk voelen tijdens het kauwen.

Ook kan er een ontsteking in je wang of gezicht zijn. In veel gevallen kun je zelfs koorts hebben en kunnen de lymfeklieren in de nek of kaak opzetten. Aan de andere kant heb je misschien een slechte of zoutachtige smaak in je mond.

Normaal gesproken zal je tandarts een diagnose stellen nadat hij het gebied heeft bekeken. Soms is er een röntgenfoto nodig om te zien hoever de infectie zich heeft verspreid. Als het een ernstige infectie is, kan de tandarts een MRI laten doen.

Behandeling

De behandeling voor tandabcessen is er op gericht om van de infectie af te komen. Om dit te doen kan je tandarts enkele van de volgende dingen doen:

  • Het abces leegzuigen. In dit geval maakt je tandarts een kleine incisie in het abces om de pus te kunnen verwijderen. Vervolgens maakt hij of zij het gebied schoon met een zoutoplossing.
  • Een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Dit bestaat uit het boren in de tand, het verwijderen van de tandpulp en het leegzuigen van het abces. Vervolgens zal de tandarts de pulpholte en de wortelkanalen van de tand afdichten. In sommige gevallen zal de tandarts de tand ook bedekken met een kroon.
  • Antibiotica. Wanneer de infectie zich al heeft verspreid, zal je tandarts waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om te voorkomen dat deze zich verder verspreidt. De tandarts zal dit ook doen als je een verzwakt immuunsysteem hebt.
  • Extractie. Als er geen andere optie is zal de tandarts de tand of kies verwijderen om de infectie te stoppen.

Wat er ook gebeurt, ga altijd naar je tandarts. Soms barsten tandabcessen spontaan open. Nadat het behandeld is is de prognose goed.

Als je de pus echter niet goed afvoert, kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van je lichaam. Het kan zelfs sepsis oftewel bloedvergiftiging veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Medina Castro, J. F. (2009). Prevalencia de caries dental y necesidad de tratamiento en pacientes adultos con demanda de atención diagnóstica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.