Een goede mondhygiëne bij een beugel

Mondhygiëne met een beugel vereist meer tijd en zorg dan zonder. Hoewel dit een extra inspanning inhoudt, is het echt de moeite waard, omdat het ervoor zorgt dat je beugel correct werkt zonde schade te veroorzaken.
Een goede mondhygiëne bij een beugel

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is niet gemakkelijk om een ​​goede mondhygiëne te behouden als je een beugel hebt. Tegelijkertijd is het echter essentieel om je tanden en beugel goed schoon te houden, zowel voor een succesvolle behandeling als voor het voorkomen van problemen zoals tandbederf en gingivitis.

Iemand met beugel of andere orthodontie-hulpmiddelen zal veel moeite moeten doen voor een goede mondhygiëne, vooral als het om een plaatjesbeugel gaat. Er zal meer tijd besteed moeten worden en alle beschikbare hulpmiddelen moeten worden gebruikt om een goede mondhygiëne te bereiken en te behouden.

Gelukkig zijn de stappen voor het bereiken van een goede mondhygiëne bij een beugel vrij eenvoudig. Het zijn eenvoudige acties die, hoewel ze meer tijd vragen dan normaal, ook kunnen helpen om in de toekomst problemen te voorkomen. Hieronder zullen we de zeven sleutels delen.

7 sleutels voor een goede mondhygiëne bij een beugel

1. Tandenpoetsen

tandenpoetsen

De belangrijkste maatregel voor een goede mondhygiëne bij een beugel is tandenpoetsen. Je moet je tanden minstens drie keer per dag poetsen. Het is echter raadzaam om altijd je tanden te poetsen na het eten en na het drinken van een suikerbevattend drankje zoals frisdrank.

‘s Avonds je tandenpoetsen is het belangrijkste en ook de maatregel waaraan je de meeste tijd moet besteden. Het is het beste om elke tand zachtjes afzonderlijk te borstelen, aan beide kanten en ook de interdentale ruimtes. Tandenpoetsen is de belangrijkste manier om bacteriële tandplak te bestrijden.

Tandenpoetsen is een van de belangrijkste gewoonten voor mondhygiëne. Als je een beugel hebt, is het ‘t beste om na iedere maaltijd goed te poetsen om een ​​goede reiniging te garanderen.

2. De tandenborstel

Er zijn speciale tandenborstels voor een goede mondhygiëne bij een beugel. Ze zijn V-vormig, waardoor ze goed rond de beugel kunnen schoonmaken.

Veel experts geloven echter dat het ‘t beste is om een ​​elektrische tandenborstel te gebruiken. De beste elektrische tandenborstels zijn oplaadbaar en hebben oscillerende technologie.

Bovendien moet je een specifieke borstel kiezen voor een goede mondhygiëne bij een beugel. Het is nog beter als de tandenborstel een druksensor heeft. Dit voorkomt dat je te veel druk uitoefent en je beugel of je tandvlees beschadigt.

Dit artikel kan je interesseren:
Tandbederf: wat veroorzaakt gaatjes in de tanden?

3. Tandpasta

In de regel is het het beste om een tandpasta met fluor te gebruiken, omdat dit mild is en helpt om de weerstand tegen tandbederf te vergroten. Schurende tandpasta wordt niet aanbevolen, omdat deze het tandglazuur kan beschadigen en soms zelfs de beugel kan beïnvloeden.

Als je ook een ander probleem hebt, zoals halitose of gingivitis, raadpleeg dan je tandarts, zodat deze je kan adviseren welk type tandpasta je moet gebruiken. Onthoud echter dat tandpasta slechts een hulpmiddel is. Borstelen is het belangrijkste.

4. Flossen

Flossen

Ja, je moet flossen. Met flossen kun je de interdentale ruimtes bereiken om een ​​goede mondhygiëne bij een beugel te bereiken. Flossen helpt om voedselresten tussen je tanden en onderdelen van je beugel te verwijderen.

Een beugel zorgt er vaak voor dat er kleine etensresten tussen de tanden achterblijven zonder dat je het merkt. Hoe intensief je je tanden ook poetst en hoe goed je het ook probeert te doen, je mist altijd enkele plekken.

Idealiter zou je flosdraad met wax moeten gebruiken en het is het beste als je je tandarts of je orthodontist om advies vraagt. Je moet de flosdraad vervolgens voorzichtig op en neer bewegen om de interdentale ruimtes goed te reinigen.

5. Het belang van plaque-onthuller

Plaque-onthuller helpt gebieden te identificeren waar ook na het poetsen zich nog plaque bevindt. Je kunt niet op poetsen alleen vertrouwen, met name niet als je een beugel hebt. Dat komt doordat je sommige gebieden over het hoofd kunt zien en er veel zeer moeilijk bereikbare plekken zijn.

Je moet het gebruiken na het poetsen. Niet alleen vertelt het je de gebieden die je opnieuw moet poetsen, maar het helpt je ook de punten te kennen waar je geen goede mondhygiëne bereikt.

6. Mondwater

Het gebruik van mondwater is heel nuttig en een goede aanvulling op de andere maatregelen voor de mondhygiëne voor mensen met een beugel. Het wordt gebruikt na het poetsen. De belangrijkste functie is het verwijderen van bacteriën en andere micro-organismen.

Sommige mondspoelingen zijn vooral geschikt voor een goede mondhygiëne voor mensen met een beugel omdat ze componenten bevatten die het materiaal niet beschadigen. Hoe dan ook helpt het gebruik van een goed mondwater met fluoride om het tandglazuur te beschermen.

7. Monddouche

Een monddouche is een perfecte aanvulling op bovenstaande maatregelen voor het behoud van een goede mondhygiëne. Vergeet echter niet dat vooral als je een beugel hebt, er verschillende gebieden zijn waar kleine etensresten zich kunnen ophopen en onopgemerkt blijven.

Een monddouche levert een stroom pulserend water dat alle hoeken van de mond bereikt. Het is volledig geschikt voor mensen die speciale zorg nodig hebben wat betreft hun mondhygiëne. Er zijn verschillende soorten monddouches op de markt, variërend van eenvoudige tot zeer geavanceerde modellen.

Conclusie

Het is noodzakelijk om deze gewoonten voor een goede mondhygiëne te gebruiken en te stimuleren als je een beugel hebt. Daarom wordt het aanbevolen om het poetsen te verbeteren, een geschikte tandenborstel te kiezen en regelmatig de andere hierboven genoemde opties te gebruiken, zoals flosdraad en mondwater.

Het is ook essentieel om regelmatig naar de orthodontist te gaan en de adviezen die je daar krijgt nauwkeurig op te volgen zodat je beugel geen problemen veroorzaakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
  • Arnold WH, Dorow A, Langenhorst S, Gintner Z, Bánóczy J, Gaengler P. Effect of fluoride toothpastes on enamel demineralization. BMC Oral Health. 2006;6:8. Published 2006 Jun 15. doi:10.1186/1472-6831-6-8
  • Asl Aminabadi N, Balaei E, Pouralibaba F. The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2007;1(2):71–76. doi:10.5681/joddd.2007.012
  • Cozzani M, Ragazzini G, Delucchi A, et al. Oral hygiene compliance in orthodontic patients: a randomized controlled study on the effects of a post-treatment communication. Prog Orthod. 2016;17(1):41. doi:10.1186/s40510-016-0154-9
  • Atassi, F., & Awartani, F. (2010). Oral hygiene status among orthodontic patients. Journal of Contemporary Dental Practice11(4), 25–32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.