Alles dat je moet weten over bloedend tandvlees

Om bloedend tandvlees te voorkomen, is het belangrijk dat je goed voor de hygiëne van je mond zorgt en dat je regelmatig naar de tandarts gaat. Lees verder voor meer informatie!
Alles dat je moet weten over bloedend tandvlees

Laatste update: 28 januari, 2021

In dit artikel leggen we je uit wat je moet weten over bloedend tandvlees, waaronder de oorzaken en symptomen. Bijna iedereen heeft namelijk zijn tandvlees wel eens zien bloeden tijdens het tandenpoetsen.

Meestal denken de meesten dat het juist door het poetsen komt of dat het iets tijdelijks is. Bloedend tandvlees is echter niet normaal. Daarom mag je het niet negeren, zelfs als het sporadisch voorkomt. Het is een symptoom dat je nauwlettend in de gaten moet houden, omdat het een vroeg teken van tandvleesaandoeningen kan zijn.

Wat moet je weten over bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees is een teken van tandvleesontsteking. Het gaat vaak gepaard met roodheid en, zelfs als het alleen gebeurt tijdens het tandenpoetsen, kan het een teken zijn van tandvleesaandoeningen. Zowel gingivitis als parodontitis kunnen dit bijvoorbeeld veroorzaken.

Gingivitis

Dit is een veelvoorkomende tandvleesaandoening. Hoewel het niet ernstig is, kan het leiden tot parodontitis. Deze aandoening irriteert en ontsteekt het tandvlees, waardoor dit rood en gezwollen wordt. Het heeft vooral invloed op de basis van de tanden.

Het ontwikkelt zich meestal als gevolg van een slechte mondhygiëne. Daarom is het noodzakelijk om goede orale gewoonten aan te nemen om dit te vermijden. Tandartsen adviseren om je tanden twee keer per dag te poetsen en dagelijks te flossen. Je moet ook regelmatig naar je tandarts gaan.

Wat moet je weten over bloedend tandvlees

Parodontitis

Dit is een ernstige tandvleesinfectie die geleidelijk het bot dat de tanden ondersteunt vernietigt. Daardoor zouden je tanden eruit kunnen vallen. Het is een relatief veelvoorkomende ziekte.

Parodontitis wordt ook in verband gebracht met een slechte mondhygiëne. Specialisten identificeerden echter ook andere risicofactoren. Sterker nog, vele studies koppelen tabaksgebruik aan een hogere frequentie van parodontitis (Engels artikel).

Andere oorzaken

Het is echter ook belangrijk om te weten dat bloedend tandvlees kan worden veroorzaakt door andere situaties. De volgende dingen kunnen ook bloedend tandvlees veroorzaken:

  • je tanden te hard poetsen
  • een nieuwe tandenborstel gebruiken
  • flossen
  • bepaalde medicijnen

Ook interessant om te lezen:
Natuurlijke producten om tanden te bleken

Wat je moet weten over bloedend tandvlees en de oorzaak

De mond wordt bewoond door veel bacteriën, die continu een kleverige ‘biofilm’ vormen die zich afzet op de tanden. Deze biofilm wordt ook veroorzaakt door slijm en etensresten.

Je kunt het verwijderen door goed te poetsen en te flossen. Als je dit niet goed doet, wordt het hard en vormt het uiteindelijk tandplak. Het hoopt zich op rond en tussen je tanden. Dit zorgt er vervolgens voor dat je tandvlees geïrriteerd en ontstoken raakt en het gaat bloeden.

Goed poetsen is belangrijk

Elke dag goed je tanden poetsen helpt de vorming van bacteriële tandplak en andere orale problemen die het veroorzaakt dus te voorkomen.

Hoe bloedend tandvlees te voorkomen

Het eerste dat je moet doen is een afspraak maken bij de tandarts om je tanden te laten nakijken. Je tandarts zal zeker je tanden schoonmaken om tandsteen te verwijderen en de beste behandeling voor je aanbevelen.

Ongeacht de oorzaak van je bloedend tandvlees, zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om deze aandoening te voorkomen of te verminderen. Volg deze tips dagelijks, zelfs als je geen last hebt van je tandvlees:

  • Poets je tanden elke dag. Probeer het zelfs twee tot drie keer per dag te doen. In het beste geval poets je minimaal twee minuten zorgvuldig. Probeer je met je tandenborstel te concentreren op plekken die moeilijk te bereiken zijn.
  • Sommige experts raden het gebruik van elektrische tandenborstels aan. Het is ook beter als je tandenborstel zachte, afgeronde haren heeft. Wees voorzichtig als je je tandvleeslijn poetst.
  • Flos elke dag. Dit helpt de vorming van tandplak tussen je tanden te voorkomen. Gebruik daarnaast ook mondwater.
  • Zoals hierboven al vermeld, moet je je tandarts regelmatig bezoeken. Idealiter doe je dit iedere 6 maanden.
  • Stop met roken en vermijd alcohol.

Naast dit alles moet je ook goed op je dieet letten. Je moet veel fruit en groenten eten, omdat ze alle vitamines bevatten die je tandvlees en je tanden nodig hebben om gezond te zijn en te blijven. Vermijd ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker, omdat deze je tanden kunnen schaden.

Samengevat

Bloedend tandvlees kan een teken zijn van tandvleesaandoeningen. Daarom moet je zo snel mogelijk naar je tandarts als je hier last van hebt. Probeer ook een goede mondhygiëne te behouden om deze aandoening te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.