Wat zijn infantiele hemangiomen?

Infantiele hemangiomen komen relatief vaak voor. Daarom is het nodig te weten waar ze uit bestaan en hoe ze behandeld moeten worden.
Wat zijn infantiele hemangiomen?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Infantiele hemangiomen zijn over het algemeen goedaardige tumoren. Ze worden gekenmerkt door een abnormale proliferatie van bloedvaten. Hoewel ze zich meestal op de huid bevinden, kunnen ze ook in andere organen worden aangetroffen. In dit artikel leggen we uit waar ze uit bestaan en wat je moet doen als ze verschijnen.

Wat zijn infantiele hemangiomen?

Zoals we hierboven al hebben gezegd, zijn het over het algemeen goedaardige tumoren die meestal de huid aantasten. Het is een van de meestvoorkomende maligniteiten bij borstvoeding en bij kinderen. Bovendien treffen ze drie keer meer meisjes dan jongens. Ze bevinden zich meestal in het gezicht of op de hoofdhuid.

Hoewel de meeste hemangiomen bij kinderen goedaardig zijn, leiden sommige tot complicaties. Het gaat om roodachtige platte of verheven tumoren die esthetisch niet fraai zijn. Bovendien kunnen ze de aangrenzende structuren, zoals de ogen, neus en zelfs de mond samendrukken.

Infantiele hemangiomen evolueren. Dat gebeurt op de volgende manier:

  • Ze hebben een eerste fase waarin ze snel groeien. Tijdens deze fase nemen volume en grootte snel toe.
  • Dan is er een rustfase, waarin het hemangioom weinig verandert.
  • Ten slotte is er een fase van involutie, waarin het op natuurlijke wijze begint te verdwijnen.

Het is echter raadzaam om in te grijpen als ze groot zijn of complicaties veroorzaken.

Waardoor ontstaan infantiele hemangiomen?

Een arts onderzoekt een baby

De redenen voor het ontstaan ervan zijn niet precies bekend. Er zijn echter een aantal risicofactoren ontdekt die in verband kunnen worden gebracht met de ontwikkeling van hemangiomen bij kinderen.

Spaanse onderzoekers van het Hospital Universitario La Paz in Madrid stellen in dit verband dat een gebrek aan zuurstof in de placenta tijdens de eerste maanden van de zwangerschap kan leiden tot veranderingen in de bloedsomloop van de placenta (Spaanse link). Deze verandering zou in verband kunnen worden gebracht met hemangiomen.

Andere studies leggen een verband tussen hemangiomen bij kinderen en de hoge leeftijd van de moeder en een meerlingzwangerschap (Engelse link). Zij brengen ze ook in verband met placenta praevia en zwangerschapsvergiftiging.

Deskundigen ontdekten dat hoe veel weken te vroeg een baby is, hoe groter de kans is dat hij een hemangioom ontwikkelt. Daarom associëren onderzoekers een gebrek aan zuurstof met hun ontwikkeling.

Soorten infantiele hemangiomen

Infantiele hemangiomen kunnen cutaan of inwendig zijn. Over het algemeen classificeren deskundigen ze op basis van de volgende kenmerken:

  • De diepte van de aangetaste vaten. Ze kunnen oppervlakkig, diep of gemengd zijn. Oppervlakkige hemangiomen zijn meestal helderrode papels. Diepe daarentegen zijn blauwachtige of huidkleurige knobbels.
  • Afhankelijk van hun vorm en verspreiding. Ze kunnen plaatselijk, segmentaal of multipel zijn.

Diagnose

De meeste worden gediagnosticeerd door een lichamelijk onderzoek. De arts heeft daarvoor een volledige anamnese nodig. In dit verband moeten ze de details van de zwangerschap, de perinatale periode en de evolutie van de laesie kennen.

De meeste infantiele hemangiomen beginnen als roze of bleke vlekken. Daarom kunnen ze worden verward met naevus, trauma of misvormingen. Bovendien kunnen artsen hun toevlucht nemen tot aanvullende technieken voor de diagnose. Deze omvatten:

  • echografie
  • mri
  • huidbiopsie

Huidbiopsie is het beste om ze te onderscheiden van andere laesies.

Complicaties

De meest typische complicaties zijn meestal plaatselijk. Een cutaan infantiel hemangioom kan een gezwel worden. Dit verhoogt het risico op infectie, en het veroorzaakt ook meer pijn. Als hemangiomen dicht bij het oog zitten, kunnen ze het gezichtsvermogen verstoren en problemen veroorzaken zoals:

De belangrijkste complicatie is echter de mogelijke psychologische impact. Infantiele hemangiomen op zichtbare plaatsen tasten het gevoel van eigenwaarde van het kind aan. Dit komt omdat ze zichtbaar ontsierend zijn. Sommige hebben zelfs de neiging tot littekenvorming.

Behandeling

Een arts met een moeder en dochter

Niet alle hemangiomen bij kinderen moeten worden behandeld. De indicatie voor behandeling is complex. Artsen geven echter een behandeling aan als ze levensbedreigend zijn, maar ook als er zweervorming en pijn is, of als er een risico is op blijvende littekenvorming.

De behandeling van keuze is orale propranolol. Het is een bètablokker die, hoewel effectief, veel bijwerkingen heeft. Deze omvatten:

Een andere mogelijke behandeling is interferon alfa. Dit kan echter ernstige complicaties veroorzaken bij baby’s. Ook laserbehandeling kan nuttig zijn. Chirurgische ingrepen worden in principe bepaald door de behandeling van de nawerkingen. Het gebruik van propranolol vermindert de nawerkingen echter aanzienlijk.

Conclusie

Infantiele hemangiomen zijn dus een relatief vaak voorkomend gezondheidsprobleem. Je moet altijd je arts raadplegen als je vragen hebt. Ook moet je rekening houden met de psychologische impact die ze op het kind kunnen hebben, om de behandeling te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.