Risico's van een dieet met veel suiker tijdens de zwangerschap

Voedingsvoorlichting en -advies is een veelgebruikte strategie om het voedingspatroon van zwangere vrouwen te verbeteren. In dit artikel leggen we de risico's van een suikerrijk dieet uit.
Risico's van een dieet met veel suiker tijdens de zwangerschap
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 05 november, 2022

Een dieet met veel suiker kan voor iedereen gezondheidscomplicaties hebben, maar vooral tijdens de zwangerschap. Complicaties kunnen veel groter zijn en het risico op het ontwikkelen van ziekten in de toekomst neemt toe.

Zwangerschap is een fase die met veel veranderingen gepaard gaat. Het lichaam bereidt zich voor om een nieuw leven te creëren en dit omvat transformaties in het hele lichaam.

Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap?

Zwangerschap is een levensbelangrijke fase. Hier vinden verschillende groeiprocessen, metabolische aanpassing en voorbereiding op leven buiten de baarmoeder plaats.

Het is een situatie waarin de moeder veranderingen heeft in de concentratie van glucose en plasmalipiden, evenals veranderingen in hormonen, zoals insuline. Op dezelfde manier is er ook een zekere weerstand tegen dit hormoon.

In feite gebeurt dit om ervoor te zorgen dat glucose de hersenen van de moeder en de foetus bereikt. Het leidt ook glucose naar de borstklier en vermindert het gebruik ervan door de andere organen.

Zwangerschap en suikermetabolisme

Vrouw op controle

Bij een aantal vrouwen verandert de koolhydraatstofwisseling tijdens de zwangerschap. Deze verandering veroorzaakt hoge nuchtere bloedsuikerspiegels, boven de normale waarden.

Als de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels bij vasten normaal of zelfs laag zijn, dan stijgt de bloedglucose na consumptie van koolhydraten tot boven de normale waarden. Deze veranderingen zijn in het derde trimester van de zwangerschap meer uitgesproken.

Tijdens de zwangerschap, zoals we al zeiden, wordt het lichaam resistenter tegen insuline. Op deze manier heeft het lichaam soms meer van dit hormoon nodig om de suiker in voedsel te metaboliseren. Als je onvoldoende of geen insuline hebt, dan hoopt zich glucose in je bloed op.

Als je lichaam tijdens de zwangerschap glucose niet goed reguleert, dan kunnen er veranderingen optreden die in veel gevallen de ontwikkeling van de foetus ernstig beïnvloeden. Ze kunnen je ook vatbaar maken voor diabetes op volwassen leeftijd.

Een dieet met veel suiker tijdens zwangerschap en diabetes

Dieet met veel suiker

Naast wat we hierboven vermeldden, kan een moeder tijdens de zwangerschap een dieet met veel suiker volgen, waardoor deze situatie nog meer kan veranderen. Dan kan zwangerschapsdiabetes optreden. Dit is waar diabetes voor het eerst tijdens de zwangerschap wordt vastgesteld.

Meestal is het een voorbijgaande aandoening waarbij een zwangere vrouw niet genoeg insuline kan aanmaken of er resistent tegen wordt, wat dan tot hogere bloedsuikerspiegels leidt.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangere vrouwen met deze aandoening hebben een hoger risico om aan bepaalde aandoeningen te lijden. Een aantal van deze aandoeningen zijn onder andere:

  • Hypertensieve aandoeningen tijdens de zwangerschap.
  • Ziekten die verband houden met diabetes.
  • Bevalling via keizersnede.

Verschillende onderzoeken tonen ook aan (Spaanse link) dat 50% van de patiënten met zwangerschapsdiabetes een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 in de komende 10 jaar heeft.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat is het beste dieet bij type 2 diabetes?

Wat moet je tijdens de zwangerschap eten?

Salade zonder veel suiker in het dieet

Het eerste dat je in gedachten moet houden, is dat voeding de sleutel is om zwangerschapsdiabetes te voorkomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) bevat een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap voldoende energie, eiwitten, vitamines en mineralen.

Om dit te bereiken, moet je ervoor zorgen dat je een bepaald aantal soorten voedingsmiddelen binnenkrijgt. De volgende voedingsmiddelen zijn van belang om te consumeren.

  • Groenten en fruit
  • Mager rood vlees
  • Vis
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Volkoren granen

Vergeet ook niet dat in het geval van diabetes, de behandeling uit dagelijkse controle van de bloedsuikerspiegel, een gezond dieet en lichaamsbeweging bestaat. Als de bloedsuikerspiegel te hoog is, dan zal de arts de nodige medicijnen voorschrijven.

Een dieet met veel suiker tijdens de zwangerschap wordt niet aanbevolen

Voedingsvoorlichting en -advies is een veelgebruikte strategie om de voedingsstatus van vrouwen tijdens de zwangerschap te verbeteren. Het helpt bovendien toekomstige complicaties te voorkomen. De strategie richt zich dan voornamelijk op de volgende elementen:

  • De kwaliteit van het dieet van de moeder verbeteren, rekening houdend met de hoeveelheid geconsumeerd voedsel.
  • Bevorderen van voldoende gewichtstoename door middel van een voldoende en uitgebalanceerd dieet.

Het is dus belangrijk om het advies van artsen en voedingsdeskundigen over het volgen van een gezond dieet met weinig suiker op te volgen. Op dezelfde manier is dagelijkse lichamelijke activiteit essentieel tijdens de zwangerschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Medina-Pérez EA, Sánchez-Reyes A, Hernández-Peredo AR, Martínez-López MA, Jiménez-Flores CN, Serrano-Ortiz I . Diabetes gestacional. Diagnóstico y tratamiento en el primer nivel de atención. Med. interna Méx. 2017; 33(1):91-98.
  • Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Rev Chil Nutr 2016;(3):230-238.
  • Vigil-De Gracia P, Olmedo J. Diabetes gestacional: conceptos actuales. Ginecol. obstet. Méx. 2017;85(6):380-390.
  • Who.[Internet] Asesoramiento nutricional durante el embarazo. Actualizado el 5 de abril de 2019.Disponible en: https://www.who.int/elena/titles/nutrition_counselling_pregnancy/es/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.