Wat zijn de voordelen van fytotherapie?

Fytotherapie wordt tegenwoordig veel gebruikt voor het verzachten van milde aandoeningen, aangezien mensen proberen af te stappen van commerciële geneesmiddelen. Wil je weten wat de voordelen van kruidengeneeskunde zijn?
Wat zijn de voordelen van fytotherapie?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Fytotherapie is relevant omdat er steeds meer mensen op zoek zijn naar manieren om hun aandoeningen tegenwoordig te behandelen met volledig natuurlijke producten. Natuurlijk maken planten daar een groot deel van uit. Dus gaan we vandaag bekijken wat de voordelen van fytotherapie zijn.

Het drinken van een infusie kan bijvoorbeeld helpen om je spijsvertering verbeteren, je vochtretentie verbeteren of zelfs een forse buikpijn verlichten.

Aromatherapie, homeopathie en Bachbloesems zijn allemaal vormen van fytotherapie. Zoals je kunt zien, maakt deze natuurlijke therapie mogelijk al deel uit van je leven. In ieder geval veel meer dan je denkt.

Wat is fytotherapie?

Zoals het artikel Origine en de situatie van fytotherapie in Chili (link in het Spaans) aangeeft, is fytotherapie de toepassing van planten voor medische en therapeutische doeleinden.

Dit gebruik van plantaardige producten is tegenwoordig behoorlijk populair. Dit komt omdat ze weinig bijwerkingen hebben en omdat duurzaamheid weer op waarde wordt geschat.

De voordelen van fytotherapie

Een doos kruiden

Bachbloesems zijn zoals gezegd een vorm van fytotherapie. Deze plantenextracten zijn zeer effectief bij de behandeling van aandoeningen zoals stress, volgens het artikel Effectiviteit van Bachs bloementherapie tegen de academische stress bij eerstejaars studenten (Spaanse link).

Zoals je kunt zien, heeft het gebruik van fytotherapie veel voordelen. Laten we eens kijken wat enkele van de voordelen zijn en hoe ze aan je specifieke behoeften kunnen voldoen.

Het bevat geen gevaarlijke chemicaliën

De zoektocht naar natuurlijke producten heeft tot doel om het overmatig gebruik van geneesmiddelen voor de behandeling van milde ziekten te vermijden. Het lijkt een veel respectvollere manier om met ons lichaam om te gaan. Zelfmedicatie is nooit een goed idee, maar gebruik maken van de voordelen van fytotherapie is dat wel.

Fytotherapie is voordelig

We kennen allemaal de prijs van hoestsiroop bij een apotheek. Dus waarom zou je niet kiezen voor een gemberinfusie die je ongemak ook effectief kan verlichten?

Zoals je kunt zien, is fytotherapie een stuk voordeliger en voor iedereen beschikbaar. Je moet natuurlijk wel weten wat je zoekt en hoe je het moet gebruiken.

Waarom dit artikel niet eens lezen?
Zeven tips om etherische oliën thuis te gebruiken

Weinig bijwerkingen

Dit derde voordeel van fytotherapie is de reden waarom veel artsen het als aanvullende therapie aanbevelen aan patiënten die een behandeling tegen kanker ondergaan. Dit komt omdat planten misselijkheid kunnen verminderen.

Daarnaast kunnen ze patiënten helpen om zich lichamelijk en geestelijk beter voelen, vooral als het gaat om het omgaan met hun ziekte. Fytotherapeutische planten zijn verkrijgbaar in de vorm van capsules, lotions en etherische oliën.

Je moet altijd overleggen met je arts, aangezien deze je kan helpen bij het kiezen van de meest effectieve methode voor je specifieke geval. Ook kan hij of zij bepalen of er bepaalde contra-indicaties zijn voor het gebruik van een specifiek preparaat.

Fytotherapie is een hulpmiddel voor nieuwe behandelingen

Planten onder een microscoop

Medicinale en therapeutische planten hebben veel bekende gunstige eigenschappen en zijn daarom een ideale optie bij de behandeling van allerlei ziekten en aandoeningen.

Hoewel we de neiging hebben om natuurlijke therapieën en geneesmiddelen in twee verschillende categorieën in te delen, bevatten veel van de nieuwe medische behandelingen nu aromatische en medicinale planten. Het is duidelijk dat ze veel voordelen voor de gezondheid hebben wanneer de wetenschap hun gebruik onderschrijft.

Juiste teelttechniek

Je kunt bij specifieke instellingen terecht om de ingrediënten te vinden die je zullen helpen te verkrijgen wat je nodig hebt om te profiteren van de voordelen van fytotherapie. Er is echter ook mogelijk om deze planten zelf te kweken.

Wanneer je ze zelf kweekt, heb je alles wat je nodig hebt om etherische oliën te maken die je kunt gebruiken bij aromatherapie. Het lijkt moeilijk, maar alles wat je nodig hebt is wat oefening.

Denk aan de mogelijkheden die zelf kweken je biedt! Je kunt bijvoorbeeld geld besparen en je hebt elk type olie tot je beschikking. Daarnaast is tuinieren van nature ontspannend.

Je weet nu welke voordelen fytotherapie voor je leven kan hebben, dus waarom probeert je het niet eens? Je kunt misschien wel stoppen met het gebruik van de zelfzorg-medicijnen als je last hebt van bijvoorbeeld:

Twijfel niet langer en geef medicinale planten een kans. Je zult versteld staan hoe je ongemak of pijn weggaat, en dat allemaal zonder bijwerkingen! Veel mensen hebben fytotherapie geprobeerd en zeer positieve resultaten weten te bereiken.

Begin met een eenvoudig recept, zoals het maken van een etherische olie naar keuze. In ieder geval kun je in de winkel Bachbloesems kopen als behandeling bij stress of angst. Test de voordelen van fytotherapie zelf uit en laat ons weten wat je ervan vindt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina77(4), 327-332. Recuperado en 05 de julio de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
  • Zambrana Álvarez, Teresita. (2005). Beneficios de la fitoterapia. Revista Cubana de Plantas Medicinales10(2) Recuperado en 05 de julio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962005000200001&lng=es&tlng=es.
  • AVELLO L, MARCIA, & CISTERNAS F, ISABEL. (2010). Fitoterapia, sus orígenes, características y situación en Chile. Revista médica de Chile138(10), 1288-1293. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872010001100014
  • Estrategia de la OMS sobre medicina tradicional 2014-2023. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/topics/traditional_medicine/WHO-strategy/es/.
  • Maceo Palacio, Omar, Ramos Guevara, Kenia, Maceo Palacio, Alberto, Morales Blanco, Ileana, & Maceo Palacio, Maricel. (2013). Eficacia de la terapia floral de Bach contra el estrés académico en estudiantes de primer año de estomatología. MEDISAN17(9), 4064-4072. Recuperado en 20 de junio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192013000900002&lng=es&tlng=es.
  • Pabón, Ludy C y Rodríguez, Martha F y Hernández-Rodríguez, Patricia (2017). Plantas medicinales que se comercializan en Bogotá (Colombia) para el tratamiento de enfermedades infecciosas. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 16 (6), 529-546. [Fecha de consulta 20 de junio de 2020]. ISSN: 0717-7917. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/856/85653615002.pdf.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.