Vijf vragen over generieke geneesmiddelen

Ondanks de vele mythes over de effectiviteit en veiligheid van generieke geneesmiddelen is bewezen dat ze net zo goed zijn als merkgeneesmiddelen. Lees meer in dit artikel.
Vijf vragen over generieke geneesmiddelen
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Is het waar dat generieke geneesmiddelen minder effectief zijn dan merkgeneesmiddelen? Werken ze echt? In dit artikel zullen we deze veelgestelde vragen en meer over generieke geneesmiddelen beantwoorden. Eerst moeten we echter beginnen met te vertellen wat het precies inhoud.

De achtergrond van generieke geneesmiddelen

Mensen met vraagtekens boven hun hoofden

Een generiek geneesmiddel is een medicijn dat gemaakt is om hetzelfde te doen als een bestaand, goedgekeurd merkgeneesmiddel als het gaat om:

 • dosering
 • veiligheid
 • sterkte
 • toediening
 • kwaliteit
 • prestatie

Als iets generiek is, zal het vaak een soort label krijgen als een farmaceutisch equivalent. Zo weet je dat het een generiek geneesmiddel is. Ondanks hun populariteit is er echter nog steeds veel controverse over generieke geneesmiddelen. Bovendien zijn er veel mythen over, die we later zullen uitleggen.

In dit artikel zullen we ook vijf veelgestelde vragen over generieke geneesmiddelen beantwoorden:

 • Wat is het verschil tussen een generiek geneesmiddel en een merkgeneesmiddel?
 • Zijn generieke geneesmiddelen van dezelfde kwaliteit als merkgeneesmiddelen?
 • Zijn ze echt goedkoper?
 • Wat zijn de voordelen?
 • Is het waar dat generieke geneesmiddelen tot 20% minder werkzame stoffen bevatten?

1. Wat is het verschil tussen een generiek en merkgeneesmiddel?

De structuurformule van paracetamol

Het belangrijkste verschil tussen generieke geneesmiddelen en de merkgeneesmiddelen is hoe ze eruit zien. Dit betekent echter niet dat ze veel minder goed zijn, zoals veel mensen misschien denken.

Een ander verschil is de naam van het medicijn. Een generiek medicijn zal een naam krijgen op basis van het actieve ingrediënt. Een voorbeeld hiervan is paracetamol.

Bij de apotheek en drogist kun je paracetamol vinden, de generieke versie. Je kunt echter ook andere merken vinden, die paracetamol als werkzame stof bevatten, maar een andere naam hebben.

Generieke geneesmiddelen kunnen echter pas op de markt komen als het octrooi op het oorspronkelijke medicijn is verlopen. Bovendien moeten ze worden goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

2. Zijn generieke geneesmiddelen van dezelfde kwaliteit als merkgeneesmiddelen?

Ja, de kwaliteit is hetzelfde. De belangrijkste verschillen hebben we reeds genoemd en die hebben niets te maken met de werkzaamheid van de medicijnen.

Generieke geneesmiddelen hebben gegarandeerd dezelfde kwaliteit, omdat zowel generieke als merkgeneesmiddelen dezelfde processen moeten doorlopen. Bovendien moeten ze beide worden goedgekeurd door het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen).

Misschien ben je ook hierin geïnteresseerd:
Thuis een verkoudheid overwinnen zonder medicijnen

3. Zijn ze echt goedkoper?

Hoewel er geen enkel bedrijf of groep is die de prijzen voor generieke medicijnen vaststelt, zijn de prijzen doorgaans aanzienlijk lager dan het merkalternatief.

Dat komt omdat de fabrikant geen groot bedrag hoeft te betalen voor onderzoekskosten. Zoals je al weet, betekent het feit dat ze goedkoper zijn niet dat ze van mindere kwaliteit zijn.

4. Wat zijn de voordelen?

Financiële voordelen van generieke geneesmiddelen

Op basis van de vorige vraag is het belangrijkste voordeel dat ze veel goedkoper zijn dan merkmedicijnen. In feite kun je zelfs tot 60% besparen ten opzichte van de prijs van het origineel.

Het prijsverschil is te wijten aan het feit dat generieke geneesmiddelen geen invloed hebben op de investeringen die elk farmaceutisch bedrijf doet om een nieuw geneesmiddel te ontdekken.

5. Is het waar dat generieke middelen tot 20% minder werkzame stoffen bevatten?

Nee, dat is zeker niet waar. Er is sprake van enige variabiliteit in de werkzaamheid van de medicatie, of in de werkelijke hoeveelheid van het werkzame bestanddeel.

Er kan echter 20% variatie zijn in de manier waarop je lichaam het absorbeert. Deze variatie komt voor bij alle medicijnen, of ze nu generiek zijn of niet. Dit komt doordat wanneer onderzoekers onderzoek doen naar de biologische beschikbaarheid, ze altijd moeten toegeven dat ze met 20% variëren. Daarom kan deze variabiliteit met alle geneesmiddelen ontstaan.

Dit betekent dat de absorptie kan variëren, ook al is de totale hoeveelheid werkzame stoffen precies hetzelfde. Bovendien houden alle onderzoeken rekening hiermee, voordat generieke geneesmiddelen op de markt mogen komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Shrank, W. H., Liberman, J. N., Fischer, M. A., Girdish, C., Brennan, T. A., & Choudhry, N. K. (2011). Physician perceptions about generic drugs. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1P389
 • Anand, O., Yu, L. X., Conner, D. P., & Davit, B. M. (2011). Dissolution Testing for Generic Drugs: An FDA Perspective. The AAPS Journal. https://doi.org/10.1208/s12248-011-9272-y
 • Frank, R. G., & Salkever, D. S. (1997). Generic entry and the pricing of pharmaceuticals. Journal of Economics and Management Strategy. https://doi.org/10.1162/105864097567039
 • Borgherini, G. (2003). The bioequivalence and therapeutic efficacy of generic versus brand-name psychoactive drugs. Clinical Therapeutics. https://doi.org/10.1016/S0149-2918(03)80157-1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.