Wat zijn de sequelae na een longontsteking?

Na een longontsteking zijn sequelae een van de mogelijke complicaties. Wat weet jij er al van? In dit artikel leggen we meer uit over dit onderwerp.
Wat zijn de sequelae na een longontsteking?
Maria Marin Garcia

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Maria Marin Garcia.

Laatste update: 16 september, 2022

Een longontsteking is de infectie van de longen die het grootste aantal ziekenhuisopnames veroorzaakt (Spaanse link). Sterker nog, 10% van deze patiënten belandt op de Intensive Care (ICU). Bovendien kunnen er meerdere sequelae optreden na een longontsteking en deze kunnen variëren tussen volwassenen en kinderen.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) veroorzaakt deze ziekte jaarlijks de dood van ongeveer 1,6 miljoen mensen in de wereld. Wat veroorzaakt een longontsteking en welke sequelae of restletsels kan het bij patiënten veroorzaken? We vertellen je er hier alles over.

Wat is een longontsteking?

Een longontsteking is een veel voorkomende infectieuze longziekte. Het bestaat uit een ontsteking van het longweefsel, vergezeld door een toename en condensatie van secreties in de alveolaire ruimtes. Dit zijn de longzakjes waar de gasuitwisseling van zuurstof en CO2 plaatsvindt.

Dit veroorzaakt vervolgens een verandering in de longfuncties, die je gezondheid in gevaar kan brengen. Hoewel de meeste gevallen zonder complicaties genezen, blijven er na een longontsteking bij sommige patiënten restverschijnselen achter die hun kwaliteit van leven aantasten.

Prognose

Wat zijn de sequelae na een longontsteking

Om het beter te begrijpen moeten we het volgende uitleggen. De prognose van een longontsteking wordt bepaald op basis van het verwachte resultaat, de kans op herstel en de mogelijke gevolgen die daarna zullen blijven. De prognose van longontsteking hangt af van verschillende aandoeningen en factoren, zoals:

  • Leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe slechter de prognose, vanwege de afname van de afweer.
  • Status van de patiënt. Het hebben van andere chronische ziekten verslechtert de prognose ook. Dit omvat bijvoorbeeld diabetes, COPD, immunosuppressie (lage afweer), hart- of nierfalen, kanker, recente traumatische ongevallen, enzovoort.
  • Giftige gewoonten. Roken en alcoholisme verhoogt het risico op complicaties.
  • Ernstig begin van de ziekte. Hoe agressiever de longontsteking, hoe slechter de prognose.
  • Diagnostische fase. Hoe eerder het wordt gediagnosticeerd, hoe groter de kans dat je een succesvol resultaat zult hebben.
  • Ontoereikende of late behandeling. Als een longontsteking niet op tijd wordt behandeld of met medicijnen die niet werken, neemt het risico op complicaties toe.
  • Oorzaak van longontsteking. Als de bacterie of het virus dat longontsteking veroorzaakt niet de meest voorkomende is en er geen specifieke behandeling voor is, verslechtert de prognose.

Wat zijn sequelae na een longontsteking?

Over het algemeen is de vroege diagnose van de ziekte een van de belangrijkste factoren om complicaties en sequelae na een longontsteking te verminderen. Als er geen goede vooruitgang is in de eerste week van de behandeling, moet je complicaties of restletsel niet uitsluiten.

Voor wetenschappers zijn complicaties en sequelae echter niet hetzelfde. In het laatste geval van restletsel blijkt het om blijvende of langdurige schade te gaan als gevolg van de ziekte. Het kan zelfs je leven ernstig beïnvloeden.

Een complicatie is een ernstig probleem dat optreedt tijdens het ziekteproces. Als complicaties zich voordoen tijdens de evolutie van een longontsteking, verhogen ze het risico op het krijgen van sequelae.

Sequelae na een longontsteking bij volwassenen

Restletsel verschilt bij volwassenen en kinderen

Afhankelijk van de risicofactoren die we hebben besproken kunnen er diverse complicaties en sequelae ontstaan. Denk hierbij aan onder andere de volgende problemen:

  • Pleurale effusie (bronchopleurale fistel). Longvocht van een longontsteking hoopt zich op in de lagen rond de longen (pleura). Hierdoor kunnen je longen niet goed hun werk doen, wat ademhalingsfalen veroorzaakt.
  • Longabces. Ophoping van pus in de longruimten.
  • Bronchiëctasie. Verwijding van de bronchiën, die de normale longfunctie verandert.
  • Sepsis. De infectie kan zich ook verspreiden naar het bloed en zo ook met andere gebieden in contact te komen door beschadigde bloedvaten (door de kracht van hoesten).
  • Cardiovasculaire aandoeningen. Een longontsteking verhoogt het risico op hartaandoeningen. Het zorgt er namelijk voor dat het hart harder moet werken, in een poging het lichaam te helpen om het vocht in en rond de longen te verwijderen en gassen door het bloed te transporteren.
  • Verergering van andere ziekten. Het kan dus van invloed zijn op diabetes, nier- en hartaandoeningen, auto-immuunziekten, enz. Het kan echter vooral van invloed zijn op luchtwegaandoeningen zoals COPD.

Sequelae bij kinderen

Ziek kind op de bank

Als algemene regel geldt dat longontsteking bij kinderen wordt veroorzaakt door virussen die meestal geen sequealae veroorzaken. Er kan echter sprake zijn van onder andere:

  • Bronchiëctasie. Dit is hetzelfde als bij volwassenen.
  • Obliteratieve bronchiolitis. Dit is een vernauwing van de longzakjes.
  • Bronchiale hyperreactiviteit. Dit zijn longkrampen (bronchospasmen) bij blootstelling aan elementen zoals voedsel of het milieu. Het kunnen elementen zijn zoals stof, pollen en meer. Het lijkt erg op astma.
  • Bronchiale hypersecretie. De productie van grote hoeveelheden slijm. De longen worden gevoeliger voor stoffen uit de omgeving.

Ook interessant om te lezen:
Zo verwijder je slijm in de longen

De nasleep van een longontsteking: wat moet je onthouden?

Bij zowel volwassenen als kinderen is de mogelijkheid om te overlijden de grootste complicatie. Daarom is een vroege behandeling het belangrijkste. Als je denkt dat je deze luchtwegaandoening hebt, kun je het beste naar een dokter gaan om je te laten testen en zo de kans op zowel complicaties als sequelae te verkleinen.

Tot slot is preventie ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je de adviezen van de artsen volgt, een uitgebalanceerd dieet volgt en goede gezondheidsgewoonten aanhoudt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Instituto Nacional de Estadística. INE. Principales causas de defunciones en España. 2015. www.ine.es  febrero de 2019
  • Organización Mundial de la Salud. Neumonía 2020 May 2
  • Mandell LA, Wunderink RG, Anzueto A, et al. Infectious Disease Society of American/ American Thoracic Society consensus guidelines for the management of community acquired pneumonia in adults. Clin Infect Dis. 2007; 44:S27-72
  • Neill AM, Martin IR, Weir R, Anderson R, Chereshsky A, Epton MJ, Jackson R, Schousboe M, Frampton C, Hutton S, Chambers ST, Town GI.Community acquired pneumonia: aetiology and usefulness of severity criteria on admission. Thorax. 1996; 51: 1010-16
  • González-Romo F, Picazo JJ, García Rojas A. Consenso sobre la vacunación anti-neumocócica en el adulto por riesgo de edad y patología de base. Actualización 2017 Rev Esp Quimioter. 2017; 30(2):142-168.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.