Rokersmelanose is een van de gevaren van roken

Roken heeft veel meer mogelijke gevolgen dan longkanker. Een daarvan is rokersmelanose. We zullen je alles vertellen over deze zwarte vlekken die in de mond van rokers verschijnen.
Rokersmelanose is een van de gevaren van roken

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Rokersmelanose is slechts een van de mogelijke gevolgen van roken. We weten allemaal dat roken tal van problemen met zich meebrengt. Het is zeer schadelijk voor de gezondheid, hoewel mensen zich niet bewust zijn van alle gezondheidsproblemen die met deze gewoonte kunnen worden geassocieerd, afgezien van longkanker.

Melanose bestaat uit het verschijnen van donkergekleurde vlekken op de huid en slijmvliezen. Het is een goedaardig proces, maar mensen verwarren het met veel complexere processen zoals mondkanker. Beide problemen worden in eerste instantie gekenmerkt door donkere vlekken in de mond.

Onderzoekers schatten dat jaarlijks ongeveer 8 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van roken. Bovendien heeft het niet alleen invloed op de roker, maar kan het ook de gezondheid van iedereen om hem heen beïnvloeden.

Het aantal rokers blijft toenemen. Misschien is de reden hiervoor dat de bevolking zich nog niet volledig bewust is van alle negatieve effecten ervan. Daarom leggen we in dit artikel uit wat rokersmelanose is en hoe je het kunt behandelen.

Wat is rokersmelanose?

Rokersmelanose is een van de gevaren van roken

Zoals we al vermeldden, wordt melanose gekenmerkt door het verschijnen van donkere vlekken in de mond, voornamelijk op het tandvlees. Het is een goedaardige en omkeerbare aandoening. Volgens wetenschappers (Spaanse link) wordt het volledig veroorzaakt door tabak.

Dit betekent dat er geen genetische factoren zijn die het ontstaan van deze vlekken beïnvloeden. Hoewel de belangrijkste oorzaak roken is, kunnen deze vlekken ook worden veroorzaakt door pruimtabak.

Rokersmelanose is te wijten aan het feit dat sommige componenten van tabak de melanocyten van het slijmvlies stimuleren. Melanocyten zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine. Dit is de stof die de kleur van onze huid bepaalt.

Onderzoekers schatten dat melanose ongeveer 30% van alle rokers treft. De factoren die de ontwikkeling van deze ziekte het meest beïnvloeden, zijn de tijd dat men heeft gerookt en de hoeveelheid tabak die wordt geconsumeerd.

Bovendien gaat dit probleem vaak gepaard met een slechte adem en vergeling van de tanden. In principe is het alleen een esthetisch probleem. De waarheid is echter dat melanose ervoor kan zorgen dat bepaalde, meer ernstige ziekten, zoals kanker, onopgemerkt blijven.

Hoe melanose te onderscheiden?

Zoals we hebben uitgelegd, ligt het belang van melanose in het feit dat het gemakkelijk verward kan worden. Met andere woorden, iemand die donkere vlekken in de mond heeft als gevolg van roken, kan ook andere gezondheidsproblemen hebben. Het zou zelfs kanker kunnen zijn.

Mondkanker hangt namelijk nauw samen met roken. Bijna 8 op de 10 mensen die aan mondkanker lijden, zijn rokers. De symptomen van deze pathologie zijn gevarieerd. Het eerste teken dat verschijnt is meestal kleurveranderingen van het mondslijmvlies.

Kanker is echter niet het enige gezondheidsprobleem dat mensen vaak verwarren met rokersmelanose. Het is ook belangrijk om te weten dat bepaalde laesies van de bloedvaten er hetzelfde uitzien. Er zijn ook nog andere ziekten, zoals het Peutz-Jegherssyndroom en de ziekte van Addison.

Hoe diagnosticeren artsen het?

Stoppen met roken is een must in dit geval

De enige manier om rokersmelanose te onderscheiden van een ander gezondheidsprobleem, is door een biopsie uit te voeren. Op deze manier komt de arts erachter of de donkere vlekken tekenen zijn van andere problemen. Echter, voordat men de biopsie uitvoert, dient de patiënt in het ideale geval te stoppen met roken.

Als ze stoppen met roken en er is echt sprake van melanose, zullen de vlekken met het verstrijken van de tijd verdwijnen. Zoals we al hebben vermeld, is het een omkeerbaar probleem. Toch kan het jaren duren voordat het verdwijnt.

Ook interessant om te lezen:
Acht gevaarlijke mythes over tabak

Conclusie over rokersmelanose

Melanose is een goedaardige aandoening. Als je echter rookt, is het erg belangrijk om een arts te raadplegen bij elke kleurverandering in de mondholte. Je moet laten controleren of het rokersmelanose is of dat de vlekken het gevolg zijn van een kankerproces of een andere ziekte.

Bovendien is het natuurlijk essentieel om tabaksgebruik te vermijden. Alle stoffen die het bevat hebben een negatief effect op ons lichaam. Daarom moet je nadenken over verschillende vormen van therapie, medicatie en vele andere beschikbare hulpmiddelen om met deze gewoonte te stoppen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.