Hoe donkere vlekken op je huid lichter te maken

Heb jij donkere vlekken op je huid van de zon en wil je ze lichter maken? Hier zijn enkele natuurlijke remedies die je zullen helpen deze vlekken te verminderen. Je kunt ze gemakkelijk zelf thuis maken.
Hoe donkere vlekken op je huid lichter te maken

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe vaak is je huid verbrand door de zon? Hoewel je denkt dat je hierdoor zo snel mogelijk een mooie bruine kleur krijgt, kun je er juist donkere vlekken van op je huid krijgen. Het resultaat is een ongelijke huidtint met donkere vlekken in plaats van één mooie egale kleur. Gelukkig kun je deze donkere vlekken op je huid lichter maken met deze natuurlijke remedies.

Hoe donkere vlekken op je huid lichter te maken

Allereerst moeten we het belang benadrukken van het aanbrengen van een goede sunblock die geschikt is voor jouw huidtype. Dit helpt je om verdere zonnebrand te voorkomen. Het zal ook je inspanningen versnellen en helpen om donkere vlekken die je misschien al hebt op te lichten. De volgende remedies kunnen je ook helpen.

Scrub je huid met suiker en honing

Honing en suiker om je huid te scrubben

Je huid exfoliëren is een van de beste manieren om het lichter te maken. Het is echter wel belangrijk dat je dit dagelijks of om de dag doet, anders werkt het niet. De beste manier om te scrubben is met twee zeer eenvoudige ingrediënten: suiker en honing.

  • Het gebruik van honing bij deze behandeling is essentieel, omdat het de huid hydrateert, verstevigt en kalmeert.
  • Suiker (wit of bruin) is de sleutel tot het maken van exfoliërende scrub. De suikerkorrels zorgen er namelijk voor dat ze je huid letterlijk scrubben.
  • Als het resulterende mengsel van honing en suiker te stevig is, voeg er dan een heel klein beetje water aan toe om het wat vloeibaarder te maken.

Dit artikel vind je ook vast interessant:
Een masker met yoghurt en honing voor de huid en het haar

Tonic van citroen

Citroen is altijd een populair ingrediënt geweest om je huid lichter te maken. Het kan je ook helpen donkere vlekken die verschijnen als gevolg van schade door de zon op te lichten.

Het is echter belangrijk om jezelf niet bloot te stellen aan de zon na het gebruik van deze tonic met citroen. Het verhoogt namelijk je risico op zonnebrand en dus op meer donkere vlekken op je huid.

  • De beste tijd om deze tonic aan te brengen is ‘s avonds.
  • Om het te maken pers je het sap van één citroen en voeg je wat water toe.

Hydrateer met aloëvera

Voordelen van aloëvera bij donkere vlekken op je huid

Als je eenmaal hebt gescrubt met honing en suiker en de tonic met citroen hebt aangebracht, hoef je alleen je huid nog maar te hydrateren. Om je huid goed te laten regenereren, is het erg belangrijk om deze te hydrateren met de best mogelijke ingrediënten. Een van de meest populaire en natuurlijke moisturizers is aloëvera.

Aloëvera is een plant die iedereen in huis zou moeten hebben. Het is namelijk erg handig voor elk type verbranding. Aloëvera helpt de huid te regenereren, te hydrateren en te kalmeren. Pas het consequent toe om sneller herstel van schade door de zon te zien.

  • Om het te gebruiken, snijd je eerst een van de bladeren af en snij je het open.
  • Breng de aloëveragel daarna rechtstreeks aan op het getroffen gebied. Dit geeft onmiddellijke verlichting, naast dat het de huid hydrateert.
  • Breng na het scrubben van je huid deze gel ook aan om donkere vlekken op je huid zo snel mogelijk lichter te maken.
  • Zorg dat je dit consistent toepast om de beste resultaten te bereiken.

Laat de aloëvera goed intrekken en zijn werk doen, vooral ‘s nachts. Aloëvera gedurende de dag aan te brengen kan wat minder praktisch zijn, omdat het rommelig kan worden op je huid en dan minder goed in kan trekken.

Hoe donkere vlekken op je huid voorkomen?

Ondanks al deze natuurlijke oplossingen is het belangrijk om te benadrukken dat je jezelf niet onnodig aan de zon moet blootstellen. Soms is het aanbrengen van een zonnecrème gewoon niet genoeg. Probeer je blootstelling aan de zon dus te beperken en erop te letten dat je niet te lang buiten blijft.

De beste optie is om helemaal uit de zon te blijven of beschermende kleding te dragen. Je moet jezelf steeds het volgende afvragen:

  • “Pas ik voldoende zonnebrandcrème toe?”
  • “Gebruik ik de juiste crème voor mijn huidtype?”

Vergeet ook de andere items niet die je kunnen beschermen tegen de zon. Draag bijvoorbeeld een zonnebril, een hoed of pet, gebruik een sjaal om je schouders te bedekken, enzovoort. Kortom, deze accessoires helpen je ook om een verbrande huid en donkere vlekken te voorkomen.

Door het verbranden van je huid door de zon krijg je niet alleen deze ongewenste donkere vlekken, maar verhoogt ook je risico op het ontwikkelen van huidkanker. Het is daarom erg belangrijk om jezelf tegen de zon te beschermen. Aangezien er tegenwoordig zoveel opties zijn, waarom zou je er dan niet van profiteren? Preventie is immers de beste remedie!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castañeda Gameros, Paola, & Eljure Téllez, Juliana. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de la Facultad de Medicina (México)59(2), 6-14. Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422016000200006&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Domínguez, Ileana, Santana Gutiérrez, Odalis, Recio López, Orlando, & Fuentes Naranjo, Marilín. (2006). Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Revista Cubana de Enfermería22(3) Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es&tlng=es.
  • Suárez, S., & Jazmín, D. (2015). Plan para elaboración y comercialización de una crema corporal aclaradora, que contenga dióxido de titanio y extracto de limón, para mujeres que presenten hiperpigmentación, en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.