Keelpijn genezen met warm water en honing

Keelpijn kan veroorzaakt worden door een virus of een bacterie. Als je geen natuurlijk remedies wilt gebruiken, ga dan naar je huisarts om de oorzaak te achterhalen.
Keelpijn genezen met warm water en honing

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wist jij dat je keelpijn kunt genezen met met warm water en honing? Een zere keer is een van de meest voorkomende klachten, en we hebben er allemaal weleens last van gehad. Gelukkig is het heel gemakkelijk te behandelen. Probeer het natuurlijke alternatief eens dat we in dit artikel aanbevelen.

Wat zijn de oorzaken van keelpijn?

Oorzaken van keelpijn

Keelpijn, ook bekend als faryngitis, is een veel voorkomende kwaal. Het wordt gekenmerkt door symptomen zoals:

 • heesheid
 • hoesten
 • moeite met slikken
 • pijn met slikken
 • in sommige gevallen koorts

In enkele gevallen van keelpijn moeten er echter antibiotica worden gebruikt om het te verhelpen. Meestal verdwijnt het ongemak vanzelf of met behulp van pijnstillers en ontstekingsremmende middelen.

De oorzaken van een zere keel zijn uiteenlopend. In het geval van kinderen is bijvoorbeeld een streptokokkeninfectie veroorzaakt door de streptokokkenbacteriën een veel voorkomende oorzaak.

Adolescenten en volwassenen met de ziekte van Pfeiffer hebben ook vaak keelpijn. Virussen zoals verkoudheid of griep zijn ook veel voorkomende oorzaken van een zere keel.

Allergieën kunnen ook dit ongemak veroorzaken, vooral als ze worden veroorzaakt door een gebrek aan vocht in de atmosfeer. Daarom komen ademhalingsaandoeningen vaker voor bij koud weer.

Vervuiling en ongezonde gewoonten zoals roken kunnen deze aandoening ook veroorzaken. In het laatste geval kunnen meerokers ook getroffen worden, deze kunnen onder de gevolgen lijden als ze worden blootgesteld aan rook.

Dit artikel moet je ook lezen:
Keelontsteking natuurlijk behandelen

Wat zijn de voordelen van honing bij het genezen van keelpijn?

Geloof het of niet, je hebt waarschijnlijk al een uitstekend middel in je voorraadkast om een zere keel te genezen. We hebben het over honing, die – in combinatie met warm water – je pijn kan helpen verlichten.

Naast dat het heerlijk smaakt, heeft honing vele gezondheidsvoordelen. Hoewel je het zeker kunt gebruiken om drankjes te zoeten, bij je ontbijt te gebruiken of als ingrediënt bij desserts, is het ook een krachtige natuurlijke remedie die je zou moeten proberen.

Deze prachtige substantie bezit de volgende eigenschappen:

 • Antibacterieel
 • Ontstekingsremmend
 • Hydraterend
 • Genezend
 • Verzachtend

Het is dus perfect voor de behandeling van luchtwegaandoeningen of aandoeningen zoals keelpijn. Honing vermindert de uitscheiding van slijm en hoest die de keelpijn kan veroorzaken. Het verlicht ook heesheid of de effecten van verbranding, omdat het werkt als een beschermende en vochtinbrengende laag.

Honing bestrijdt bacteriën en voorkomt dat infectie zich verspreiden. Bovendien helpt het ook bij een allergie voor pollen, die ook de oorzaak van keelpijn kan zijn.

Sommige medicijnen en natuurlijke remedies helpen om het ongemak binnen een paar dagen al te verlichten. We raden echter een natuurlijk en zeer smakelijk middel aan om dit ongemak te behandelen: honing. In combinatie met warm water helpt het de pijn te verlichten, meestal al binnen enkele dagen.

Keelpijn genezen met warm water en honing

Honing tegen keelpijn

Ingrediënten

 • 1 kop water (250 ml)
 • 2 eetlepels honing (50 g)

Bereiding

 • Verwarm de kop water in een pan.
 • Vermeng vervolgens de twee eetlepels honing in het water en gorgel met dit mengsel.
 • Je kunt deze behandeling elke dag ‘s ochtends en ‘s avonds herhalen tot de pijn verdwenen is.

Deze remedie helpt keelpijn te verminderen en de pijn te verlichten. Als je wilt, kun je wat citroensap aan het mengsel toevoegen en het als een thee drinken. Dit is ook een uitstekende remedie om een zere keel te genezen.

Vergeet niet dat het vaak mogelijk is om het risico op keelpijn te verminderen. Om dit te doen, moet je wellicht bepaalde veranderingen met betrekking tot hygiëne en levensstijl aanbrengen.

Was je handen regelmatig en vermijd dat ze met je mond in aanraking komen. Schreeuw niet en zorg dat je je stembanden niet overbelast. Vermijd nauw contact met mensen met een virus, verkoudheid of griep. Als je rookt, probeer dan zo snel mogelijk met deze ongezonde gewoonte te stoppen.

Als je keelpijn niet binnen een week hebt kunnen genezen, ga dan naar je huisarts. Het kan zijn dat je keelontsteking ernstiger is en dat medische hulp noodzakelijk is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.