Wat is een atypische longontsteking?

Bij een atypische longontsteking is de koorts lager dan bij een typische longontsteking. In feite vertonen veel gevallen dit symptoom niet eens. De hoest is ook droog en er kan een piepende ademhaling optreden. Ontdek in dit artikel ook andere symptomen.
Wat is een atypische longontsteking?

Laatste update: 09 oktober, 2020

Een longontsteking is een woord dat medisch gezien naar een infectie van de longen verwijst die door een virus of bacterie wordt veroorzaakt. Het is eigenlijk een term die naar veel verschillende etiologieën verwijst. Artsen verdelen het daarom meestal in twee groepen: atypische en typische longontsteking.

De groep atypische longontsteking werd in eerste instantie zo genoemd om te naar die te verwijzen die door andere en minder veelvoorkomende ziektekiemen dan die van typische longontsteking worden veroorzaakt. Tegenwoordig gebruiken artsen het echter ook om de verschillen op symptomatisch niveau tussen de twee te beschrijven.

Een atypische longontsteking wordt voornamelijk door Mycoplasma pneumoniae veroorzaakt, gevolgd door andere atypische ziektekiemen. Uitbraken komen vaker in de herfst en winter voor. In dit artikel leggen we alles uit wat je over deze aandoening moet weten en hoe je deze kunt identificeren.

Wat veroorzaakt een atypische longontsteking?

Vrouw heeft het benauwd

Zoals we al zeiden, is een atypische longontsteking een longinfectie die door minder vaak voorkomende virussen of bacteriën wordt veroorzaakt. Deze infectie wordt ook wel een wandelende longontsteking genoemd. De overgrote meerderheid van de gevallen vindt tussen de herfst en winter plaats.

Hoewel de meestvoorkomende oorzaak een infectie door M. pneumoniae is (Spaanse link), kunnen ook andere ziektekiemen deze aandoening veroorzaken. De ziektekiemen die er het meest mee worden geassocieerd zijn:

  • Coxiella burnetti
  • Legionella pneumophila
  • Chlamydia pneumoniae
  • Chlamydia psitacci

Over het algemeen is een atypische longontsteking meestal milder dan normaal. Als het echter door Legionella wordt veroorzaakt, dan kunnen er complicaties optreden en is er een hoger sterftecijfer.

We moeten opmerken dat dit type longontsteking in veel gevallen bij een verkoudheid kan optreden die langer dan zeven of tien dagen aanhoudt. Dit is bijvoorbeeld bij een verkoudheid die door een respiratoir syncytieel virus wordt veroorzaakt dat niet goed geneest.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe een longontsteking het lichaam beïnvloedt

Welke symptomen veroorzaakt het?

Man aan het hoesten

Een ander groot verschil tussen een atypische en een typische longontsteking zijn de klinische symptomen. Ze zullen in grote mate afhangen van het gebied van de long waar de infectie zich bevindt. Dat wil zeggen, als het zich in het hoogste deel van de longen bevindt, dan zullen er grotere ademhalingsmoeilijkheden zijn.

Meestal zijn er verkoudheids- of griepsymptomen zoals koorts rond de 38ºC en koude rillingen. Op dezelfde manier kun je onder andere ook last krijgen van :

  • Keelpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Zelfs pijn in de oren.
  • Pijn op de borst.
  • Aangezien er algemeen ongemak is, kun je in sommige gevallen verlies van eetlust en braken ervaren.

Het is belangrijk dat de hoest bij een atypische longontsteking een droge hoest is. Dit betekent dat het meestal niet met slijm gepaard gaat. Daarnaast is de ademhaling snel en moeizaam.

Hoe behandelen en diagnosticeren artsen een atypische longontsteking?

Om een atypische longontsteking te diagnosticeren, is het essentieel dat de arts alle symptomen kent. Je moet bovendien een volledig lichamelijk onderzoek ondergaan, inclusief het luisteren naar je longen. Op die manier kunnen ze de geluiden horen die je longen maken als je ademt.

Als het om een atypische longontsteking gaat, dan is er meestal een piepende ademhaling wanneer je ademt. Het is vergelijkbaar met het geluid van de wind. Soms maken ze ook een thoraxfoto, omdat deze vaak de infectie laat zien.

Aangezien de meeste oorzaken bacteriën zijn, is de meestvoorkomende behandeling antibiotica. Als de infectie niet erg ernstig is, dan kun je ze 7 tot 10 dagen oraal innemen. Het is belangrijk om op te merken dat een atypische longontsteking in sommige gevallen besmettelijk kan zijn.

Om deze reden raden we je aan om contact met anderen te vermijden en passende hygiënemaatregelen te nemen. Daarnaast, als je waarschuwingssymptomen ervaart, dan is het belangrijk om voor meer informatie over behandelingsopties een arts te raadplegen. Op die manier kun je het gebruik van antibiotica zonder recept vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.