Wat zijn de oorzaken van tranende ogen?

Er zijn verschillende oorzaken voor tranende ogen. Een aantal van hen wordt met externe factoren in verband gebracht en andere kunnen de noodzaak van onmiddellijke medische hulp suggereren.
Wat zijn de oorzaken van tranende ogen?

Laatste update: 09 augustus, 2022

In het artikel van vandaag gaan we het over de oorzaken van tranende ogen hebben. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het bij tranende ogen om overmatig tranen. Geloof het of niet, maar het is mogelijk dat er in dit deel van het lichaam meer vocht aanwezig is dan nodig is.

We weten allemaal dat het oog smering nodig heeft om gezond te blijven. Soms komt de vloeistof die de traanklieren produceren echter niet naar buiten. Dit komt door een verstopping van het traankanaal dat naar de neus gaat (Engelse link), waardoor de vloeistof over de oogleden stroomt.

Wat zijn de verschillende soorten tranende ogen?

We kunnen de soorten tranende ogen op basis van de getroffen populatie classificeren. Over het algemeen hebben baby’s en volwassenen de meeste kans op overmatig tranen.

Tranende ogen bij baby’s

Hoewel deze aandoening heel vaak bij baby’s voorkomt, is het belangrijk om oplettend te zijn om verdere complicaties te voorkomen. Vaak hebben de oorzaken van tranende ogen bij baby’s met een kleine verstopping van het traankanaal te maken of met het optreden van een oogontsteking.

Deze aandoening kan echter ook optreden als je baby verkouden is, allergisch is of een krasje op zijn oog heeft. Als het tranen aanhoudt, dan moet je je kinderarts raadplegen. Hij of zij zal eventuele twijfels wegnemen en de nodige behandeling toepassen.

Hoewel het minder vaak voorkomt, kan deze aandoening ook jonge kinderen treffen. In dit geval kunnen ze afwijkingen van het hoornvlies (Engelse link) krijgen als bovendien een roodachtige verkleuring van de ogen met het teveel aan tranen gepaard gaat.

Tranende ogen bij volwassenen

Oog met een traan

Tranen hebben een beschermende functie in het oog. Als er echter te veel tranen zijn, dan worden ze contraproductief. In het geval van volwassenen zijn de oorzaken van tranende ogen divers. Obstructie van het traankanaal blijft echter de meestvoorkomende. Er zijn daarnaast nog andere aandoeningen:

  • Oogvermoeidheid veroorzaakt door het overmatig gebruik van technologische apparaten.
  • Extreme droogheid van het oog die de vorming van tranen stimuleert om te compenseren.
  • Moeilijkheden geassocieerd met gevorderde leeftijd.

Oorzaken van tranende ogen

Het constante tranen dat door deze aandoening wordt veroorzaakt, is vervelend. Dat komt omdat het meestal ook met roodheid van het ooglid, irritatie, zwelling en een brandend gevoel in het gebied gepaard gaat. Toch is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen om een specifieke behandeling te starten en verdere complicaties uit te sluiten.

Obstructie van het traankanaal

Zoals we aan het begin van het artikel al hebben uitgelegd, zijn traanklieren verantwoordelijk voor het produceren van tranen (Spaanse link). Hun functie is om het oog schoon en gesmeerd te houden. In het geval van overtollig vocht, moet het via het traankanaal worden afgevoerd dat in de neus eindigt.

Wanneer dit pad wordt geblokkeerd, dan kunnen de tranen niet worden afgevoerd en lopen ze over naar de oogleden. Dit is wat er gebeurt als onze ogen zonder reden lijken te tranen.

Specialisten kennen deze pathologie als chronische dacryocystitis (Spaanse link). Dit kan een verworven aandoening zijn en verwijst naar de vernauwing van de kanalen door veroudering. Er is ook een aangeboren variant die veel bij baby’s voorkomt.

Het droge ogen syndroom

Het droge ogen syndroom heeft zijn oorsprong in hormonale veranderingen, bij vrouwen en ook in de hoge niveaus van luchtverontreiniging. Enkele van de symptomen zijn:

  • Een brandend gevoel.
  • Jeuk.
  • Fotofobie.
  • Het gevoel dat het oog vies is.
  • Zwaar gevoel van de oogleden.

Een ander van de meestvoorkomende symptomen, ondanks het feit dat deze ziekte verband houdt met onvoldoende tranen, is een waterig oog. Dit komt doordat de klieren als beschermingsmechanisme overprikkeld worden, waardoor er een teveel aan vloeistof ontstaat.

Vermoeide ogen

Deze aandoening, ook wel bekend als het oogvermoeidheidssyndroom, valt onder de categorie beroepsziekten. Het gaat om verschillende symptomen, waaronder tranende ogen.

Het wordt ook met het overmatig gebruik van elektronische apparaten geassocieerd, iets wat met de komst van telewerken tegenwoordig heel gewoon is. Deze aandoening is gecatalogiseerd binnen de digitale visuele syndromen (Engelse link) en kan het oogoppervlak aantasten en overvloedige tranen veroorzaken.

Bindvliesontsteking

Dit is een van de meestvoorkomende oogaandoeningen. Het treft mensen in elk stadium van het leven en hoewel het nogal wat ongemak veroorzaakt, is het heel gemakkelijk te behandelen.

Onder de meestvoorkomende symptomen van deze pathologie die het bindvlies aantast (het onzichtbare membraan dat het oog bedekt), vinden we het waterige oog, ontsteking, roodheid en ook de afscheiding of ophoping van rheum.

Fotofobie

Fotofobie (Engelse link) is een aandoening die wordt veroorzaakt door het onvermogen om de intensiteit van kunstmatig of natuurlijk licht te weerstaan. Het is een pathologie die grote gevolgen heeft voor mensen met albinisme en lichtgekleurde ogen.

Symptomen zijn onder andere tranende ogen, de noodzaak om de ogen gesloten te houden, een branderig gevoel en roodheid. Het kan zelfs leiden tot:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en braken

Andere veelvoorkomende en milde oorzaken

Naast de bovengenoemde aandoeningen worden tranende ogen ook in verband gebracht met allergieën, zoals rhinitis, maar ook met griep, lachen, geeuwen en zelfs braken. In elk van deze gevallen is het teveel aan tranen geen probleem, omdat het aan een externe reactie te wijten is.

Wanneer moet je een professional raadplegen?

Oog met gesprongen ader

Het is belangrijk om medische hulp in te roepen wanneer je constateert dat de oorzaken van tranende ogen met een oogontsteking verband houden. Dit komt omdat het viraal en besmettelijk kan zijn. Als er geen duidelijke oorzaak is en het ongemak langer dan een week aanhoudt. Dit geldt ook wanneer de symptomen continu aanwezig zijn.

In elk van de gevallen is het gemakkelijk om deze oogaandoening onder controle te houden. Het is daarom belangrijk om medische hulp in te roepen om de overeenkomstige behandeling te starten. Overmatig tranen vormt niet alleen een obstakel als het om de kwaliteit van leven gaat, maar het heeft ook invloed op ons zicht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barrau, C., Cohen-Tannoudji, D., Villette, D. “Un nuevo reto científico: La preservación del riesgo.” (2014).
  • Naranjo Escobar, M., Macas Quevedo, C., Pacheco Buitron, M., Piedrahita León, J. “Obstrucción del conducto nasolagrimal: abordaje quirúrgico endonasal versus externo”. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento (2019).
  • Prado Montes, A., Morales Caballero, A., Molla Cassia, J. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral”. Med. segur. trab.  [Internet]. 2017  Dic [citado  2020  Sep  17] ;  63( 249 ): 345-361. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000400345
  • Aguilera Mosquera, H., Valarezo Paccha, L. “La pantalla digital y sus alteraciones visuales”. [Machala]: Universidad Técnica de Machala, 2015. [consultado 16 sep 2020]. Disponible en: http://186.3.32.121/handle/48000/13713
  • Gálvez Tello, JF., Lou Royo, MJ., Andreu Yela, E. “Ojo seco: diagnóstico y tratamiento”. (1998).
  • Clement Corral, A., Dureau, P., Clement Corral, S., Valls Ferran, I., Andrés Domingo, M.L. “el ojo rojo en la pediatría”. (2018).
  • Morales Marín, D., Zepeda Ortega, B., Mendieta Alcántara, G. “Epidemiología y tratamiento de conjuntivitis alérgica en un hospital pediátrico”. (2010).
  • Agramonte Centelles, I., Herrera Soto, M., Gómez Cabrera, C., Padilla González, C. “Efectividad de la cirugía ambulatoria en la dacriocistitis crónica”. Rev Cubana Oftalmol  [Internet]. 2004  Jun [citado  2020  Sep  16] ;  17( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762004000100004
  • Mayorga MT. Película lagrimal: estructura y funciones. Cienc Tecnol Salud Vis Ocul. 2008;(11): 121-131. Disponible en: https://ciencia.lasalle.edu.co/svo/vol6/iss11/13/
  • Pérez, Valentín Viqueira, Dolores de Fez, and Francisco M. Martínez Verdú. “La ergonomía visual en el puesto de trabajo: rendimiento y seguridad visual.” Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención 27 (2006): 42-45.
  • Alcubierre, R. “Fotofobia.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.2 (2018): 3.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.