Wat veroorzaakt seksuele fetisjen?

Tenzij de fetisj het seksuele leven van iemand conditioneert (hij of zij is niet in staat om een seksuele relatie te hebben zonder het object van verlangen), is fetisjisme geen seksuele stoornis. Het is eigenlijk heel gewoon en vaak onschadelijk.
Wat veroorzaakt seksuele fetisjen?

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ondergoed, schoenen, haar, voeten…. in sommige gevallen zelfs de combinatie van meerdere. Veel objecten of lichaamsdelen kunnen voor veel mensen seksuele fetisjen zijn. Maar weet jij wat seksuele fetisjen veroorzaakt?

Seksuele fetisjen

Seksueel fetisjisme is een parafilie die is gebaseerd op regelmatig intense seksuele opwinding door een object (de fetisj). In principe is het geen stoornis, maar een simpele manifestatie van iemands seksualiteit.

Fetisjgedrag is over het algemeen een ‘hulpmiddel’ bij normaal seksueel gedrag dat niet als een stoornis wordt beschouwd, omdat het gewoon een extra stimulans is in een bevredigende seksuele relatie. Het veroorzaakt meestal geen angst of disfunctie. Sterker nog, het stimuleert en windt steeds meer op.

Als de fetisj echter een noodzakelijk element wordt voor seksuele opwinding, dan kan dit als een stoornis worden beschouwd. Daarom is fetisjisme een probleem wanneer het een persoon niet toestaat een normale seksuele relatie te hebben (Engelse link). In die zin zou de fetisj het seksuele leven niet mogen beperken, maar juist compleet maken.

Wat veroorzaakt seksuele fetisjen?

Wat veroorzaakt seksuele fetisjen

Door de geschiedenis heen hebben veel theorieën geprobeerd de oorzaak van fetisjisme te verklaren. Op het moment is er echter geen definitieve verklaring. Van alle verklaringen kunnen we er vooral één uitlichten: klassieke conditionering.

Dit artikel vind je vast ook interessant:
5 trucjes om je seksueel verlangen te vergroten

Klassieke conditionering bij seksuele fetisjen

Deze theorie lijkt de dynamiek en oorzaken van deze parafilie beter te verklaren. Klassieke conditionering verklaart fetisjisme als een reactie op conditionering die tijdens de kindertijd bestond.

Een ervaring tijdens de kinderjaren zou er dus voor zorgen dat de fetisjist een verband zou ontwikkelen tussen verlangen en seksuele opwinding en een bepaald object. Zo bereikt deze associatie de volwassenheid.

We leren inderdaad seksuele kenmerken te herkennen tijdens de kindertijd. Om deze reden kan een conceptualisering van een of ander object, dat het in verband brengt met het seksuele, de oorzaak zijn van de fetisj.

Voor anderen heeft fetisjisme echter minder te maken met conditionering tijdens de kindertijd, maar eerder tijdens de puberteit, vooral wanneer iemand met masturbatie begint.

Wanneer wordt fetisjisme als een aandoening beschouwd?

Een fetisj hoeft geen stoornis te zijn

Zoals we hierboven vermeldden, voldoen de meeste mensen met fetisjen niet aan de criteria van een seksuele stoornis. Om fetisjisme te beschouwen als een probleem en een aandoening die de nodige aandacht vereist, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • De fantasieën of impulsen bezorgen de persoon in kwestie ongemak.
  • Functionele beperking.
  • De fetisj wordt dwangmatig en verplicht.
  • Fetisjisme heeft een negatieve invloed op iemands relaties.
  • Het wordt een obsessieve gedachte.
  • Bovenstaande voorwaarden dienen minimaal zes maanden aanwezig te zijn.

De soorten seksuele fetisjen die er zijn

Zoals we hierboven vermeldden, daar fetisjisme meestal wordt veroorzaakt door klassieke conditionering, waarbij een seksuele stimulus in verband wordt gebracht met een bepaald object of bepaalde situatie, zijn er veel verschillende fetisjen.

Elk object kan in feite een erotisch karakter hebben en onder de juiste omstandigheden worden geassocieerd met seksueel verlangen en opwinding, waardoor het een fetisj wordt. Kortom, een fetisj kan praktisch alles zijn.

Sommige fetisjen komen echter inderdaad vaker voor dan anderen. We willen de volgende benadrukken:

  • Podofilie (voeten).
  • Urolagnie (urine).
  • Retifisme (schoenen).
  • Otofilie (oren).
  • Misofilie (ondergoed).

Conclusie

Een stel geniet van seks

In het kort, we willen het verschil nog een keer benadrukken tussen het hebben van een fetisj die je opwindt en het hebben van een fetisjistische stoornis. Laten we om dit te doen nog een voorbeeld geven: ondergoed.

Het feit dat een bepaald type of kleur ondergoed van je partner je opwindt is normaal en kan seks echt bevorderen als je partner mee wil doen. In die zin is de fetisj gewoon een andere stimulus – iets dat zeer wenselijk is in relaties.

Als deze fetisj echter een obsessieve gedachte wordt, tot het punt dat geslachtsgemeenschap niet mogelijk is als het niet aanwezig is, of als het zo dwangmatig wordt dat het individu zelfs ondergoed steelt, is dit duidelijk een probleem of een aandoening waarvoor het individu hulp moet krijgen en behandeld moet worden.

Hoe dan ook, als je een onschuldige fetisj hebt die een speciaal tintje aan je relatie kan geven, aarzel dan niet om dat tegen je partner te zeggen. Onthoud dat seksuele bevrediging erg belangrijk is.

Aan de andere kant, als je denkt dat de fetisj een probleem aan het worden is, is het tijd om naar een specialist te gaan. Die kan namelijk helpen de oorzaak en de oorsprong ervan te analyseren en te helpen begrijpen. Zo kan hij of zij je begeleiden om weer een bevredigend seksleven te hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.