Wat te doen om te stoppen met overdenken? 6 tips

Soms kwelt de geest ons met ideeën die ons nergens toe leiden. Ontdek in dit artikel hoe je kunt stoppen met piekeren en je rust kunt herwinnen.
Wat te doen om te stoppen met overdenken? 6 tips

Laatste update: 11 juni, 2023

Het verstand is een prachtig instrument. Het stelt ons in staat situaties te analyseren en problemen op te lossen, te interpreteren wat er voor ons gebeurt en beslissingen te nemen. Het moet ons echter ten dienste staan en niet andersom. Als de mentale ruis uit de hand loopt en ons overweldigt, kunnen we veel last hebben van stress en angst. Om dezelfde reden willen we je enkele richtlijnen aanreiken om het overdenken te stoppen.

Dit gebeurt wanneer we verstrikt raken in een eindeloze lus van zich herhalende gedachten die ons nergens toe leiden. Het gebeurt ook als we steeds weer herinneringen ophalen aan een gebeurtenis uit het verleden of te veel mentale energie steken in het anticiperen op een onzekere toekomst.

Kortom, wie de neiging heeft om te overdenken heeft moeite om in het heden te leven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze dynamiek te corrigeren.

Hoe te stoppen met overdenken

Er zijn bepaalde persoonlijkheidskenmerken die sommige mensen ertoe kunnen brengen meer te overdenken dan anderen. Perfectionisme, cognitieve rigiditeit en angst maken ons bijvoorbeeld meer geneigd om in het denken verstrikt te raken.

Om deze neiging vanuit de psychologie te keren zijn er verschillende benaderingen die gevolgd kunnen worden. Sommige zijn meer gericht op acceptatie, andere op vrijwillige beheersing (Spaanse link) van gedachten, en weer andere op hoe de omgeving ons beïnvloedt. In elk geval kunnen de volgende aanbevelingen daarbij helpen.

1. Richt je op het huidige moment

Mentale ruis ontstaat altijd door te denken aan het verleden of de toekomst. In werkelijkheid is hier en nu alles in orde.

Daarom is leren jezelf te verankeren in het heden een geweldige manier om overdenken te voorkomen en te stoppen. Mindfulness kan hierbij veel helpen, omdat we het zelfs tijdens het wandelen of het doen van onze dagelijkse activiteiten kunnen toepassen.

Als je echter het gevoel hebt dat je gedachten je overspoelen, kun je ook je toevlucht nemen tot meditatie of enkele ontspanningstechnieken toepassen. Dit zal je helpen de activering van je lichaam en geest te verminderen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit te lezen:
Racende gedachten-syndroom: wat is het en wat veroorzaakt het?

2. Verwelkom je gedachten

Nadenkende vrouw
De herhaling van gedachten die nergens toe leiden, genereert stress en angst.

Wanneer we aangevallen worden door ideeën die ons niet aanstaan, is onze eerste reactie om ons ertegen te verzetten en te vechten om ze te elimineren. Maar daardoor worden ze alleen maar versterkt en blijven ze hangen.

Onthoud dat wat je weerstaat, blijft bestaan.

Het kan positiever zijn om te oefenen in niet-oordelende aanvaarding van die gedachten. Laat ze er zijn, maar raak er niet aan verslaafd en identificeer je er niet te veel mee. Als je dit oefent, zul je zien dat als ze komen, ze ook weer gaan.

3. Maak je er geen zorgen over; ga ermee om

Hoewel je het misschien niet weet, heb je misschien een positieve kijk op zorgen. Misschien denk je dat je door je zorgen te maken een verantwoordelijker, attenter of beter mens bent. Misschien geloof je dat je door te veel te piekeren een oplossing zult vinden.

Het steeds herhalen van hetzelfde denkproces leidt echter niet tot nieuwe oplossingen; het veroorzaakt alleen maar lijden. Richt je op het ondernemen van echte actie, niet op een mentale actie. Analyseer waarover je je zorgen maakt en stel vast hoe je daarnaar kunt handelen.

Soms zul je de situatie kunnen oplossen (bijvoorbeeld als je je zorgen maakt over een examen, richt je dan op studeren). Op andere momenten zul je alleen kunnen handelen naar hoe je je voelt (door je emoties te beheersen). Hoe dan ook, onderneem de bijbehorende actie en blijf niet hangen in de gedachten.

4. Wend je tot therapeutisch schrijven

Het is bewezen (Engelse link) dat schrijven een uitstekende manier is om emotionele bagage te verwerken en los te laten, en ook om je gedachten te ordenen. Daarom, als je het gevoel hebt dat je geest niet ophoudt, pak dan papier en pen en schrijf op wat er in je leeft.

Door dit te doen zul je je bevrijd voelen, en zul je alles met perspectief en orde kunnen zien. Die gedachten die je kwelden zullen op de een of andere manier op papier blijven staan. Zo zul je verder kunnen gaan met je dag.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Hoe filosofie in het dagelijks leven kan worden toegepast

5. Gebruik afleidingstechnieken

Vrouw denkt na
Verschillende technieken komen ons te hulp om negatieve en opdringerige gedachten te stoppen. Je moet degene kiezen die het beste bij je past en voor je werkt.

Gedachtestoppen is een eenvoudige en nuttige techniek om overdenken te stoppen, vooral als je het combineert met afleidingstechnieken (Engelse link). Om dit te doen, roep je, wanneer je merkt dat je aan de gedachtekring begint, (hardop of mentaal) “stop.” Dit zal het signaal zijn om het piekeren te stoppen.

Richt je aandacht nu op een ander element. Het kan de omgeving zijn (beschrijf gedetailleerd een voorwerp dat je ziet) of een mentale activiteit (bijvoorbeeld terugtellen van 100 naar 0). Op deze manier zul je erin geslaagd zijn je denken te heroriënteren.

6. Gebruik affirmaties

Een laatste strategie die je kunt gebruiken zijn affirmaties. Het zijn korte, eenvoudige en directe zinnen die je op belangrijke momenten tegen jezelf kunt herhalen, als instructie of aanmoediging.

Bijvoorbeeld: “Ik kan het. Alles is in orde.” Door je te concentreren op deze mantra’s kom je af van die behoefte om steeds maar weer dezelfde ideeën te overdenken.

Stoppen met overdenken om te zorgen voor je geestelijke gezondheid

Vaak zijn we ons niet bewust van de schade die overdenken veroorzaakt. Dit is een gewoonte die velen van ons hebben aangeleerd en vaak toepassen in ons dagelijks leven.

Het kan echter onze emotionele toestand aanzienlijk beïnvloeden, relaties verstoren en ons beperken in ons dagelijks leven. Het is dus tijd om de trend te doorbreken, het heft in eigen handen te nemen en je geest tot rust te brengen. Probeer de bovenstaande tips en je zult verschil gaan merken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.