15 affirmaties voor dankbaarheid voor je dagelijks leven

Dankbaar zijn vult ons met goede vibes, draagt bij tot persoonlijk welzijn, en heeft zelfs positieve gezondheidseffecten. Hier is een lijst met affirmaties van dankbaarheid die je in je dagelijks leven kunt toepassen.
15 affirmaties voor dankbaarheid voor je dagelijks leven

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dankbaarheid affirmaties wakkeren mooie gevoelens van vreugde en positiviteit aan. Als je dankbaar bent voor de dingen die je elke dag overkomen, zijn de ups en downs van het leven draaglijker.

Afhankelijk van de houding die je begeleidt, kun je alles opmerken wat de moeite waard is en de vele mogelijkheden die je in je dagelijks leven hebt. Met eenvoudige maar waardevolle uitspraken doe je bovendien je energie een plezier en je gezondheid een voordeel. Hoe is dit mogelijk? Hier lees je hoe.

Dankbaarheid en het belang ervan in het leven

Dankbaar zijn gaat verder dan woorden. Je draagt bij aan je welzijn telkens als je ‘dank je wel’ zegt voor een gunst, voor een gebaar, of gewoon voor het feit dat je bestaat.

Het tijdschrift Psicología y Salud legt (Spaanse link) verschillende begrippen van dankbaarheid uit. Een ervan omschrijft de term als een menselijke kracht die het mogelijk maakt de deugd van transcendentie te manifesteren. Een andere verwijst dat dankbaarheid bestaat uit een emotie of een reeks gevoelens.

Een andere beschrijving wijst op dankbaarheid als een eigenschap en de neiging om toe te geven en met emoties te reageren op de welwillendheid van anderen en de weldaden die we ontvangen. In het algemeen is vastgesteld dat deze actie leidt tot een optimaal psychologisch leven en persoonlijke groei beïnvloedt.

In feite verspreidde Psicodebate onderzoek (Spaanse link) dat verwijst naar verschillende auteurs die drie basisfuncties van dankbaarheid opnoemen:

  • Het is een sociale barometer die diegenen erkent die bereid zijn zich onbaatzuchtig in te spannen.
  • Dankbaarheid is een motivator voor hen die waardering waarnemen om daden ten gunste van anderen te verrichten.
  • Het is een morele bekrachtiger die de bovenstaande principes ondersteunt.

De voordelen van dankbaarheid affirmaties

Dankbaarheid affirmaties werken als een herinnering aan het goede dat in het leven komt. Met elke zin van dankbaarheid die je uitspreekt, verhef je je geest en versterk je je gevoel van eigenwaarde. Verschillende voordelen van deze praktijk worden hieronder belicht.

Zo merkt de Revista Médica de Chile op dat dankbaarheid samenhangt met betere lichamelijke gezondheidsparameters (Spaanse link) , zoals de volgende:

  • Betere kwaliteit van slaap.
  • Verlaagde bloeddruk.
  • Verhoogde immuunrespons.
  • Verminderde ontstekingsmarkers.
  • Verhoogde variabiliteit van de hartslag in rust.

Daarnaast zinspelen de auteurs op het gemak voor de geestelijke gezondheid in de zin van het bevorderen van prosociaal gedrag, het verminderen van stress en angst, het stoppen van agressief gedrag, het bevorderen van ontspanning, en het verbreden van onze horizon.

Dankbaarheid helpt ons om voluit te leven.

Voorbeelden van dankbaarheid affirmaties die je een deel van je dagelijks leven kunt maken

Dankbare vrouw
Dankbaarheid is een krachtige stimulans voor geestelijke gezondheid en welzijn.

Oefen dagelijks dankbaarheid affirmaties. Je moet dank geven en horen voor wat zinvol is in het leven.

Herhaal de zinnen of speel er een audio versie van af. Essentieel is dat je een rustig moment benut als je wakker wordt en ‘s avonds voor het slapen gaan.

Er zijn geen strikte of letterlijke zinnen voor dankzegging. Maar hier zijn er een paar die je aan je werkelijkheid kunt aanpassen.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
De dankbaarheidspot: een overvloedig leven leiden

1. “Ik ben dankbaar dat ik leef”

Deze overdenking is een manier om te erkennen dat het een voorrecht is om in de wereld te zijn, te ademen, en erbij te horen. Het vat de betekenis samen van ervaringen toevoegen, genieten van het goede, en leren van het leven. De uitspraak geeft de voldoening van het leven weer.

2. “Ik aanvaard alles wat deel uitmaakt van mijn leven”

Sommige mensen klagen voortdurend over wat niet naar hun zin is. Aanvaarding is echter geen berusting. Integendeel, het is een manier om de lasten los te laten die je ervan weerhouden vooruit te gaan.

Beperk je geluk niet tot wachten tot een situatie verandert. Als je de werkelijkheid aanvaardt, leef je zonder enige binding.

3. “Ik ben dankbaar voor mijn prachtige leven”

Gelukkig zijn gaat niet over perfectie. Zelfs met de fouten die je maakt, is het leven prachtig en vol nuttige lessen.

Doe geen afbreuk aan welke ervaring dan ook. Neem ze als leraren die bouwen aan je persoonlijke ontwikkeling.

4. “Ik ben dankbaar voor mijn familie, vrienden, en mijn partner”

Mensen om je heen hebben die om je welzijn en geluk geven is van onschatbare waarde. Bevestig dankbaarheid voor hen die er altijd voor je zijn.

Doe het niet uit verplichting, maar omdat je het voelt. Begrijp de waarde van wat je van hen ontvangt.

5. “Bedank het universum dat het me helpt de positieve kant van nare gebeurtenissen te zien”

Het gaat er hier niet om een etiket te plakken op wat goed of slecht is. Ziekte, een ontslag, oneerlijkheid en tegenslagen zijn voorbeelden van levensgebeurtenissen die soms moeilijk te veranderen zijn.

Maar als je dankbaar bent voor het positieve in ongewenste gebeurtenissen, dan is dat omdat je dieper hebt gekeken . Je begrijpt dat niet alles absoluut is en dat er misschien iets binnen deze werkelijkheid niet helemaal verkeerd is.

Open je geest, onderzoek andere alternatieven, en denk positief om een bemoedigende kans te krijgen. Je zult het zeker vinden.

6. “Ik ben dankbaar dat al mijn relaties harmonieus zijn”

Waarden als communicatie, respect, vertrouwen, steun en eerlijkheid kenmerken gezonde relaties. Met je partner, familie, vrienden, buren en collega’s is het essentieel om harmonie te bewaren.

Breng deze aanbevelingen in praktijk en je zult zien dat je er elke dag dankbaarheid voor zult uitroepen.

7. “Ik ben dankbaar dat mijn lichaam gezond, sterk en energiek is”

Gezondheid is een geschenk. Elke morgen je ogen te openen, wakker te worden, te lopen, te praten, en gezond te zijn is werkelijk een geschenk.

Al deze en meer zijn zegeningen om dankbaar voor te zijn. Onthoud: er zijn mensen die niet hetzelfde geluk genieten.

8. “Ik ben dankbaar voor wat ik heb en opgewonden voor wat komen gaat”

Wat je hebt is een product van jouw inspanning. Je kent al het proces om te bereiken wat je wilt en dat wekt de verwachting voor wat de toekomst in petto heeft.

9. “Ik stel me open voor gedachten die me vervullen met voorspoed, geluk, en lichamelijke, geestelijke, mentale en emotionele gezondheid”

Positieve gedachten voeren je naar succes. Als je iets met intensiteit verlangt en erop vertrouwt dat je het zult bereiken, ben je er zeker van dat het zal gebeuren.

Zo is het ook met optimistische gedachten; ze zijn een kanaal om je te verbinden met vreugde, overvloed en welzijn op alle gebieden.

10. “Ik wacht met dankbaarheid op de komst van een nieuwe dag”

Vrouw in de zon
Uitdagingen brengen ons op paden die tot succes kunnen leiden. We moeten dankbaar zijn voor deze kansen.

Net zoals je bij het ontwaken dankzegt voor een nieuwe dag, spreek je ‘s avonds voor het slapengaan uit dat je uitkijkt naar de nieuwe dageraad.

11. “Ik ben heel dankbaar dat ik een dak boven mijn hoofd heb”

Vergelijkingen zijn hatelijk, maar vaak nodig om te waarderen wat je hebt. Een huis om in te schuilen is een zegen die niet iedereen geniet.

12. “Ik zie uitdagingen als een opstapje naar succes. Dank je wel!”

Doelen stellen en tegen hindernissen aanlopen zijn heel gewoon. Zie hindernissen niet als belemmeringen om je doelen te bereiken, maar zie ze als uitdagingen die je doen genieten van het bereiken van je doel.

13. “Ik heb het geluk te doen waar ik van hou”

Jezelf wijden aan datgene waar je gepassioneerd over bent is een vreugde. Aan de andere kant draagt tijd geven aan een baan die geen voldoening geeft bij tot ongelukkigheid. Ben je zo iemand die plezier heeft in wat je doet, aarzel dan niet om dank je wel te zeggen.

14. “Ik ben dankbaar dat mijn dromen uit het verleden me naar de werkelijkheid van vandaag hebben gebracht”

Ook het materialiseren van wat in het verleden fantasie was, is een reden voor dankbaarheid. Daarnaast is het heden het begin van wat je projecteert om later in werkelijkheid om te zetten.

15. “Ik ben dankbaar dat ik dingen kan doen die anderen helpen”

Geven geeft meer voldoening dan ontvangen. De steun die je onvoorwaardelijk aan andere mensen geeft keert altijd op de een of andere manier terug in weldaad voor jouw leven. De voldoening van het helpen is nog een reden om dankbaar te zijn.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Wat is een dankbaarheidsdagboek en hoe werkt het?

Dankbaarheid: dagboeken

Affirmaties voor dankbaarheid kun je vastleggen in een dagboek waarin je details noteert die je als vanzelfsprekend zou beschouwen. De waarheid is echter dat, ook al nemen we die dingen vaak voor lief, ze toch heel waardevol zijn.

Met dit dagboek leg je de nadruk op het positieve en niet op de problemen. Bovendien kweek je een cultuur van dankbaar zijn voor het buitengewone, maar ook voor de gewone dingen die je een goed gevoel geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.