Wat moet je dieet bevatten als je hyperthyreoïdie hebt?

Het dieet speelt een belangrijke rol bij het beheersen van de symptomen van hyperthyreoïdie. Als je eenmaal weet dat je deze ziekte hebt, dan is het het beste om je dieet aan te passen. Waar moet je rekening mee houden?
Wat moet je dieet bevatten als je hyperthyreoïdie hebt?
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Wat moet je dieet bevatten als je de diagnose hyperthyreoïdie hebt gekregen? De schildklier is slechts ongeveer 2 centimeter lang, maar een verstoring kan een breed scala aan symptomen veroorzaken. Waarom? Simpelweg omdat deze kleine vlindervormige klier hormonen afgeeft die op bijna alle lichaamsfuncties een directe invloed heeft.

Je moet daarom als je aan een aandoening aan je schildklier lijdt, je dieet verbeteren om de activiteit ervan te reguleren en complicaties te voorkomen. Wat is hyperthyreoïdie? Welk voedsel moet je eten en wat moet je vermijden? We zullen deze vragen gedetailleerd beantwoorden.

Wat is hyperthyreoïdie?

Vrouw voelt aan haar hals

De schildklier is een kleine klier die zich in de hals bevindt. Het scheidt verschillende soorten hormonen af, waarvan sommige fundamenteel zijn voor het lichaam. De goede werking ervan is essentieel voor onze gezondheid, aangezien deze hormonen bijna alle cellen in het lichaam beïnvloeden. De functies omvatten met name de volgende:

 • Energieregulering
 • Eiwitsynthese
 • Enzymatische activiteit
 • Regeling van lichaamstemperatuur

Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij de klier niet op een normale manier schildklierhormoon aanmaakt (Engelse link). In dit geval en om verschillende redenen, is het probleem een verhoogde secretie van T3- en T4-hormonen. Er zijn verschillende ziekten beschreven, zoals de ziekte van Graves-Basedow, multinodulair struma of toxische schildklieradenoom.

Wanneer hyperthyreoïdie optreedt, dan hebben alle lichaamsfuncties de neiging om zich te versnellen. Als gevolg hiervan verschijnen er een aantal symptomen zoals:

 • Plotseling gewichtsverlies
 • Nervositeit
 • Moeite met slapen
 • Tremoren
 • Overmatig transpireren
 • Hartkloppingen

Als je aan een schildklieraandoening lijdt, zoals hyperthyreoïdie, dan moet je naar je arts of endocrinoloog gaan om de behandeling te begeleiden die het beste bij elke specifieke situatie past.

Dieet en hyperthyreoïdie

Zoals experts van de British Thyroid Foundation opmerken, is er geen dieetprotocol voor schildklieraandoeningen (Engelse link). Het handhaven van een goed voedingspatroon is echter essentieel, omdat het helpt om de symptomen onder controle te houden en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Verschillende voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij de functie van de klier (Engelse link) en de normale afscheiding van hormonen. De belangrijkste zijn jodium en selenium, hoewel ook andere voedingsstoffen zoals kruisbloemige groenten of soja bestudeerd worden.

Er rekening mee houden is belangrijk, omdat het een betere gezondheid betekent. Vergeet niet dat hyperthyreoïdie een ziekte is die, eenmaal gediagnosticeerd, niet meer overgaat. Volgens medisch specialist Oscar Vidal (Spaanse link) zijn er twee aspecten waarmee rekening gehouden moet worden:

 • Je dieet moet weinig voedsel bevatten dat bij de productie van schildklierhormonen helpt, zoals jodium.
 • Voeg meer voedsel met antioxidanten toe, waardoor gezonde cellen kunnen worden geregenereerd. Zoals selenium.

Hoe kan je de hoeveelheid jodium regelen?

In een dieet voor hyperthyreoïdie moet je het jodiumgehalte controleren, omdat het aan de productie van hormonen van de schildklier deelneemt (Engelse link). Rationeel verbruik is nodig, omdat het erg moeilijk is om het te elimineren. De belangrijkste bronnen van jodium in voedsel zijn:

 • Gejodeerd zout
 • Zeevruchten zoals een aantal soorten vis, zeevruchten of algen
 • Zuivelproducten
 • Eidooier
 • Een aantal granen

De voedingsmiddelen uit de kruisbloemigenfamilie (zoals broccoli, bloemkool of spruitjes) kunnen ook de opname van jodium door de schildklier remmen (Engelse link).

Wat je dieet moet bevatten: selenium

Plankje met paranoten

Selenium is een van de voedingsstoffen die het nauwst met de schildklier verwant zijn. Een overzicht van wetenschappelijke literatuur (Engelse link) stelt de specifieke rol van dit sporenelement in zijn werking vast. Het wordt in veel lichaamsweefsels afgezet, vooral in de schildklier, waar het in de vorm van selenoproteïnen wordt aangetroffen.

Dit type eiwit heeft een zeer belangrijke antioxidante werking, daarom draagt selenium bij aan een beschermende werking van de schildklier en aan de verbetering van de gezondheid in het algemeen.

Een aantal specialisten hebben de seleniumsuppletie bij de ziekte van Graves besproken (Engelse link). Deze voedingsstof kan echter ook via de voeding worden verkregen.

We vinden het in voedingsmiddelen zoals zalm, volkoren granen of eieren. Zonder twijfel is echter de grootste bron paranoten. Een portie van twee of drie van deze noten levert al meer (Engelse link) dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op (Spaanse link).

Wat moet je dieet bevatten: vitamine D

Zoals we al hebben vermeld, hebben schildklierhormonen op een groot aantal cellen en lichaamsfuncties een effect. Onder deze zijn de botten (Engelse link), die verzwakt kunnen raken als hyperthyreoïdie niet goed behandeld wordt.

Zoals de British Thyroid Foundation opmerkt (Engelse link), worden er ook lage niveaus van vitamine D bij mensen met deze ziekte waargenomen, hoewel meer onderzoek nodig is om erachter te komen wat de oorzaak en de mogelijke gevolgen zijn.

Wat duidelijk is, is dat het geen kwaad kan om speciale aandacht aan vitamine D te besteden en om positieve gewoonten voor de gezondheid van spieren en skelet aan te nemen. Enkele aanbevelingen zijn onder andere:

 • Beweeg regelmatig en voer activiteiten uit die de spieren versterken.
 • Tien minuten per dag zonnen. Het is een goed idee om van momenten te profiteren waarop de zon zwak is om de nadelige effecten ervan te vermijden.
 • Eet voor een optimale skeletstatus voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, calcium en fosfor. Je vindt deze in zuivelproducten, vette vis, amandelen, kikkererwten, groenten en zaden.

Een goed dieet voor hyperthyreoïdie is de basis voor een succesvolle behandeling

Een verstoring van schildklierhormonen veroorzaakt hyperthyreoïdie. Hoewel de belangrijkste behandeling farmacologisch of chirurgisch is, kan een speciaal dieet voor hyperthyreoïdie niet worden genegeerd.

Het volgen van een uitgebalanceerd en gezond dieet en aandacht aan voedingsmiddelen met jodium en selenium schenken, is de sleutel tot het begeleiden van medicamenteuze behandeling en het verzekeren van een betere kwaliteit van leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • De Leo S, Lee SY, Braverman LE. Hyperthyroidism. Lancet. 2016;388(10047):906-918. doi:10.1016/S0140-6736(16)00278-6
 • American Thyroid Association. Hipertiroidismo. 2014.
 • Babiker A. et al.  The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudan J Paediatr. 2020;20(1):13-19.
 • Benvenga S. et al. Nutraceutical Supplements in the Thyroid Setting: Health Benefits beyond Basic Nutrition. Nutrients. Setiembre 2019;11(9):2214.
 • Gaitan E. Goitrogens. Bailliere’s clinical endocrinology and metabolism. Agosto 1988. 2(3):683-702.
 • Gorka J. et al. Metabolic and clinical consequences of hyperthyroidism on bone density. Int J Endocrinol. Julio 2013. 2013:638727.
 • Leung A.M, Braverman L.E. Consequences of Excess Iodine. Natural Reviews Endocrinology. Marzo 2014. 10(3):136-42.
 •  O’Kane S. M et al. Micronutrients, iodine status and concentrations of thyroid hormones: a systematic review. Nutrition Reviews. Junio 2018. 76 (6): 418–431
 • Ventura M. et al. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. International Journal of Endocrinology. Enero 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.