6 signalen om schildklierproblemen te identificeren

Schildklierproblemen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Over het algemeen komen ze vaker voor op volwassen leeftijd. We vertellen je signalen van schildklierproblemen en hoe je deze kunt identificeren.
6 signalen om schildklierproblemen te identificeren

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het is geen gemakkelijke taak om schildklierproblemen te identificeren, aangezien er twee verschillende soorten problemen zijn: hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. De eerste betekent dat je schildklier te weinig hormonen produceert, de laatste dat deze juist te veel aanmaakt.

De schildklier is een klier die onder andere je stofwisseling reguleert. Het neemt daarnaast deel aan veel van de hormonale functies van het lichaam. Deze functies regelen onder andere:

  • de hartslag.
  • de eetlust.
  • hoe snel het lichaam voedsel verteert.

Daarom kunnen schildklierproblemen de gezondheid van mensen veranderen. Aandoeningen van de schildklier komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en de meeste gevallen zijn bij volwassen.

In feite zijn er enkele symptomen die kunnen wijzen op problemen met de schildklier. Raadpleeg bij twijfel echter altijd je arts, zodat hij zo nodig enkele tests kan laten uitvoeren.

Waaraan zijn schildklierproblemen te identificeren?

Volgens het Office of Women’s Health van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services zijn er een aantal symptomen (Spaanse link) waaraan schildklierproblemen te identificeren zijn. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

1. Een plotselinge toename of verlies van gewicht

De schildklier bepaalt grotendeels hoe snel je stofwisseling werkt. Dit wordt gedaan door hormonen aan te maken en af te scheiden. Deze kennis kan je helpen om schildklierproblemen te identificeren.

  • Als je lijdt aan hypothyreoïdie, zal er een aanzienlijke gewichtstoename zijn. Dit komt doordat je niet genoeg hormonen aanmaakt om normaal te werken.
  • Het tegenovergestelde gebeurt echter bij hyperthyreoïdie. Meestal is er plotseling gewichtsverlies omdat er te veel hormonen worden geproduceerd.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
5 gewoontes die je schildklier veranderen

2. Uitputting en stemmingswisselingen

Een vrouw die achter haar computer in slaap valt

Schildklierproblemen kunnen ook je humeur en beschikbare hoeveelheid energie beïnvloeden. Bij hypothyreoïdie kun je last van een uitgeput hebben. Zelfs als je voldoende geslapen hebt, kun je je depressief voelen.

Aan de andere kant voelen mensen die last hebben van hyperthyreoïdie vaak prikkelbaar. Ze hebben de neiging zich meer gestrest te voelen en hebben bovendien vaak moeite om in slaap te vallen.

3. Zwelling in de nek

Een van de meest voor de hand liggende symptomen om schildklierproblemen te identificeren is een zwelling in de nek. Dit komt doordat de schildklier groter wordt, wat ongemak of pijn in de keel kan veroorzaken.

Als je dus een zwelling in je hals opmerkt, hou deze dan goed in de gaten en onderneem actie als het na een paar dagen niet weggetrokken is. Ga dan bij je huisarts langs.

4. Veranderingen in de hartslag

Een dokter met een plastic hart

De schildklier regelt niet alleen de eetlust en de snelheid waarmee calorieën in het lichaam worden verbrand, maar ook de hartslag. Deze kan worden beïnvloed door schildklierproblemen. De veranderingen zijn afhankelijk van het type aandoening, hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie.

Zo kan er sprake zijn van tachycardie of juist een langzamere hartslag zijn dan normaal. Dit betekent dat veel vermeende hartproblemen verband blijken te houden met een slecht werkende schildklier, zoals wordt gesuggereerd door deze studie (Engelse link), uitgevoerd door een team van de Las Condes Clinic (Chili).

5. Constipatie

Als er minder hormonen door de schildklier worden geproduceerd vertragen bepaalde lichaamsfuncties. Dit gebeurt bijvoorbeeld met het spijsverteringsstelsel. Je lichaam neemt de voedingsstoffen niet zo goed op. Daarnaast veroorzaakt het vaak constipatie. Als er sprake is van hyperthyreoïdie kan er juist diarree optreden.

6. Problemen in andere delen van het lichaam

Droge huid om schildklierproblemen te identificeren

Daarnaast zijn er nog andere signalen die het lichaam geeft waaraan schildklierproblemen te identificeren zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

Enkele minder zichtbare symptomen zijn het vaak koud hebben en pijn en ongemak in spieren en gewrichten. Bij vrouwen komen ook menstruatiestoornissen voor.

Ga naar je huisarts om schildklierproblemen te identificeren

Alle hierboven genoemde symptomen kunnen aanwijzingen zijn om schildklierproblemen te identificeren. We raden echter altijd aan om naar de dokter te gaan. Hij kan je een exacte diagnose van het probleem geven.

Onthoud dat je niet zelf een diagnose kunt stellen, omdat je niet over informatie en onderzoeksmethoden beschikt. Door geen advies te vragen aan je arts zou je onnodig gestrest kunnen raken.

Vooral voor vrouwen is het raadzaam om een hormonale controle te ondergaan en om de 4 jaar de schildklier met de arts te onderzoeken. Op die manier is een vroege diagnose van een eventueel schildklierprobleem mogelijk en kan de arts een behandeling voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.