Slechte gewoonten tasten de gezondheid van de schildklier aan

Een gestoorde werking van de schildklier kan het gevolg zijn van een slechte stressbeheersing. Maar het kan ook veroorzaakt worden door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Soja en gluten kunnen bijvoorbeeld tot dit probleem leiden, ook al heb je geen intolerantie voor deze producten.
Slechte gewoonten tasten de gezondheid van de schildklier aan

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De schildklier is een klein orgaan in de vorm van een vlinder. Hij bevindt zich in het voorste deel van de nek, recht boven het sleutelbeen.

Deze klier is een endocrien orgaan. Zijn voornaamste functie is het afscheiden van hormonen die de vitale activiteiten van het lichaam regelen.

Belangrijk om te weten is ook dat hij noodzakelijk is voor de werking van het metabolisme. Bovendien speelt de schildklier een belangrijke rol in de gemoedstoestand, de hartslag en de lichaamstemperatuur.

Dat is dan ook de reden dat een slechte werking van de schildklier een reeks gevolgen heeft voor je gezondheid. Als het niet onder controle gehouden wordt, dan zal het je levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden.

Daarom is het belangrijk dat je weet welke gewoonten een effect kunnen hebben op dit orgaan. Het kan ook handig zijn om je bewust te zijn welke preventieve methoden er bestaan. Je kan die toepassen zodat het zich niet tot een ernstig probleem ontwikkelt.

Verder in deze tekst bespreken we de zeven meest voorkomende slechte gewoonten. We raden je aan om die zoveel mogelijk te vermijden.

Ontdek hier over welke gewoonten het gaat!

7 slechte gewoonten die de schildklier aantasten

1. Roken

De schildklier en roken

Te veel roken verhoogt de waarschijnlijkheid op aandoeningen van de schildklier. Want de gifstoffen in sigaretten tasten de gezondheid van deze klier aan.

Roken heeft natuurlijk vooral gevolgen voor het ademhalingssysteem. Maar het is geen verrassing dat rokers ook een groot deel uitmaken van de groep patiënten met problemen van de schildklier.

Dat komt doordat tabak de hoeveelheid stimulerend hormoon in de schildklier doet dalen. De functie van dit hormoon is het metabolisme, de ooggezondheid en de werking van het hart en de bloedvaten te ondersteunen.

2. Een zittend leven

Een zittende levensstijl kan een groot aantal verschillende ziekten veroorzaken. Ze beïnvloeden je lichamelijke en emotionele gezondheid. Maar de effecten van te veel zitten zijn eigenlijk te wijten aan het slecht functioneren van de schildklier.

Door niet te bewegen verhoogt de neiging om vet op te slaan. Om die reden is het dus de belangrijkste oorzaak van gewichtstoename, overgewicht en problemen met het metabolisme.

Omdat het ook de afscheiding van schildklierhormonen doet dalen, kan het leiden tot hypothyroïdie.

Deze stoornis tast niet alleen het vermogen om calorieën en vet te verbranden aan. Het kan bovendien het risico verhogen op hartaandoeningen, haaruitval en vermoeidheid.

3. Een gebrekkige stressbeheersing

De schildklier en stress

Soms weten we niet hoe we de stress in ons dagelijkse leven onder controle moeten houden. Dit kan een trigger zijn en een slechte werking van de schildklier veroorzaken.

Want het endocriene systeem is gevoelig voor onze emotionele toestand. Wanneer we een intense ervaring meemaken, beïnvloedt dit de hormonale niveaus van de schildklier.

Het gevolg is dat de hormonen uit evenwicht raken. Dit zal de gezondheid van andere lichaamssystemen aantasten.

4. Dagelijkse voeding die te weinig jodium bevat

Een lage hoeveelheid jodium in je dieet is de voornaamste oorzaak van problemen met de schildklier zoals hypothyroïdie.

Het lichaam heeft dit bestanddeel nodig om de productie van hormonen in de schildklier optimaal te laten verlopen. Voor het lichaam is het dus noodzakelijk dat het een goede hoeveelheid jodium binnenkrijgt.

Gelukkig kan je dit element op een natuurlijke manier in verschillende voedingsmiddelen vinden:

  • Zeezout
  • Zeegroenten
  • Bosbessen
  • Natuurlijke yoghurt
  • Bonen
  • Aardappelen
  • Erwten
  • Ananas
  • Chocolade

5. Alcoholische drankjes

De schildklier en alcolhol

De gevaarlijke effecten van overmatig alcoholgebruik zijn niet onbekend. Maar het is wel belangrijk om te weten dat de schildklier één van de organen is die hierdoor aangetast wordt.

De lever is verantwoordelijk voor het filteren en omzetten van deze dranken. Toch zullen de gifstoffen uit alcohol (die door de bloedstroom reizen) de hormonale productie beïnvloeden.

Dat is ook de reden dat het gebruik van alcohol het vermogen om gewicht te verliezen vermindert. Bovendien speelt het een rol in de ontwikkeling van problemen met het metabolisme.

6. Het eten van gluten

Patiënten met coeliakie of een intolerantie voor gluten kunnen problemen hebben op vlak van de gezondheid van de schildklier. Dit is een gevolg van de effecten die deze eiwitten op het lichaam hebben.

Want het immuunsysteem valt de gezonde weefsels aan om zo dit bestanddeel in het lichaam te ontdekken. Maar dit veroorzaakt een ontsteking en een metabole reactie die je levenskwaliteit aantast.

Een glutenvrij dieet kan dus de functies van de schildklier verbeteren. Dit kan zelfs patiënten helpen die geen intolerantie voor gluten hebben. Het resultaat is dan ook dat dit het gewichtsverlies bevordert.

7. Overmatige opname van soja

De schildklier en sojamelk

We kunnen niet ontkennen dat soja een voedingsmiddel is met vele voedzame eigenschappen. Het verschaft ons in grote mate vele verschillende voordelen voor de gezondheid.

Maar je mag het niet te veel eten. Want het kan de opname van het schildklierhormoon verhinderen. Vooral patiënten die al een risico lopen op problemen met de schildklier, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van sojaproducten.

Wie al de diagnose gekregen heeft dat hij een schildklieraandoening heeft, moet soja eigenlijk beperken of zelfs helemaal vermijden. Het is ook beter om geen enkel voedingsmiddel te eten of te drinken dat afgeleid is van soja.

Herken je jezelf in sommige van deze slechte gewoonten? Probeer dan om ze zo veel mogelijk te vermijden. Want dat is een preventieve manier om je schildklier te beschermen. Deze slechte gewoonten kunnen immers een mogelijke aanleiding zijn voor het ontstaan schildklierproblemen, zelfs als je er eigenlijk niet vatbaar voor bent. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.