Wat moet ik eten als ik steatose heb?

Leververvetting of steatose is de opeenhoping van vet in dit orgaan en kan ernstige ziekten veroorzaken als het niet correct wordt behandeld. Een van de oorzaken is het gevolg van onze voedingsgewoonten. We geven je in dit artikel een lijst met voedingsmiddelen die je kunt eten.
Wat moet ik eten als ik steatose heb?
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Steatose of leververvetting is een ziekte die over het algemeen verband houdt met slechte voedingsgewoonten.

Er zijn twee soorten steatose. Eén soort wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. De andere soort wordt veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon dat rijk is aan vetten en triglyceriden, waardoor dit orgaan de gifstoffen niet efficiënt kan elimineren.

Sommige mensen hebben een soort weerstand tegen insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van glucose. Dit veroorzaakt veranderingen in het metabolisme en beïnvloedt rechtstreeks de leverweefsels.

Steatose veroorzaakt uiteindelijk chronische fibrose (een verharde lever). Dit gebeurt wanneer het niveau van functioneren van dit orgaan afneemt, het vet oxideert en als gevolg daarvan ontstoken raakt. Dat leidt tot een veelvoud aan problemen.

Veel voorkomende symptomen van steatose

Symptomen van steatose

Niet alle mensen met steatose ervaren symptomen. Dit zijn echter de meest voorkomende:

  • Uitputting of vermoeidheid
  • Verlies van eetlust
  • Pijn in het rechter deel van de buik
  • Gevoel van extreem opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Moeilijkheden met concentratie en slecht geheugen.

Als je deze symptomen hebt raadpleeg dan een specialist zodat deze de benodigde onderzoeken kan laten doen. Als deze aandoening op tijd wordt behandeld, kan cirrose en de bijwerkingen daarvan worden voorkomen.

Er is ook een biologische vatbaarheid voor steatose als je lijdt aan obesitas , diabetes, hoge bloeddruk of hoge concentraties triglyceriden in het bloed.

Wat moet ik eten als ik steatose heb?

Het is essentieel om te begrijpen dat om steatose te genezen je belangrijke veranderingen in je dieet moet aanbrengen.

Noteer deze aanbevelingen die we nu gaan vermelden zodat je voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en gezonde eiwitten in je dagelijkse dieet kunt opnemen.

Knoflook

Knoflook nemen tegen steatose

Dit bolgewas bevat selenium en allicine. Dit zijn de perfecte ingrediënten voor het reinigen van de lever. Ze verhogen de activering van de enzymen die de eliminatie van gifstoffen bevorderen.

Gember

Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten is gember een ideale bondgenoot voor het verlagen van triglyceriden.

Gemberthee

Ingrediënten:

  • 1 kopje water (250 ml)
  • 2 eetlepels gemberwortel (30 g)
  • 1 theelepel honing (5 ml)

Bereiding:

  • Verwarm het water en voeg de gember toe wanneer het kookt.
  • Laat het vervolgens 5 minuten staan.
  • Zeef dan het mengsel in een kopje.
  • Voeg daarna de honing toe en drink het terwijl het warm is.

Je kunt deze thee halverwege de middag drinken en je moet dit daarna minstens twee weken iedere dag herhalen.

Snijbiet

Snijbiet nemen tegen steatose

Snijbiet is rijk aan vezels, ijzer, magnesium, kalium en water. Dit maakt het een uitstekende tonic voor zowel het verjongen van de levercellen als het reinigen van een door steatose aangedane lever.

Grapefruit

Deze prachtige vrucht draagt ​​bij tot het activeren van bepaalde chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor de oxidatie van vetzuren. Het is dus niet alleen geschikt voor het behandelen van steatose, maar helpt ook om af te vallen.

Drink elke ochtend grapefruitsap en profiteer van de voordelen. Het helpt namelijk om de vetten uit je lichaam weg te werken. Dat zal je vervolgens helpen om een gezonder lichaam te krijgen.

Groene thee

Groene thee nemen tegen steatose

Een andere perfecte bondgenoot voor het reguleren van de functies van de lever is groene thee.

De componenten zoals catechine dragen direct bij aan het onder controle houden van de vrije radicalen die zich in ons lichaam bevinden.

Lijnzaad

Lijnzaad levert ​​aanzienlijke hoeveelheden omega 3-vetzuren. Die kunnen helpen het vetgehalte in het bloed te verminderen. Het bevat ook veel oplosbare en onoplosbare vezels. De eerste hiervan helpt de lever met het absorberen van vetten en de laatste voorkomt constipatie.

Kruisbessen

Kruisbessen nemen tegen steatose

Kruisbessen zijn een goede bron van vitamine C. Daarnaast hebben ze meerdere waardevolle eigenschappen voor de reiniging en de genezing van de lever.

Dankzij hun hoge gehalte aan antioxidanten zijn ze namelijk krachtig voor het losmaken van de gifstoffen die in de lever worden opgeslagen. Dat is de reden dat kruisbessen steeds vaker worden gebruikt om cirrose te behandelen, met verbazingwekkende resultaten.

Papaja

Een paar van de vele voedingsstoffen die papaja bevatten, zijn calcium, ijzer en vitamines. Echter, de beste eigenschap is de hoge concentratie van papaïne en chymopapaïne. Dit zijn verteringsenzymen die de meeste functies van de lever beïnvloeden.

Deze enzymen worden voornamelijk in de zaden gevonden. Je kunt ze drogen of kopen in een winkel. Dus als je ze opneemt in je dagelijkse voeding zal je je spijsvertering te verbeteren. Daarnaast zal het je lever grondig reinigen.

Tot slot

We adviseren je om ook meer te bewegen. Begin eens met wandelingen met weinig impact. Voeg vervolgens beetje bij beetje een gemiddeld zware routine toe. Dat helpt om je hartactiviteit en bloedsomloop te verbeteren.

Lijden aan steatose is een aandoening die omkeerbaar is. Dat wil zeggen: het kan ongedaan gemaakt  worden door je levensstijl te veranderen. Vermindering van de inname van vetten en alcohol is een van de belangrijkste aspecten om te overwegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Csendes, Paula, et al. “Hígado graso: ultrasonido y correlación anatomopatológica.” Revista chilena de radiología 10.2 (2004): 50-52.
  • De las Cagigas Reig, Ada Lydia, and Jorge Blanco Anesto. “Prebióticos y probióticos, una relación beneficiosa.” Revista Cubana Aliment Nutr 16.1 (2002): 63-8.
  • Méndez Sánchez, Nahum, Norberto C. Chávez-Tapia, and Misael Uribe. “Hígado graso no alcohólico. Nuevos conceptos.” Revista de investigación clínica 56.1 (2004): 72-82.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.