Wat je moet weten over medicijnen voor gewichtsverlies

Medicijnen voor gewichtsverlies zijn geen oplossing voor obesitas. Ze kunnen patiënten echter helpen om de nodige veranderingen in levensstijl aan te brengen om verdere gewichtstoename te voorkomen. Niettemin is geen van deze medicijnen effectiever gebleken dan een combinatie van dieet en lichaamsbeweging.
Wat je moet weten over medicijnen voor gewichtsverlies

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er zijn veel mythen en verkeerde informatie over medicijnen voor gewichtsverlies. Helaas heeft de farmaceutische industrie verschillende stoffen gepopulariseerd die beloven om mensen te helpen om af te vallen, maar die niet effectief zijn of schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Medicijnen voor gewichtsverlies zijn namelijk precies dat: medicijnen. Ze kunnen daarom alleen door een arts worden voorgeschreven die heeft geëvalueerd en bepaald of ze geschikt zijn voor een specifiek geval, wat weer van vele factoren afhankelijk is.

We moeten ook opmerken dat medicijnen voor gewichtsverlies geen magische oplossing zijn. Afvallen is een complex proces dat op vele fronten inspanning vereist. Hoewel een medicijn kan helpen, heeft het weinig zin als de patiënt de behandeling niet met goede voeding en lichaamsbeweging aanvult.

Medicijnen voor gewichtsverlies

Vrouw wordt door een arts gemeten

Een medische evaluatie is essentieel in het gewichtsverliesproces, vooral als de patiënt medicijnen gaat nemen. Het eerste wat we moeten zeggen, is dat artsen nooit medicijnen voor gewichtsverlies voor esthetische doeleinden voorschrijven. Ten tweede is geen van deze medicijnen effectiever gebleken dan een systematisch en gecontroleerd dieet en bewegingsregime.

Dat gezegd hebbende, moeten we opmerken dat veel van deze medicijnen op het centrale zenuwstelsel werken en complexe hypothalamische circuits remmen die honger en verzadiging reguleren. Met andere woorden, ze helpen je om je minder hongerig te voelen.

Aan de andere kant helpen andere geneesmiddelen met vochtafdrijvende of laxerende effecten het metabolisme te versnellen. Je kunt ook zogenaamde ‘vetverbranders’ op de markt vinden, die in supermarkten of drogisterijen worden verkocht maar niet door wetenschappelijk bewijs worden ondersteund.

Profiel van de patiënt

Medicijnen voor gewichtsverlies zijn niet voor iedereen geschikt. Ten eerste mogen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ze niet gebruiken.

Experts bevelen ze ook niet aan voor minderjarige kinderen. Ze mogen in geen geval zonder medisch advies worden ingenomen. Medische professionals geven dergelijke geneesmiddelen wanneer patiënten aan de volgende criteria voldoen:

  • Diagnose obesitas vastgesteld (Spaanse link). Een arts heeft de patiënt geclassificeerd als zwaarlijvig, omdat zijn gewicht 20% hoger is dan het ideale gewicht volgens hun lengte en lichaamsbouw. Over het algemeen betekent dit een BMI of body mass index van 30 of hoger.
  • Overgewicht en bijkomende ziekte. Er zijn gevallen waarin de BMI niet de 30 bereikt, maar hoger is dan 27 en de patiënt problemen heeft zoals diabetes, slaapapneu of hypertensie. In dit geval is het soms gepast dat deze medicijnen worden voorgeschreven.

Er moet echter worden opgemerkt dat medicijnen nooit de eerste behandelingskeuze zijn. Medische professionals schrijven ze alleen voor als de patiënt:

  • gedurende een periode van drie tot zes maanden een dieet en trainingsschema heeft gevolgd.
  • gedurende die tijd niet meer dan 5% van zijn gewicht kon verliezen.
  • gemotiveerd en toegewijd is om met behulp van alle noodzakelijke maatregelen en middelen gewicht te verliezen.

De bijwerkingen van medicijnen voor gewichtsverlies

Een vrouw met buikpijn

Zoals elk ander medicijn, hebben medicijnen voor gewichtsverlies ook bijwerkingen die per persoon variëren. Meestal treden milde symptomen op zoals diarree, constipatie en/of misselijkheid, die na verloop van tijd afnemen.

Sommige medicijnen, zoals fentermine, benzfetamine, diethylpropion en fendimetrazine, kunnen slaapproblemen, nervositeit of rusteloosheid veroorzaken, evenals hoofdpijn en een stijging van de bloeddruk.

Slechts in zeer weinig gevallen zijn andere bijwerkingen gemeld bij het gebruik van deze geneesmiddelen, waaronder problemen zoals:

  • gele pigmentatie in de ogen en/of huid
  • donkere urine
  • bleke ontlasting
  • jeukende huid
  • buikpijn
  • gebrek aan eetlust

Voorzorgsmaatregelen voor medicijnen voor gewichtsverlies

Het is belangrijk op te merken dat sommige van de producten die worden verkocht in drogisterijen en worden gepromoot als afvalproduct mogelijk onveilig zijn, omdat ze niet door de wetenschap worden ondersteund.

Ze zijn daarom zonder recept verkrijgbaar. Sommige van deze producten, met name die efedra, efedrine of cafeïne bevatten, zijn in verband gebracht met meldingen van problemen zoals:

  • epileptische aanvallen
  • hartaanvallen
  • beroertes
  • plotselinge dood

Het is daarom raadzaam om je arts te raadplegen voordat je ze inneemt. Voorgeschreven medicijnen voor gewichtsverlies verliezen hun effect wanneer de patiënt stopt met het innemen.

Het is daarom zeer waarschijnlijk dat deze patiënten zonder een dieet en een goede levensstijl aankomen als ze stoppen met het gebruik van deze medicijnen.

Dat is de reden waarom patiënten te allen tijde een gezond dieet moeten volgen en een bewegingsroutine moeten uitoefenen om permanent gewichtsverlies te ondersteunen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
  • Xie Z, Chen F, Li WA, Geng X, Li C, Meng X, Feng Y, Liu W, Yu F. A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res. 2017 Jun;39(6):559-565.
  • Duan S, Xie L, Zheng L, Huang J, Guo R, Sun Z, Xie Y, Lv J, Lin Z, Ma S. Long-term exposure to ephedrine leads to neurotoxicity and neurobehavioral disorders accompanied by up-regulation of CRF in prefrontal cortex and hippocampus in rhesus macaques. Behav Brain Res. 2020

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.