5 mentale strategieën om gewicht te verliezen

Dit artikel gaat in op de beste psychologische strategieën om gewicht te verliezen. Lees dus snel verder zodat je kunt beginnen met het in de praktijk brengen van deze tips!
5 mentale strategieën om gewicht te verliezen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Afvallen, of het nu is omdat je te zwaar bent of omdat je je beter wilt voelen over je lichaam, kan gezond zijn. Er zijn enkele mentale strategieën die we kunnen gebruiken om ons te helpen om gewicht te verliezen.

Eerst moeten we weten of ons gewicht binnen de ideale grenzen ligt. We kunnen dit berekenen door onze BMI (body mass index) te bepalen. Als je bijvoorbeeld 1,70 meter lang bent, ligt je ideale gewicht tussen de 54 en 72 kilo. Er zijn verschillende online rekenmachines die je ook kunnen helpen dit te berekenen.

Als je het aanbevolen gewicht voor je lengte overschrijdt zullen deze mentale strategieën je helpen. Dat geldt ook als je een paar kilo wilt verliezen maar moeite hebt om dit voor elkaar te krijgen. Hieronder bespreken we de meest effectieve methoden, dus lees verder om erachter te komen hoe je het jezelf gemakkelijker kunt maken om af te vallen!

5 mentale strategieën om gewicht te verliezen

1. Ga nooit boodschappen doen als je honger hebt

Ga nooit boodschappen doen als je honger hebt

Een van de beste mentale strategieën is om nooit boodschappen te doen als je honger hebt. Hoewel dit algemeen bekend is, passen mensen deze strategie zelden toe.

Boodschappen doen als je honger hebt is een grote fout omdat je hierdoor voedsel wilt kopen dat je niet nodig hebt. Laat je niet verleiden door kortingen op snoep of het kiezen van ongezond voedsel. Dat zal niet alleen je gewichtsverlies belemmeren, maar kan er zelfs voor zorgen dat je juist aankomt.

2. Leg bepaalde voedingsmiddelen uit het zicht

Word je zwaarder of heb je moeite om af te vallen omdat je jezelf niet kunt inhouden en dat je iets opeet als je het ziet liggen? Dan is voor jou het uit het zicht verwijderen van etenswaren de nuttigste van onze psychologische strategieën die we vandaag bespreken.

Dat geldt vooral voor het voedsel dat je niet helpt om je doel om gewicht te verliezen te bereiken. Als het iets ongezond is zoals chocolade of snoep, is het ‘t beste om het helemaal niet te kopen en in huis te hebben.

Als iemand het echter aan je cadeau geeft, verberg het dan in je voorraadkast of geef het weg aan iemand anders. Je bent vast en zeker wel eens door je voorraadkast gegaan en voedsel gevonden waarvan je vergeten was dat je het had.

3. Eet langzaam en zonder te haasten

Eet langzaam en zonder te haasten

Soms heb je geen andere keuze dan snel te eten. Als je het echter kunt vermijden, moet je altijd proberen om niet te snel te eten. Wanneer je langzaam en zonder je te haasten eet, kun je je hersenen voor de gek houden.

Pas na 20 minuten geven je hersenen het signaal af dat je vol zit. Door langzamer te eten krijg je dus eerder dat signaal door en eet je minder. Dit voorkomt ook dat je een zwaar of opgeblazen gevoel hebt na het eten.

Als je de neiging hebt om heel snel en gehaast te ontbijten, probeer dan om iets eerder op te staan. Je verliest misschien een paar minuten slaap, maar het komt het afvallen ten goede.

4. Richt je op het verminderen van angst

Angst kan een reden zijn waarom je eet terwijl je geen honger hebt. Als het weg-eten van angst je gewichtstoename veroorzaakt, kun je beginnen met het implementeren van verschillende gewoonten die je zullen helpen angst te verminderen.

Het gemakkelijkste is om te beginnen met bewegen. ‘s Avonds trainen heeft de voorkeur omdat het je helpt om alle stress die zich gedurende de dag heeft opgestapeld los te laten. In het weekend kun je langere wandelingen of echte wandeltochten maken. Dit alles is uitstekend om angst te verminderen.

5. Eet niet door totdat je vol zit

Eet niet door totdat je je vol voelt

Voel je je te vol als je klaar bent met eten? Voel je je altijd ongemakkelijk na je lunchpauze? De laatste van de mentale strategieën die we vandaag bespreken is om te voorkomen dat je dooreet totdat je helemaal vol zit. Enkele manieren om dit te doen zijn:

  • Doe minder eten op je bord.
  • Schep geen tweede keer op.
  • Eet geen dessert.
  • Eet voedsel waarvan je weet dat je je er niet ongemakkelijk vol door voelt.

We hebben de neiging om door te eten totdat we ons verzadigd voelen, maar dit is niet nodig. Er is een punt waarop we weten dat als we meer eten, we ons te vol zullen voelen en de spijsvertering langzamer zal verlopen.

Probeer je momenteel om af te vallen? Heb je ooit aan een van deze mentale strategieën gedacht om je te helpen om af te vallen? We raden je aan deze methoden uit te proberen. Vergeet niet om daarnaast regelmatig te sporten en voldoende fruit en groenten in je dieet op te nemen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.