Ontdek onze 5 tips om moeiteloos af te vallen

Als je wilt afvallen is het niet genoeg om op dieet te gaan. Je moet een gezonde levensstijl aannemen met betrekking tot zowel wat je eet als je lichaamsbeweging.
Ontdek onze 5 tips om moeiteloos af te vallen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen met overgewicht of obesitas hebben vaak met veel moeilijkheden te maken wanneer ze besluiten om te proberen af te gaan vallen. Het aanpassen van hun dagelijkse gewoonten, vooral op het gebied van eten, veroorzaakt namelijk een gevoel van lijden dat niet iedereen aan kan. Het is echter mogelijk om moeiteloos af te vallen. 

Het probleem is dat veel mensen dit proces associëren met strenge diëten en intensieve trainingsschema’s. Maar ze vergeten hierbij dat ze dit geleidelijk aan moeten gaan doen.

Het is waar dat eten en lichaamsbeweging de belangrijkste dingen zijn. We moeten dus niet in de val lopen van het gebruik van ‘wonderbaarlijke’ methoden die resultaten in een recordtempo beloven.

Ten eerste moeten we begrijpen dat gewichtsverlies niet van de ene op de andere dag wordt bereikt. En om het gewicht weg te houden moet je je gewoontes blijvend veranderen.

Hoe is het mogelijk om moeiteloos af te vallen?

Met dit in gedachten willen we 5 onfeilbare tips delen die je helpen om moeiteloos af te vallen.

Lees verder om meer te weten te komen!

1. Eet een gevarieerd dieet

5 tips om pijnloos af te vallen: eet gevarieerd

Als het je doel is om op een gezonde en stabiele manier af te vallen moet geen enkele voedingsgroep van je dieet worden uitgesloten.

Alhoewel men lange tijd dacht dat je koolhydraten en vetten moest vermijden weten we nu dat we ze ook nodig hebben.

Daarom moet je, naast het verhogen van je inname van vers fruit en groente, ook het volgende consumeren:

 • Volkoren granen
 • Zaden en noten
 • Mager vlees
 • Vis en zeevruchten
 • Groenten

2. Eet een gezond ontbijt

Veel mensen met overgewicht lopen in de val door het ontbijt over te slaan. Ze doen dit omdat ze denken dat het een effectieve manier is om calorieën te besparen.

De waarheid is dat het een van de grootste fouten is wat betreft eetgewoonten. In plaats van te helpen kan dit juist tegenwerken.

 • Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, niet alleen omdat het ons vult met energie, maar ook omdat het het lichaam een grote hoeveelheid voedingsstoffen levert die belangrijk zijn voor je stofwisseling.
 • Door deze maaltijd over te slaan of het te vervangen door ongezonde opties neemt het gevoel van rusteloosheid toe. Daardoor zullen we aan het einde van de dag waarschijnlijk meer caloriën eten dan we zouden moeten.
 • Langdurig vasten vertraagt de stofwisseling en verhoogt de vetopslag.

3. Verspreid je eten over 5 maaltijden

Verspreid je eten over 5 maaltijden

Afvallen is niet hetzelfde als honger lijden.

Om niet te falen en je stofwisseling actief te houden kun je je maaltijden het beste verdelen in vijf porties per dag.

 • In plaats van drie hoofdmaaltijden in de vorm van stevige gerechten te nuttigen, is het het beste om licht te eten, maximaal vijf keer per dag.
 • Natuurlijk moeten alle voedselkeuzes gezond zijn en matig in vet en calorieën.

4. Drink meer water

Het drinken van water is een gewoonte die ieder mens met overgewicht aan moet nemen als hij wil afvallen.

 • Deze onmisbare vloeistof is belangrijk voor het ontgiften van je lichaam en het wegwerken van afvalstoffen die je stofwisseling vertragen.
 • Het is een van de beste manieren om je langer vol te voelen. Dit geldt vooral wanneer je het voor de hoofdmaaltijden drinkt.
 • Het houdt het lichaam gehydrateerd en energiek. Daardoor optimaliseert het de fysieke en mentale prestaties.

5. Regelmatige lichaamsbeweging

Voor mensen die veel zitten is het vaak moeilijk om een trainingsroutine vol te houden. Dit is echter een essentieel onderdeel van het plan om moeiteloos af te vallen.

In het begin is het onvermijdelijk dat dit lijden veroorzaakt. Dit komt namelijk omdat het lichaam zich moet aanpassen aan de veranderingen die worden veroorzaakt door fysieke activiteit.

Maar misschien voelt het helemaal niet als martelaarschap of iets dergelijks. Het is wel belangrijk om een trainingsplan op te stellen dat geleidelijk kan worden geïmplementeerd.

 • Dit moet zowel kracht- als cardiovasculaire training omvatten.
 • Om te beginnen moet je zonder gewichten trainen. Of houd gewichten tot een minimum beperkt. Verhoog dit daarna terwijl je kracht opbouwt.
 • Cardiovasculaire activiteit moet gedurende ten minste 15 minuten gedaan worden. Het is namelijk belangrijk voor het verbranden van vet.
 • In het algemeen moet je routine 3 tot 5 keer per week uitgevoerd worden. Hierdoor kan het lichaam op de andere dagen herstellen.

Probeer je af te vallen? Misschien ben je bang om bij deze poging te falen. Houd al deze tips in gedachten en ontdek dat het mogelijk is om moeiteloos af te vallen.

Vergeet niet dat alleen jij deze gewoonten in de praktijk kunt brengen. Daarnaast heb je veel wilskracht nodig om een sedentaire levensstijl te veranderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Solah VA., Kerr DA., Hunt Wj., Johnson SK., et al., Effect of fibre supplementation on body weight and composition, frequency of eating and dietary choice in overweight individuals. Nutrients, 2017.
 • Islam A., Amin MN.,Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
 • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.