Je huid hydrateren met deze 4 simpele tips

Het is essentieel om je gezicht te reinigen zodat je huid zich kan vernieuwen terwijl jij rust. Zelfs als je geen make-up draagt gedurende de dag, dan moet je eventuele onzuiverheden verwijderen voordat je naar bed gaat.
Je huid hydrateren met deze 4 simpele tips
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je huid hydrateren is een van de meest belangrijke uitdagingen die je maar aan kan gaan. Als je wordt blootgesteld aan extreme variaties wat betreft weer en klimaat zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kan dat grote schade aanrichten voor je huid.

De risico’s die je kunt ervaren als je je huidverzorging verwaarloost zijn:

 • Een droge huid
 • Het verschijnen van puistjes en mee-eters
 • Veranderingen in het uiterlijk, zoals vroegtijdige veroudering
 • Dofheid

Een verandering in je dagelijkse routine om je huid te voorzien van speciale verzorging zal het de hydratatie geven die het nodig heeft en verdient.

Op een ideale manier je huid hydrateren bereik je echter niet door alleen het aanbrengen van crèmes of andere natuurlijke ingrediënten.

Je huid hydrateren op de lange termijn doe je ook door voeding en dranken te consumeren die de voedingsstoffen en vitamines bevatten die de huid nodig heeft.

Je huid hydrateren met 4 simpele tips

Een goed gehydrateerde huid herken je van een afstand. De gloed en het frisse uiterlijk maken je jonger en mooier.

Daarom is het een goed idee om jezelf te beschermen tegen de veranderingen in het weer, verontreinigende stoffen uit je omgeving en andere externe factoren.

1. Optimale hydratatie

Stralende huid

Het regelmatig gebruiken van geparfumeerde zeep met samentrekkende onderdelen zal voor de meeste mensen niet gunstig zijn.

 • Kies een zeep met een zuurgraad die past bij je huidtype. Als je een vette huid hebt dan zou je zeep en producten die veel olie bevatten moeten vermijden, omdat die ervoor zouden kunnen zorgen dat je poriën verstopt raken.

Bij een droge huid zou je echter producten moeten gebruiken die vitamine E, oliën en aloëvera bevatten, voor zover dat mogelijk is.

 • Als je een huid hebt die gevoelig is voor acne, probeer dan een product te vinden op gelbasis.

Vergeet niet dat je jezelf van binnenuit moet hydrateren om je huid goed vochtig te houden.

Drink twee liter water per dag en verwerk daarin natuurlijke sappen om te helpen de giftstoffen uit je lichaam te bannen.

2. Gebruik zonnebrand

Gebruik zonnebrand

Je huid hydrateren en beschermen tegen de schadelijke straling van de zon is heel belangrijk. Uv-stralen kunnen namelijk direct vroegtijdige veroudering veroorzaken.

 • Vermijd de zon zoveel mogelijk gedurende de uren waarin de zonne-intensiteit het hoogst is.
 • Breng elke dag zonnebrand aan, zelfs als het buiten bewolkt is. Dit is voornamelijk van toepassing op je gezichtshuid.

Het is ook een goed idee om regelmatig wortels en broccoli te eten. Deze producten bevatten voedingsstoffen en vitamines A, C en E, die dienen om de huid te beschermen als deze bloot wordt gesteld aan de zon.

3. Diep reinigen en exfoliëren

Een van de meest belangrijke eigenschappen van de huid is het vermogen om zichzelf dagelijks te vernieuwen. Als je je lichaam twee keer per week exfoliëert, zal je huid er zachter en stralender uitzien.

Je kunt speciale, commerciële producten kopen om dode huidcellen te verwijderen. Je kunt echter ook thuis een exfoliant maken.

Ingrediënten

 • 100 gram suiker
 • 1/2 glas water (125 milliliter)

Bereiding

 • Doe de suiker in een bakje.
 • Voeg het water langzaam toe en meng het totdat je een egale substantie hebt.
 • Idealiter zou je willen dat het de textuur van suikerkorrels heeft zonder dat het te dik is.
 • Breng het mengsel aan tijdens je douche op je gezicht en lichaam.

Het is ook heel belangrijk dat je alle sporen van make-up verwijdert voordat je gaat slapen. Als je ook nog probeert om één of twee keer per week make-up te vermijden dan zal dat ervoor zorgen dat je poriën de kans krijgen om te ademen en te oxigeneren.

Zelfs als je die dag geen make-up op hebt gehad, is het een goed idee om je gezicht grondig te wassen voordat je naar bed gaat. Zo verwijder je namelijk stof en vuil afkomstig uit de omgeving.

 We raden je ook aan om te lezen: Tips voor vollere lippen

4. Zorg voor veel rust

Rust

De antioxidanten die aan het werk zijn in je lichaam bereiken hun maximale effecten terwijl je aan het slapen bent.

Schadelijke substanties die zich op hebben gebouwd in je organen gedurende de dag moeten geëlimineerd worden om ervoor te zorgen dat je lichaam optimaal kan functioneren.

Als je niet genoeg slaap krijgt, dan ben je er niet toe in staat om effectief van deze giftstoffen af te komen. Dit kan ervoor zorgen dat je huid er dof uit gaat zien en er vroegtijdig rimpels ontstaan.

Wanneer je lijdt aan slapeloosheid, drink dan natuurlijke theeën die je helpen te ontspannen.

Het is ook een goed idee om pure chocolade te eten, die je voorziet van antioxidanten die je huid beschermen en je helpen om in slaap te vallen.

Je kunt ook een klein dutje toevoegen aan je dagelijkse routine. Dit zal je helpen om de slaap die je ‘s nachts niet hebt gekregen in te halen.

Rook niet, minder je alcoholinname en zorg voor gezonde eetgewoonten – dit zijn fundamentele gewoontes die je lichaam gezond zullen houden.

Eet veel fruit en groenten die je lichaam voorzien van vitamines en antioxidanten, waardoor het er frisser en stralender uit zal zien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Verdier-Sévrain, S., & Bonté, F. (2007). Skin hydration: A review on its molecular mechanisms. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2007.00300.x
 • Rawlings, A. V, & Harding, C. R. (2004). Moisturization and skin barrier function. Dermatologic Therapy.
 • Draelos, Z. D. (2010). Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. In Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. https://doi.org/10.1002/9781444317657

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.