Deze vier fouten tijdens gewichtsverlies houden je tegen

De sleutel voor gewichtsverlies is het verbranden van meer calorieën dan je consumeert. Vermijd alcoholische dranken, omdat ze lege calorieën bieden zonder voedingsstoffen.
Deze vier fouten tijdens gewichtsverlies houden je tegen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wil je al een tijdje je ideale gewicht bereiken, maar slaag je er maar niet in? Hieronder delen we een lijst met enkele veelvoorkomende fouten tijdens gewichtsverlies die mogelijk voorkomen dat je afvalt. Ze lijken misschien voor de hand liggend, maar de realiteit is dat veel mensen ze over het hoofd zien.

Gewicht verliezen kan verscheidene voordelen bieden. De belangrijkste is waarschijnlijk dat je een gezonder leven kunt leiden en je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde kunt vergroten.

Het beste van alles is dat je jezelf vanuit een ander perspectief kunt zien en iedereen zal de verandering opmerken. Dus wat zijn de meest voorkomende fouten tijdens gewichtsverlies die je doelstellingen in de weg staan? Laten we ze eens bekijken.

Vier veelvoorkomende fouten tijdens gewichtsverlies die je moet vermijden

1. Je eet niet gezond

De enige manier om gewicht te verliezen, is door op te letten wat je eet. Om gewicht te verliezen, moet je ingrediënten uit alle groepen van de schijf van vijf toevoegen.

Helaas hoor je vaak over snelle afvaldiëten die wonderbaarlijke resultaten beloven, maar je niet de voeding geven die je nodig hebt. Een fout die kan voorkomen dat je gewicht verliest, is wanneer je stopt met het eten van bepaalde voedselgroepen en juist overdrijft met anderen.

  • Je moet een evenwicht van fruit, groenten en volkoren granen consumeren om veel vezels en energie te krijgen.
  • Deze moeten worden gecombineerd met gezonde oliën en vetten.
  • Zorg er tot slot voor dat je eiwitten uit plantaardige en dierlijke bronnen consumeert.

2. Het ontbijt overslaan

Gezond ontbijt

Een andere fout die je er mogelijk van weerhoudt om af te vallen, is het ontbijt elke dag overslaan. Deze eerste maaltijd is van vitaal belang om de dag goed te beginnen. Een goed ontbijt moet veel voedingsstoffen bevatten die op een gezonde manier bereid zijn.

Als je geen tijd hebt om het ontbijt klaar te maken, kun je:

  • kiezen voor snelle alternatieven, zoals reinigende sappen en smoothies. Ze leveren je voedingsstoffen en energie, en kunnen je stofwisseling stimuleren.
  • je ontbijt van tevoren te plannen en te bereiden. Dit maakt het mogelijk om voedsel met je mee te nemen en te eten wanneer je er klaar voor bent.

3. Alcoholische dranken drinken

Alcoholische dranken bevatten veel calorieën en nauwelijks essentiële voedingsstoffen. Hierdoor verwerkt je stofwisseling ze anders en dat kan je inspanningen om die extra kilo’s te verliezen moeilijker maken.

Naast het feit dat het één van de fouten met betrekking tot gewichtsverlies is, kunnen ze mogelijk ook invloed hebben op je vermogen om te reageren op stimuli, leiden tot slaapstoornissen en onherstelbare schade aan je hersenen veroorzaken.

Als je wilt afvallen zullen alle bovenstaande redenen je ongetwijfeld aanmoedigen om je consumptie van alcoholische dranken te elimineren of op zijn minst te verminderen. Doe je dit niet, dan zul je zeer waarschijnlijk geen resultaten zien en gefrustreerd raken, ongeacht hoeveel je beweegt of je dieet aanpast.

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om alcohol te vermijden. Er zijn echter bepaalde stappen die je kunt nemen om je consumptie tot een minimum te beperken. In plaats van een biertje te bestellen, kies je bijvoorbeeld voor een mocktail met sodawater of sap.

4. Niet sporten

Lichaamsbeweging

Iedereen weet dat je meer calorieën moet verbranden dan je consumeert om gewicht te verliezen. Desondanks is niet bewegen één van de fouten die mensen vaak maken wanneer ze proberen om gewicht te verliezen.

Gelukkig is het gemakkelijk om lichaamsbeweging toe te voegen aan je leven, omdat er eindeloze mogelijkheden zijn voor alle interesses en fitnessniveaus. We raden je aan om te zoeken naar iets waar je plezier in hebt, zodat het niet constant een strijd is om het te doen.

Als je niet zeker weet wat goed voor je is, probeer dan een paar verschillende opties. Begin met de gemakkelijkere opties zoals:

  • dansen
  • zwemmen
  • hardlopen

Als je je kracht en uithoudingsvermogen verhoogt, kun je jezelf uitdagen met een aantal nieuwe opties zoals gewichtheffen, karate of judo. Er zijn een eindeloos aantal opties die je kunnen helpen om af te vallen. Zoek dus de optie die je leuk vindt.

Zorg ervoor dat je activiteitenniveau de extra calorieën verbrandt die je consumeert. Vergeet niet dat een uur van weinig intensieve training ongeveer 300 calorieën zal verbranden. Daarentegen kan je met intensieve sport 900 calorieën per uur verbranden.

Vermijd deze fouten tijdens gewichtsverlies

Zoals je kunt zien zijn er mogelijk veel fouten die je ervan kunnen weerhouden om je gewichtsverliesdoelstellingen te bereiken. Het is belangrijk om er bewust van te zijn en maatregelen te nemen om ze te vermijden. Welke fouten denk je dat jij maakt? Hoe ben je van plan om ze te vermijden?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Johnstone A., Fasting for weight loss: an effective strategy or latest dieting trend. Int J Obes, 2015. 39 (5): 727-33.
  • Lunde ER., Washburn SE., Golding MC., Bake S., et al., Alcohol induced developmental origins of adult- onset diseases. Alcohol Clin Exp Res, 2016. 40 (7): 1403-14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.