Wat je in je dieet op moet nemen als je de griep hebt

Het in goede conditie houden van je immuunsysteem is essentieel om met een ziekte of infectie om te gaan. Om die reden heeft je dieet invloed op de afweer van je lichaam. Ontdek in dit artikel hoe je dat moet doen.
Wat je in je dieet op moet nemen als je de griep hebt
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel leggen we uit wat je in je dieet op moet nemen als je de griep hebt. Als het buiten kouder wordt, dan hebben we de neiging om meer tijd binnen in afgesloten ruimtes door te brengen en dan zijn we vaker in de buurt van andere mensen die ons met de virussen kunnen besmetten die verkoudheid en griep veroorzaken.

Een goed dieet als je griep of verkoudheid hebt, kan je immuunsysteem helpen versterken om de symptomen te verlichten. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je helpen om je afweer te versterken, zodat je de ongemakkelijke symptomen van verkoudheid of griep zo snel mogelijk kunt bestrijden.

Voedsel en gezondheid

Vrouw snuit haar neus

Als je voldoende essentiële micronutriënten uit je voeding haalt, dan werkt de afweer van je lichaam beter. Hippocrates zei 2500 jaar geleden: “Laat voedsel je medicijn zijn en medicijnen je voedsel.” Hieruit blijkt dat Hippocrates, die door velen de vader van de geneeskunde wordt genoemd, heel goed wist dat je dieet een grote invloed op je gezondheid heeft.

Het voedsel dat je gedurende de dag eet, kan je gezondheid positief of negatief beïnvloeden. In feite zijn er veel micronutriënten (vitamines en mineralen) die aan de normale werking van je immuunsysteem bijdragen, zoals:

  • Koper
  • Foliumzuur
  • IJzer
  • Selenium
  • Vitamine A, B12, B6, C, D
  • Zink

Hoe helpt je dieet als je de griep hebt?

Je lichaam heeft al zijn middelen nodig om de ziekte te bestrijden, daarom is het nuttig om voedsel van goede kwaliteit te eten, met een hoog gehalte aan voedingsstoffen dat gemakkelijk verteerbaar is. Je moet grote maaltijden vermijden, evenals voedingsmiddelen met veel dierlijke vetten, worstjes, snacks of industriële producten.

Als je de griep hebt, dan moet je dieet een licht dieet zijn, vol fruit en groenten, omdat ze gemakkelijker verteerbaar zijn en je zullen helpen om sneller van de symptomen te herstellen.

Misschien ook interessant om te lezen:
De verschillen tussen verkoudheid en griep

Wat moet je in je dieet opnemen als je de griep hebt?

1. Knoflook

Teentjes knoflook

De antimicrobiële eigenschappen kunnen bij het bestrijden van luchtweginfecties helpen. Knoflook heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen (Spaanse link) die je kunnen helpen om gezond te blijven.

Het kan hoest, verkoudheid en sinusitis helpen bestrijden. Verse, rauwe knoflook biedt de meeste gezondheidsvoordelen. Je kunt preventief 1 of 2 teentjes knoflook per dag eten.

2. Yoghurt met probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen met gunstige gezondheidseffecten. Er zijn verschillende wetenschappelijke artikelen die bevestigen dat probiotica de duur van verkoudheids- en griepsymptomen kunnen verkorten. Om deze reden raden we je aan om regelmatig yoghurt te eten. Je afweer zal je dankbaar zijn!

3. Gember

Gember is in de geneeskunde over de hele wereld een traditionele remedie. Met zijn sterke en pittige smaak helpt gember om slijm te verwijderen om je luchtwegen te reinigen en de symptomen van congestie te verlichten. Het bevat ook fytochemicaliën die bij het bestrijden van de virussen helpen die luchtwegaandoeningen kunnen veroorzaken.

4. Voedingsmiddelen die zink bevatten

Bordje met zink

Dit mineraal versterkt je afweer en verbetert het om je griepsymptomen te verminderen. Voedingsmiddelen met een hoog zinkgehalte kunnen je immuunsysteem versterken en infecties voorkomen.

Als je al verkouden bent, dan kan zink helpen om de ernst van de symptomen te verminderen en je helpen om sneller te genezen. Dit zijn enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die zink bevatten, onder andere:

  • Peulvruchten (gedroogde bonen, kikkererwten, zwarte bonen, linzen, erwten en soja)
  • Pompoenpitten
  • Volkoren granen
  • Noten
  • Rundvlees
  • Eieren

5. Honing

Volgens gegevens van de National Library of Medicine werkt dit voedsel rechtstreeks in op je keel, omdat het een natuurlijk slijmoplossend middel is dat bij het elimineren van slijm helpt. Hierdoor is het een zeer nuttig voedingsmiddel voor het beheersen en bestrijden van infecties, vooral dankzij de ontsmettende eigenschappen.

Andere dieettips als je de griep hebt

Hydrateer goed om te herstellen

Thee met citroen

Door te hydrateren kun je slijm vaak gemakkelijker verwijderen. Als je de symptomen al hebt en geen honger hebt, dan hoef je de eerste dagen niet veel vast voedsel te eten, maar je moet zeker vloeistoffen drinken, zoals zelfgemaakte sappen of soep.

Het is als je de griep hebt belangrijk dat je voldoende drinkt (tussen 8 en 10 glazen water per dag) om slijm te verwijderen en je slijmvliezen goed te hydrateren.

Drink kippenbouillon

Een studie van de Universiteit van Nebraska bevestigde wat elke grootmoeder al wist: kippensoep zorgt ervoor dat je je beter voelt (Engelse link), omdat het congestie vermindert en je keel smeert, waardoor irritatie wordt verlicht.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het voedzaam en hydraterend is. Er is bovendien wetenschappelijk bewijs over de ontstekingsremmende eigenschappen van kippensoep.

Eet wit vlees en peulvruchten

Het lijkt erop dat als je 75 mg zink per dag consumeert, dit de duur van de verkoudheid met 20-40% verkort. Houd er ook rekening mee dat de voedingsmiddelen met de hoogste hoeveelheid zink wit vlees, zeevruchten, gedroogd fruit, volkoren granen en peulvruchten zijn.

Tot slot, zoals je hebt kunnen zien, moet je dieet in balans zijn als je de griep hebt. Voldoende slaap en matige lichaamsbeweging kunnen je bovendien helpen om de infectie te overwinnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • López de Romaña Daniel, Castillo D Carlos, Diazgranados Doricela. EL ZINC EN LA SALUD HUMANA -1. Rev. chil. nutr.  https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182010000200013&lng=es.
  • Rennard BO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI. Chicken soup inhibits
    neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7. PubMed PMID:
    11035691.
  • Villena Ferrer Alejandro, Téllez Lapeira Juan Manuel, Ayuso Raya Mª Candelaria, Ponce García Isabel, Morena Rayo Susana, Martínez Ramírez Miriam. Cinco preguntas clave en la Gripe: una Revisión de Guías. Rev Clin Med Fam

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.