Wat is wilde yam en wat zijn de eigenschappen ervan?

Wilde yam heeft een hoge concentratie vitamine C, waardoor het een voedingsmiddel is dat geschikt is voor het versterken van de functie van het immuunsysteem. Lees hier meer!
Wat is wilde yam en wat zijn de eigenschappen ervan?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wilde yam is een plant die momenteel wordt gebruikt als een behandeling voor bepaalde ontstekingsproblemen. Het heeft gunstige eigenschappen en sommige deskundigen beweren dat het positief kan zijn voor de gezondheid.  Er zijn echter ook risico’s en contra-indicaties verbonden aan het gebruik ervan.

In dit artikel gaan we in detail uitleggen hoe en wanneer je wilde yam gebruikt. Houd er echter rekening mee dat om een positief effect te bereiken, het belangrijk is om het te introduceren in het kader van een evenwichtig en gevarieerd dieet. Het is ook cruciaal om de consumptie van giftige stoffen te vermijden en om aan lichaamsbeweging te doen.

Gebruik en mogelijke voordelen van wilde yam

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis en wilde yam

De ontstekingsremmende eigenschappen van yam maken het een mogelijke remedie voor veel ziekten die reumatoïde artritis als onderliggend element hebben. De onderzoeken die over dit onderwerp bestaan hebben echter alleen betrekking op dieren (Engelse link). Dus de resultaten zijn niet per se van toepassing op mensen.

Hyperurikemie

Er zijn enkele onderzoeken, zoals die in de Journal of Ethnopharmacology (Engelse link), die beweren dat wilde yam de potentie heeft om de urinezuuruitscheiding te verhogen. Dit zou het probleem van hyperurikemie bij mensen die hier aanleg voor hebben voorkomen. Maar net als in het vorige geval waren er bij het onderzoek alleen dieren betrokken.

Spierkrampen

Er zijn ook onderzoeken gedaan naar het mogelijke effect van wilde yam op de behandeling van spierkrampen. Het zou verlichting kunnen bieden bij de pijn die gepaard gaat met menstruatie of krampen. Het onderzoek is echter niet overtuigend en levert geen solide bewijs.

Virale infectie

Het is belangrijk op te merken dat yams een aanzienlijke vitamine C-concentratie hebben. Deze voedingsstof helpt de functie van het immuunsysteem te verbeteren, waardoor verkoudheid en griep minder voorkomen. Bovendien zorgt een hoge inname van de stof voor een effectieve bestrijding van symptomen en een vroege remissie van de ziekte.

Onvruchtbaarheid

Deze plant zou kunnen helpen bij onvruchtbaarheid

Er zijn niet veel wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp, maar sommige auteurs beweren dat regelmatige inname van deze plant de vruchtbaarheid bij vrouwen zou kunnen verbeteren vanwege het gehalte aan fyto-oestrogenen.

Het is in elk geval belangrijk om een arts te raadplegen voordat je het voor dit doel gebruikt. Er zijn mogelijk namelijk interacties met andere vruchtbaarheidsbehandelingen.

Risico’s en contra-indicties van wilde yam

Hoewel wilde yam voor sommige mensen een potentieel voordeel kan zijn, zijn er ook risico’s als het gaat om de consumptie ervan. Het kan bijvoorbeeld soms misselijkheid, braken en hoofdpijn veroorzaken. Er zijn ook meldingen geweest van gevallen van spijsverteringsproblemen.

Er is zelfs de mogelijkheid om een allergische reactie te ontwikkelen, meestal met een manifestatie van de huid. Het komt niet vaak voor dat iemand een anafylactische shock ervaart als gevolg van de consumptie van yam, maar een reeks dermatologische bijwerkingen kan ervoor zorgen dat je het niet in je dieet wilt opnemen.

Presentaties en dosering

Wilde yam vind je in zijn natuurlijke staat, maar het is ook mogelijk om een extract in de vorm van een voedingssupplement in te nemen. Het wordt meestal verkocht in capsules met ongeveer 100 milligram van het plant-extract per capsule.

Het wordt voornamelijk op de markt gebracht voor het verminderen van gewrichtspijn en- ontsteking, hoewel we al hebben gezegd dat bewijs schaars is. De meeste fabrikanten beweren dat het dagelijks innemen van 1 of 2 doses effectief kan zijn voor de behandeling van klachten zoals:

  • menstruatiekrampen.
  • vochtretentie.
  • klachten tijdens de menopauze.

Volgens een studie gepubliceerd in het Iranian Journal of Pharmaceutical Research (Engelse link) kan de consumptie van wilde yam mogelijk ook het lipidenprofiel moduleren. De invloed van voeding op deze parameter is echter beperkt. Er is in dit opzicht ook een sterke genetische bepaling.

Wilde yam, een plant met geneeskrachtige eigenschappen

Zoals je hebt gezien zijn er verschillende situaties waarin je wilde yam kunt toepassen zonder veel bijwerkingen. Er is echter weinig onderzoek om het gebruik ervan te ondersteunen. De meeste onderzoeken die zijn uitgevoerd zijn in vitro of op dieren, waardoor we de resultaten niet naar mensen kunnen extrapoleren.

Men beschouwt het echter als een veilige plant voor de gezondheid, behalve in gevallen van allergieën. Toch moet je een arts of voedingsdeskundige raadplegen voordat je ermee begint. Dit zou de regel moeten zijn vóór je welk supplement dan ook introduceert in je dieet. De specialist kan de noodzaak om de stof in je dieet op te nemen beoordelen en de bijbehorende risico’s inschatten.

Onthoud tot slot dat het voor een goede gezondheid essentieel is om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben, evenals regelmatige lichaamsbeweging. Het aanmoedigen van goede rust is ook essentieel. Onthoud daarbij dat supplementen zijn slechts de kers op de taart van een gezonde levensstijl zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Obidiegwu JE, Lyons JB, Chilaka CA. The Dioscorea Genus (Yam)-An Appraisal of Nutritional and Therapeutic Potentials. Foods. 2020 Sep 16;9(9):1304. doi: 10.3390/foods9091304. PMID: 32947880; PMCID: PMC7555206.
  • Salehi B, Sener B, Kilic M, Sharifi-Rad J, Naz R, Yousaf Z, Mudau FN, Fokou PVT, Ezzat SM, El Bishbishy MH, Taheri Y, Lucariello G, Durazzo A, Lucarini M, Suleria HAR, Santini A. Dioscorea Plants: A Genus Rich in Vital Nutra-pharmaceuticals-A Review. Iran J Pharm Res. 2019 Fall;18(Suppl1):68-89. doi: 10.22037/ijpr.2019.112501.13795. PMID: 32802090; PMCID: PMC7393038.
  • Zhang Y, Jin L, Liu J, Wang W, Yu H, Li J, Chen Q, Wang T. Effect and mechanism of dioscin from Dioscorea spongiosa on uric acid excretion in animal model of hyperuricemia. J Ethnopharmacol. 2018 Mar 25;214:29-36. doi: 10.1016/j.jep.2017.12.004. Epub 2017 Dec 9. PMID: 29233733.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.