6 gewoonten om het immuunsysteem te versterken

Ongeveer 75% van de manieren waarop je je immuunsysteem kunt versterken, heeft te maken met de kwaliteit van leven. Door gezonde gewoonten aan te nemen, kun je de natuurlijke afweer van je lichaam versterken.
6 gewoonten om het immuunsysteem te versterken
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het immuunsysteem te versterken en te voorkomen dat je ziek wordt tijdens de komende koude maanden. Het immuunsysteem beschermt je tegen ziekten en infecties, dus als dat zwak is, loop je meer risico om ziek te worden.

Tegenwoordig leven de meesten van ons een snelle levensstijl, wat vaak gepaard gaat met stress. Door binnenshuis en in de buurt van andere mensen te werken, worden we ook blootgesteld aan vervuiling, virussen en schadelijke bacteriën.

Blootstelling in combinatie met stress kan ons immuunsysteem verzwakken, waardoor we het risico lopen om ziek te worden.

Om je te helpen voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een infectie, hebben we een lijst opgesteld van gezonde gewoonten die je kunt volgen om je immuunsysteem te versterken. Voordat we deze gewoonten bespreken, moeten we eerst begrijpen hoe ons natuurlijke afweersysteem werkt.

Wat is het immuunsysteem en hoe werkt het?

Immuniteit betekent beschermd zijn. Het is dus logisch dat de manier waarop het lichaam ziekte bestrijdt, het immuunsysteem wordt genoemd. Een netwerk van cellen, weefsel en organen vormt dit systeem, dat samenwerkt om het lichaam te beschermen.

Witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van een gezond immuunsysteem. Deze kiemdodende krachtpatsers zijn er in twee basistypes:

  • Fagocyten: Deze cellen verslinden schadelijke micro-organismen.
  • Lymfocyten: Deze cellen zijn geheugencellen en “onthouden” invasieve ziekteverwekkers die ze eerder hebben geïdentificeerd om snel te reageren als de ziekteverwekker opnieuw wordt gedetecteerd. Er zijn lymfocyten van het type B en T.

Wanneer een vreemde moleculaire stof, antigeen genaamd, het lichaam binnendringt, werken een heleboel verschillende cellen samen om die stof te identificeren en te bestrijden. Deze cellen zetten de productie van antilichamen in de lymfocyten B-cellen in gang.

Een tekening van een persoon met bloedcellen en virussen om hem heen

Antilichamen en het immuunsysteem

Antilichamen zijn eiwitten die zich binden aan specifieke antigenen. Zodra de lymfocytaire B-cellen een antigeen hebben gevonden “onthouden” ze het en bouwen ze antilichamen zodat de volgende keer dat het antigeen in het lichaam wordt gebracht, de witte bloedcellen het gemakkelijk kunnen bestrijden.

Daarom zul je, als je bijvoorbeeld waterpokken hebt gehad, waarschijnlijk nooit een tweede keer waterpokken krijgen. De lymfocytaire T-cellen, ook bekend als “killercellen” of “k-cellen,” gaan de strijd aan met antigenen wanneer antilichamen niet in staat zijn ze zonder hulp te verslaan.

Er zijn nog veel meer mechanismen en cellen betrokken bij het immuunsysteem. Het is echter belangrijk om een basisbegrip te hebben van je immuunsysteem om beter te begrijpen waarom de onderstaande gewoonten je gezondheid echt kunnen verbeteren.

6 gewoonten om het immuunsysteem te versterken

Ongeveer 75% van de manieren waarop je de werking van je immuunsysteem kunt versterken, hebben te maken met de kwaliteit van leven. Het aannemen van gezonde gewoonten kan dus de natuurlijke afweer van je lichaam versterken.

1. Verhoog de zinkinname

Voedingsmiddelen die zink bevatten zoals zalm, kaas en vlees

Deze krachtige deelnemer in talrijke verdedigingsfuncties helpt ook de celproductie in je immuunsysteem te reguleren. Zink is essentieel bij de productie van DNA (Engelse link) en speelt in feite een belangrijke rol bij de aanmaak van witte bloedcellen.

2. Zorg dat je genoeg calorieën binnenkrijgt

Als je niet genoeg calorieën binnenkrijgt, dan heeft je lichaam een energietekort. Dit betekent dat je lichaam alle beschikbare energie gebruikt om je vitale organen zoals je hersenen en hart te onderhouden, in plaats van het immuunsysteem te versterken.

3. Neem voldoende rust

Als je niet het aanbevolen aantal uren slaap krijgt voor je leeftijdsgroep, zal je immuunsysteem uiteindelijk worden aangetast, waardoor je kwetsbaar wordt voor verkoudheden, infecties aan de luchtwegen en andere ziekten. Slaapproblemen kunnen een aanzienlijke daling van je immuuncellen veroorzaken.

4. Doe aan seks

Sommigen zijn van mening dat, naast het leiden van een gezonde levensstijl, het regelmatig hebben van seks de afweer van je lichaam kan versterken. Volgens een studie uit 2013 (Engelse link) zou orale seks jou of je partner kunnen helpen beschermen tegen ziektes zoals endometriose.

Een koppel ligt op bed

5. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

In het algemeen moet je een soort aërobe oefening doen waarbij je verschillende delen van je lichaam tegelijk beweegt, zoals zwemmen of fietsen. Matige lichaamsbeweging is het beste, en je moet proberen te voorkomen dat je zich overbelast.

Als je niet gewend bent aan lichaamsbeweging, begin dan langzaam. Geef je lichaam de kans om aan de nieuwe routine te wennen. Beetje bij beetje kunt je de intensiteit opvoeren.

6. Immuunversterkende vitaminen

Dit zijn enkele van de beste voedingsstoffen om je immuunsysteem te versterken:

  • Vitamine A helpt de natuurlijke afweer van je lichaam in stand te houden.
  • B-vitamine versterkt de gezondheid van de hersenen.
  • Vitamine C vermindert de duur en de ernst van verkoudheden en griep.
  • Vitamine E verhoogt de immuunrespons.

Zoals je ziet, kun je met een paar eenvoudige gewoonten je immuunsysteem versterken en genieten van een goede gezondheid. Hoewel deze gewoonten niet zullen voorkomen dat je ooit ziek wordt, kunnen ze wel helpen je risico aanzienlijk te verkleinen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vega Robledo, G. B. (2008). La respuesta Inmune. Medigraphic.
  • Martín, D. D., Martín, A. P., Sanz, J. M., Luengo, M. Á. S., & Soto, M. Á. M. (2009). Sistema inmune y cáncer. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(09)70601-8
  • Monserrat Sanz, J., Gómez Lahoz, A. M., Sosa Reina, M. D., & Prieto Martín, A. (2017). Introducción al sistema inmune. Componentes celulares del sistema inmune innato. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.12.006
  • Abascal, R. V. Alimentación y sistema inmune. EPIGENÉTICA Y ENFERMERÍA:“CUIDANDO DESDE UN ENFOQUE INTEGRAL”, 75.
  • Ollila, J., & Vihinen, M. (2005). B cells. The international journal of biochemistry & cell biology, 37(3), 518-523.
  • Yan, M., Song, Y., Wong, C. P., Hardin, K., & Ho, E. (2008). Zinc deficiency alters DNA damage response genes in normal human prostate epithelial cells. The Journal of nutrition, 138(4), 667-673.
  • Sanz, J. M., Lahoz, A. G., Reina, M. S., & Martín, A. P. (2017). Introducción al sistema inmune. Componentes celulares del sistema inmune innato. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 12(24), 1369-1378.
  • Pittrof, R., Sully, E., Bass, D. C., Kelsey, S. F., Ness, R. B., & Haggerty, C. L. (2012). Stimulating an immune response? Oral sex is associated with less endometritis. International journal of STD & AIDS, 23(11), 775-780.
  • Respuesta inmunitaria: MedlinePlus enciclopedia médica. (2019). Retrieved 9 July 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000821.htm
  • Respuesta inmunitaria: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 9 July 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000821.htm

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.