Voedingsmiddelen om te eten voordat je gaat sporten

De voordelen van eten voor het sporten zijn talrijk en bewezen. Een goede calorische inname op het juiste moment zorgt voor de energie die je lichaam nodig heeft om in topconditie te zijn tijdens elke activiteit.
Voedingsmiddelen om te eten voordat je gaat sporten

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

In het artikel van vandaag zullen we je vertellen wat voor soort voedsel je het beste kunt eten voordat je gaat sporten. Veel mensen hebben het idee dat je niet moet eten voordat je gaat sporten. Dit is echter een mythe, je moet vóór een training wel iets eten. Je lichaam heeft energie nodig om een lichamelijke activiteit te voltooien.

Eten voor het sporten is vooral belangrijk als je dit ‘s ochtends doet. Wanneer je eet voordat je gaat joggen of trainen in de sportschool, krijg je nog betere resultaten. Dit betekent echter niet dat je pizza zou moeten eten. Je moet zorgvuldig het voedsel selecteren dat je gaat eten voordat je gaat sporten.

In dit artikel zullen we je een paar dingen vertellen die je moet weten als het gaat om het kiezen van voedsel dat je het beste kunt eten voor je gaat sporten.

Voedingsmiddelen om te eten voordat je gaat sporten

Het hangt af van het soort sport

Het soort training dat je gaat doen is het eerste waar je rekening mee moet houden bij het selecteren van het voedsel dat je gaat consumeren voordat je dat doet. Het is ook belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke doelstellingen.

Als je bijvoorbeeld probeert om gewicht te verliezen en vet te verbranden door te trainen, kies dan voor caloriearm voedsel. Op deze manier voed je de glucose-opslag van je spieren en lever niet.

In plaats daarvan, als je doel is om intensieve training uit te voeren of om de spiermassa te vergroten, dan moet je je energiereserves aanvullen voordat je begint. Dit is omdat je lichaam veel energie nodig heeft en om het te krijgen, is je beste optie voedsel met veel eiwitten, vet en koolhydraten.

 Wanneer en hoeveel moet je eten voordat je gaat sporten

Een man is aan het trainen

Het is ook belangrijk om minstens een half uur voor het begin van je activiteit te eten. Het is zelfs mogelijk dat je, afhankelijk van het voedsel dat je eet, iets langer nodig hebt.

Anders zal je lichaam te veel bezig zijn met het verteren van wat je hebt gegeten, in plaats van het te gebruiken als brandstof. (Dit scenario kan het begin zijn geweest van de mythe dat je niet zou moeten eten voordat je gaat sporten.)

Houd bovendien de hoeveelheid voedsel in de gaten die je eet voordat je gaat sporten. Anders kan het zijn dat je je te vol voelt tijdens je lichamelijke activiteit. Je maag kan bijvoorbeeld pijn doen en je kunt je zwaar en energieloos voelen.

Eet bij voorkeur een matige portie goede voeding. Zorg er echter altijd voor dat je het ver voor je training eet, zodat je lichaam het tijdens de training als energie kan gebruiken.

Misschien vind je ook het volgende artikel interessant:
Elke dag water drinken om je gezondheid te verbeteren

Eiwitten, vloeistoffen en koolhydraten

Je kunt het beste proberen om vóór het sporten koolhydraten te eten die makkelijk verteerbaar zijn. Dat zal je de energie geven die je nodig hebt. Zo zijn bijvoorbeeld de volgende opties heel gezond:

Natuurlijk is het het beste om een mengsel van eenvoudige en samengestelde koolhydraten te eten. Als je aan je spieren gaat werken, is het ook belangrijk dat je eiwitrijke voeding eet.

Binnen deze groep kun je kiezen uit verschillende zuivelproducten, maar bijvoorbeeld ook ham. Het beste hier is om minstens twee à drie uur voor het sporten te eten, zodat je tijd hebt om het te verteren.

Natuurlijk moet je voor, tijdens en na elke training voldoende gehydrateerd blijven. Drink minstens een halve liter water voordat je gaat sporten. Als alternatief kun je ook ongezeefd vruchtensap of een andere stimulerende drank zoals koffie of thee drinken. Dit is vooral nuttig als je ‘s ochtends je lichamelijke activiteit uitvoert.

Voedingsmiddelen om te eten voordat je gaat sporten

Een vrouw drinkt een smoothie

Bananen zijn de perfecte voeding om voor en na het sporten te eten. Deze vrucht bevat veel kalium, wat alle mineralen die je verliest tijdens je fysieke activiteit aanvult. Bovendien bevatten bananen koolhydraten en deze geven je de energie die je nodig hebt om te sporten.

Fruitshakes zijn een andere goede optie. Ze zijn snel te bereiden en je kunt er allerlei ingrediënten aan toevoegen. Idealiter zou een shake het volgende moeten bevatten:

  • fruit
  • yoghurt
  • muesli of een ander soort graan

Wanneer je ze zorgvuldig bereid door de juiste ingrediënten te kiezen, kan een shake veranderen in een volledig voedingsmiddel vol eiwitten, vitaminen en koolhydraten. Het is de perfecte manier om je lichaam voor te bereiden op het sporten.

Als je niet veel tijd over hebt, dan is het eten van een sneetje brood met jam een makkelijke en snelle optie om je lichaam energie te geven. Mueslirepen zijn ook acceptabel, zolang je maar caloriearme graanrepen eet, die geen kunstmatige ingrediënten bevatten, maar wel volkoren granen, fruit en zaden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.