Purines: alles wat je moet weten

Wanneer je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan purines, neemt de hoeveelheid urinezuur toe. Als dit zich ophoopt, kan dit zuur verschillende aandoeningen veroorzaken, zoals jicht.
Purines: alles wat je moet weten

Laatste update: 24 juni, 2020

Veel mensen weten van het bestaan van purines vanwege de relatie met jicht. Maar weinig mensen begrijpen het ware belang van deze moleculen en hun rol in het lichaam. Ze zijn een van de verbindingen die de fundamentele stukjes desoxyribonucleïnezuur (DNA) vormen.

Purines zijn een soort stikstofhoudende basis, die, zoals we net zeiden, een fundamenteel element is dat nodig is om DNA op te bouwen. Daarom tref je ze aan in je cellen en het voedsel dat je eet, zoals in vlees.

Bovendien hebben ze hun eigen cyclus van ontbinding en eliminatie uit het lichaam. Dit proces is belangrijk, want wanneer ze ontbinden, veranderen ze in urinezuur. Als het urinezuur niet correct wordt geëlimineerd, kan het jicht veroorzaken.

Onder de chemicaliën die als purines zijn geclassificeerd, zijn er twee basistypen: adenine en guanine. In dit artikel leggen we uit waarvoor purines worden gebruikt en waarom je lichaam ze nodig heeft.

Wat zijn purines?

Zoals we al vermeldden, zijn purines een familie van moleculen. Het zijn chemische verbindingen die deel uitmaken van je DNA en andere moleculen zoals ribonucleïnezuur (RNA). Binnen deze familie zijn er twee belangrijke groepen: adenine en guanine.

Omdat ze deel uitmaken van je DNA, is het logisch dat ze van nature voorkomen in je lichaam. Je lichaam maakt ze zelfs aan. Daarnaast zijn bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees en vis erg rijk aan purines.

Purines nemen deel aan veel cellulaire metabolische processen en ook aan de synthese van eiwitten. Er zijn veel aandoeningen die de normale cyclus van deze moleculen veranderen. Wanneer het proces om ze te verwijderen bijvoorbeeld wordt beïnvloedt, kun je aandoeningen ontwikkelen die verband houden met urinezuur, zoals jicht.

Jicht is echter niet de enige belangrijke ziekte die verband houdt met purines, hoewel het wel de meestvoorkomende is. Er zijn veel aandoeningen (link in het Spaans) die hun afbraak beïnvloeden die ernstiger zijn dan jicht.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
Natuurlijke remedies om de symptomen van jicht te verminderen

Purines en het verband met jicht

Hoe zijn purines gerelateerd aan urinezuur?

Purines laten urinezuur achter wanneer ze in je weefsels afbreken. De lever en dunne darm breken ze normaal gesproken af. De hoeveelheid geproduceerd urinezuur is afhankelijk van verschillende factoren.

Over het algemeen is de belangrijkste factor je dieet. Dit komt omdat het voedsel dat je eet een van de belangrijkste bronnen van purines is. Bijna al het urinezuur wordt via de urine uitgescheiden, hoewel een deel ook via de darmen wordt uitgescheiden.

Wanneer je veel urinezuur aanmaakt, of als je het niet allemaal goed kunt uitscheiden, hoopt het zich op in je lichaam. Als dit gebeurt, zet het zich in je weefsels af als tophi. In het algemeen bouwt het zich op in je gewrichten, waardoor artritis ontstaat. Een hoge concentratie urinezuur kan ook nierproblemen veroorzaken.

Jicht is een vorm van artritis die kan worden verklaard door purines. Het treft vooral het gewricht van je grote teen. Het veroorzaakt ook intense pijn en roodheid en zwelling in het gebied.

Knobbel op voet door te veel urinezuur

Waarom zijn purines belangrijk voor mijn dieet?

Zoals we al vermeldden, is voedsel je belangrijkste bron van purines. Dit betekent dat je dieet een belangrijke factor is bij de ontwikkeling en beheersing van ziekten veroorzaakt door urinezuur.

Hoewel in het ideale geval iedereen een gezond, uitgebalanceerd dieet zou moeten volgen, is het nog belangrijker voor mensen die vatbaar zijn voor deze aandoening om te letten op wat ze eten. Sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines zijn:

  • Vlees in het algemeen, of het nu gaat om rundvlees, varkensvlees, wild of gevogelte.
  • Schaaldieren, zoals kreeft of mosselen.
  • Lever, maag of de nieren van alle dieren.
  • Vis, zoals gerookte zalm of ansjovis.

Als je problemen hebt met het metaboliseren van purines, moet je deze voedingsmiddelen niet eten. Daarnaast is het belangrijk om veel vloeistof te drinken om de hoeveelheid urinezuur die je uitscheidt te verhogen. We raden je ook aan een gezond gewicht te houden en alcohol te vermijden.

Om te onthouden

Ondanks alle aanbevelingen die we je in dit artikel hebben gegeven, moet je altijd je arts raadplegen. Het is belangrijk aan te geven dat purines nodig zijn, maar dat ze ook verband kunnen houden met verschillende ziekten.

Jicht is de meest bekende aandoening en de artritis die het veroorzaakt is erg pijnlijk. Daarom is het belangrijk om op te letten zodat je het kunt detecteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.