Wat is spondylolisthesis en wat zijn de symptomen?
Spondylolisthesis is een aandoening die verwijst naar de verplaatsing van een wervel zodat deze direct op de onderliggende wervel rust. Het treft meestal mensen ouder dan 40 jaar. Misschien heb je de term degeneratieve, aangeboren of istmische spondylolisthesis wel eens gehoord. Het eerste geval komt momenteel echter het meest voor.
Deze term werd in 1963 door Newman bedacht en momenteel zijn er verschillende behandelingen, afhankelijk van de ernst van de ziekte die we aan het einde van dit artikel zullen uitleggen.
Wat is spondylolisthesis?
De symptomen
Normaal gesproken tast spondylolisthesis de botten van het lumbale deel van de rug aan (Spaanse link). Er kunnen gevallen zijn waarin het probleem zich in het middengedeelte voordoet; dit is echter niet gebruikelijk.
Maar hoe kun je het identificeren? Ondanks het feit dat er verschillende symptomen zijn die je op de aanwezigheid ervan kunnen wijzen, is het belangrijk om te vermelden dat veel patiënten niets voelen.
Spondylolisthesis blijft dus soms volledig onopgemerkt, waarna het geleidelijk aan erger wordt en vele jaren later ernstige symptomen vertoont. Laten we eens kijken naar enkele van de symptomen die sommige mensen met spondylolisthesis ervaren.
- Rugpijn: dit is het meestvoorkomende symptoom en het lijkt alsof het een verrekte spier is. Het is een scherpe pijn die zich door de onderrug verspreidt.
- Zwakte in de onderste ledematen: dit kan ertoe leiden dat je met licht gebogen knieën en met korte passen loopt. In dit geval is het normaal om tintelingen en gevoelloosheid te voelen.
- Gespannen hamstrings: een ander symptoom van spondylolisthesis is de aanwezigheid, zonder reden, van spanning in de achterkant van de dijen. Soms veroorzaakt het ook spasmen.
- Verlies van controle over de sluitspier: dit is een ongebruikelijk symptoom, maar kan bij sommige patiënten voorkomen. Door zwakte in de onderste ledematen kan de controle van de sluitspier verminderd zijn.
Lees ook eens:
Yoga voor rugpijn: 5 oefeningen
Fysieke manifestaties
De symptomen die we noemden zijn niet de enige die je kunnen waarschuwen voor de aanwezigheid van deze aandoening. Hier zijn enkele andere lichamelijke symptomen die een teken kunnen zijn van deze aandoening. Laten we een paar voorbeelden bekijken:
- De buik steekt uit.
- De romp lijkt korter.
- Er vormen zich rondingen in de onderrug (doorzakken).
Deze fysieke manifestaties zijn gemakkelijk over het hoofd te zien. Als je er echter op let, kun je naar de dokter gaan om een van de belangrijkste tests uit te voeren waarmee ze kunnen worden gedetecteerd. We hebben het over röntgenfoto’s. Op die manier is het mogelijk om duidelijk te zien of er sprake is van een verplaatste wervel.
In sommige gevallen kan de arts meer specifieke tests nodig hebben, zoals een computertomografie of een MRI-scan. Met deze aanvullende tests kunnen ze duidelijker zien of er sprake is van spondylolisthesis en ook of het botten en zenuwen heeft aangetast.
Ook interessant om te lezen:
Hoe onderscheid ik een hernia van gewone rugpijn?
Complicaties van spondylolisthesis
Ondanks de symptomen die we hebben opgemerkt, zijn er mogelijke complicaties van deze aandoening die ernstige gevolgen kunnen hebben voor je kwaliteit van leven.
Aanhoudende rugpijn kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je een zittende levensstijl aanneemt, wat weer leidt tot gewichtstoename. Ook zal inactiviteit het verlies van elasticiteit en spierkracht en botdichtheid alleen maar bevorderen.
Een ander gevolg is stijfheid. Een vrij ernstige complicatie die we echter moeten opmerken, is de mogelijkheid van permanente beschadiging van de zenuw waarop de verschoven wervel drukt.
Ondanks dit alles zijn er verschillende behandelingen. De meest conservatieve optie is om fysiotherapie te ondergaan door het ruggedeelte te versterken en je houding te corrigeren.
In andere omstandigheden heb je mogelijk een operatie nodig. Op die manier kunnen doktoren de wervels die zijn verplaatst weer op hun plaats zetten en kunnen ze deze met schroeven bevestigen, zodat het niet weer terug kan bewegen.
We raden je aan om, als je last hebt van je rug, onmiddellijk een arts te raadplegen, vooral als je er dagelijks last van hebt. Ook is het belangrijk om de juiste houdingsgewoonten aan te nemen om je te helpen dit soort problemen te voorkomen of in ieder geval te verminderen als ze niet aangeboren zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gelosi, J. F., & Guyot, J. P. (2011). Espondilolistesis de alto grado. Revista de la Asociación Argentina de Ortopedia y Traumatología, 76(4), 330-335.
- Rivas Hernández, Rafael, & Santos Coto, Carlos A.. (2010). Manejo del síndrome doloroso lumbar. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(1) Recuperado en 25 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252010000100013&lng=es&tlng=es.
- Vázquez-Aguilar, A, Torres-Gómez, A, Atlitec-Castillo, PT, & León-Martínez, JE De. (2016). Espondilolistesis degenerativa. Influencia del índice de masa corporal en la evolución postquirúrgica. Acta ortopédica mexicana, 30(1), 13-16. Recuperado en 25 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2306-41022016000100013&lng=es&tlng=es.