3 gezonde gewoonten om lage rugpijn te voorkomen

Een van de delen van ons lichaam met een grotere kans om blessures van verschillende ernst op te lopen, is de rug. Er zijn naast de noodzaak om goede gewoonten in ons dagelijks leven aan te nemen, verschillende behandelingen om lage rugpijn te voorkomen.
3 gezonde gewoonten om lage rugpijn te voorkomen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

De onderrug is bijzonder vatbaar voor verschillende blessures die ongemak veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende soorten behandelingen om lage rugpijn te voorkomen, afhankelijk van de oorzaak en de behoeften van elke persoon.

Het lumbale gebied bevindt zich tussen het borstkas en het heiligbeen. Het vormt de laatste vijf wervels van de wervelkolom, met de bijzonderheid dat het de meest stijve is.

De oorzaken van pijn in dit gebied kan variëren van gebrek aan lichaamsbeweging en een slechte houding tot overmatige inspanning en stress. Lees hieronder over drie methoden die als aanvullende behandelingen kunnen werken om lage rugpijn te voorkomen.

De belangrijkste oorzaken van lage rugpijn

Het maken van plotselinge of snelle bewegingen of het tillen van overmatig gewicht zijn typische oorzaken van lage rugpijn. Als een of meer wervels in de onderrug ontstoken zijn en niet op tijd goed worden behandeld, dan kan dit tot contracturen en een hernia leiden. Verwante ziekten zijn osteoartritis en spondylolisthesis.

Als je aan een ernstige pijn lijdt die de bil, het been en zelfs het puntje van de voet aantast, dan is het waarschijnlijk een hernia. Aan de andere kant leidt een zittende levensstijl meestal tot slijtage van de lendenwervelkolom. Misschien lijd je aan spondylolisthesis (Engelse link) als er door druk op een van de aangetaste wervels een zenuw bekneld raakt.

Lage rugpijn kan ook als gevolg van andere aandoeningen optreden zoals infecties, reuma of osteoporose, om er maar een paar te noemen. Op dezelfde manier zijn angst of een stressvolle dagelijkse levensstijl ook elementen om spanning in de wervels en pijn te veroorzaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vier natuurlijke manieren om lage rugpijn te verlichten

Voorkom lage rugpijn door rekoefeningen

Vrouw doet een yoga stretch

Een manier om lage rugpijn te voorkomen, is door regelmatig te strekken. Door je spieren te strekken, kun je spanning verminderen en ontspannen, waardoor lage rugpijn wordt voorkomen.

De realiteit is dat dit soort vervelende pijn niet van de ene op de andere dag verschijnt. Integendeel, je wervels zullen je waarschuwen dat er iets mis is. Je kunt zelfs enkele kleine ongemakken opmerken die extreem pijnlijk en invaliderend worden als je ze niet snel genoeg behandelt.

De meeste rekoefeningen bestaan uit het maken van zeer vloeiende bewegingen om het getroffen gebied te activeren en los te maken. Rekken is heel eenvoudig en een geweldige manier om lage rugpijn en vele andere soorten pijn te voorkomen! Probeer eerst de volgende rekoefening voor je onderrug:

  • Ga op een stoel zitten en buig vervolgens voorover zodat je borst op je dijen rust.
  • Je armen moeten langs je lichaam hangen, zodat je schouders ook kunnen ontspannen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Yoga voor rugpijn: 5 oefeningen

Adem goed om lage rugpijn te voorkomen

Iets eenvoudigs als ademhalingsoefeningen kan veel lichamelijke klachten oplossen. Door een juiste houding aan te nemen, kan het oefenen van bewust ademen de spanning in de wervelkolom helpen verlichten.

Andrew Weil is de directeur van de Universiteit van Arizona van het Institute of Integrative Medicine. Zijn strategie om lage rugpijn te verlichten is de 4, 7, 2 ademhalingsmethode. Dit betekent dat je vier seconden lucht inademt, zeven seconden vasthoudt en twee seconden uitademt.

  • Om dit soort oefeningen te laten werken, moet je gaan liggen en de hele procedure uitvoeren.
  • Adem alleen door je neus.
  • Herhaal de oefening drie of vier keer per dag.

Voorkom lage rugpijn met krachttraining

Man in de sportschool aan het roeien

Door de spieren van de rug te versterken, kunnen we een juiste houding behouden en het gebied beter beschermen. De redenering achter dit soort activiteiten is dat het voorkomen van lage rugpijn veel effectiever is als je de spieren naast de onderrug versterkt.

Je kunt bovendien de spieren trainen die je rug kunnen ontlasten, zoals de buik, schouders en bekken. Aan de andere kant is het erg belangrijk dat je bij het trainen in de sportschool speciale aandacht aan de lendenstreek besteedt. Voer hiervoor oefeningen uit voor de bewegingsspieren van de heup en de hamstrings.

In ieder geval is het beste advies om je lichaam niet te zwaar te belasten of meer gewicht te gebruiken dan je aankan. Doe niet meer dan je lichaam eigenlijk nodig heeft.

Conclusie

Om lage rugpijn te voorkomen, is het belangrijk en een goed idee om meerdere keren per dag te strekken, vooral na vele uren zitten. Op dezelfde manier is voldoende rust essentieel voor het loslaten en verlichten van spanning in de wervelkolom, net zoals goede voeding essentieel is om spieren en botten te versterken.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het maken van plotselinge bewegingen, zelfs zonder gewicht te heffen, de lendenwervels ernstig kan blesseren. Het is van fundamenteel belang dat je dit soort intensieve of plotselinge bewegingen vermijdt, vooral als je zware dingen optilt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.