Wat is PRP tegen haaruitval of biostimulatie met bloedplaatjesrijk plasma?
Biostimulatie bij haaruitval met bloedplaatjes-rijk plasma (PRP) is een alternatief om alopecia areata en kaalheid te bestrijden en te voorkomen. Zoals de naam al zegt, bestaat deze behandeling uit het gebruik van PRP, gewonnen uit het eigen bloed van de patiënt. Het wordt gecentrifugeerd om de componenten die rijk zijn aan groeifactoren te scheiden.
Deze techniek werd meer dan tien jaar geleden in Europa ontwikkeld. Tegenwoordig wordt het over de hele wereld gebruikt en niet alleen voor esthetische doeleinden. Lees verder en we vertellen je meer over haarbiostimulatie met bloedplaatjesrijk plasma.
Wat betekent haarbiostimulatie?
Alopecia is een probleem voor zowel mannen als vrouwen boven een bepaalde leeftijd. Bij mensen ouder dan 30 jaar begint het regeneratievermogen van het lichaam af te nemen, waarbij zelfs het haar wordt aangetast.
Dit is een van de meestvoorkomende oorzaken van consultatie in de dermatologie, vanwege het belang dat vanuit het oogpunt van fysieke verschijning aan het haar wordt gehecht.
Daarom kan haaruitval leiden tot problemen met het gevoel van eigenwaarde (Engelse link), waardoor mensen zich minder aantrekkelijk voelen.
Er is echter een grote verscheidenheid aan remedies om alopecia te behandelen, variërend van chirurgische ingrepen (zoals implantaten) tot natuurlijke benaderingen met verschillende plantenextracten. Bijvoorbeeld aloëvera of munt.
Met name haarbiostimulatie verwijst naar behandelingen waarbij bepaalde voedende stoffen op de haarfollikel worden aangebracht om nieuwe haargroei te stimuleren of haaruitval te stoppen. Er zijn verschillende manieren om deze procedures uit te voeren:
- Transdermaal
- Met minoxidil
- Met bloedplaatjesrijk plasma.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Alles over de verschillende soorten alopecia
Wat is bloedplaatjesrijk plasma?
Plasma is de vloeistof waarin zich de verschillende soorten bloedvormende elementen bevinden: erytrocyten, leukocyten en bloedplaatjes. Deze laatste activeren niet alleen het stollingsproces, maar bezitten ook groeifactoren.
Bloedplaatjesrijk plasma is dus een product dat door een speciaal centrifugeerproces uit bloed wordt verkregen. Er wordt een hoge concentratie bloedplaatjes verkregen; tussen 300% en 700% meer dan normaal.
PRP is meestal autoloog, d.w.z. het wordt verkregen van de patiënt zelf. Het kan echter ook allogeen zijn. Op zijn beurt heeft dit product toepassingen in de regeneratieve geneeskunde en voor verschillende soorten esthetische behandelingen:
- Zweren.
- Buikwandcorrecties (Spaanse link).
- Tandimplantaten (Spaanse link).
- Versteviging van de billen.
- Vermindering van littekens.
- Behandeling van zwangerschapsstriemen en slapheid.
- De revitalisering van de gezichtshuid.
- Het voorkomen van vroegtijdige veroudering.
Hoe ziet PRP eruit?
De toepassing van haarbiostimulatie met bloedplaatjesrijk plasma voor mensen met androgene alopecia is in trend. Hierbij worden bloedgroeifactoren gebruikt om de weefselregeneratie in de hoofdhuid te stimuleren.
De vascularisatie van de haarfollikel wordt vergroot, waardoor de haargroei toeneemt, de haarfollikel sterker wordt en haaruitval afneemt.
Haarbiostimulatie met bloedplaatjesrijk plasma wordt beschreven als een eenvoudige procedure, die geen verdere voorbereiding of overmatige nazorg vereist. Omdat het minder invasief is, is bovendien de kans op infectie kleiner.
Het proces verloopt volgens de volgende stappen:
- Bloed wordt afgenomen en gedurende 10 minuten gecontroleerd gecentrifugeerd om de plasmafracties die rijk zijn aan groeifactoren te scheiden. Hoewel het niet pijnlijk is, kan bij sommige gevoelige personen koude of plaatselijke verdoving worden toegepast.
- De PRP wordt door middel van micro-injecties in de haarzakjes gebracht om de regeneratie te stimuleren.
- Na afloop kan de persoon zijn activiteiten hervatten, want de procedure vereist geen herstel.
Wel moeten er gedurende het eerste jaar meerdere sessies worden uitgevoerd, met een tussenruimte van een maand. Daarna vindt onderhoud plaats met twee jaarlijkse sessies.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Psoriasis op de hoofdhuid: symptomen en behandeling
De resultaten en voordelen
Zodra de PRP in het capillaire weefsel doordringt, wordt de bloedsomloop gestimuleerd en zelfs de vorming van bloedvaten. De resultaten zijn progressief, merkbaar vanaf de tweede maand. In die zin beginnen patiënten gedurende het eerste jaar te merken dat ze minder haar verliezen. Daarna nemen ze in dikte toe.
De ontwikkelaars verzekeren ons dat deze procedure effectief is voor de behandeling van milde tot matige kaalheid. Het helpt bij het verminderen van haaruitval en het verhogen van zowel de haardichtheid als de groeisnelheid. Het zou toekomstige problemen helpen voorkomen, omdat het de productie van collageen bevordert en het effect van vrije radicalen tegengaat.
Het wordt ook als effectief beschouwd bij haartransplantatie, omdat het de genezing van het donorgebied verbetert en de regeneratie in het ontvangende gebied stimuleert. Het vergroot dus de kans op overleving en succes van de transplantaten.
Samengevat biedt haarbiostimulatie met bloedplaatjesrijk plasma verschillende voordelen:
- Voedt en versterkt het haar.
- Bevordert de collageenvorming.
- Vermindert de verzwakking van de streng.
- Keert het proces van haaruitval om.
- Verhoogt de irrigatie in de follikels.
- Verhoogt het percentage haar in het alopecische gebied.
- Verbetert het cuticula metabolisme in dystrofisch haar.
Wat zegt de wetenschap?
Hoewel de prognose meestal goed is, verschilt de uitkomst van persoon tot persoon. Het hangt zelfs af van hoe ver de alopecia is gevorderd of van de oorzaak van de alopecia. Anekdotisch melden klinieken die het toepassen een succespercentage van 80%.
Nu zijn deze voordelen van haarbiostimulatie met bloedplaatjesrijk plasma in verschillende onderzoeken geanalyseerd. Maar de meningen over het onderwerp lijken verdeeld.
Aan de ene kant beweert onderzoek dat deze regeneratieve geneeskunde technieken haaruitval in kortere tijd en met betere kwaliteit kunnen terugdraaien. Andere reviews (Engelse link) zijn sceptischer en beweren dat veel van de studies inconsistent zijn en dat de informatie onvoldoende is om de werkzaamheid van deze toepassingen bij bepaalde behandelingen vast te stellen.
Sommige onderzoekers beweren dat het gebruik van PRP de laatste jaren niet alleen een opmerkelijke opleving heeft doorgemaakt, maar dat er in de literatuur studies met goede resultaten voor alopecia te vinden zijn. De voordelen ervan moeten echter nog met meer steun worden aangetoond.
Volgens de deskundigen (Spaanse link) stimuleren deze eiwitten weliswaar celreceptoren, maar hangt de biologische respons niet alleen af van het aantal groeifactoren, maar ook van de celreceptoren van elke patiënt. Daarom is verder onderzoek nodig.
Risico’s, effecten en contra-indicaties van PRP
Een van de grote voordelen van haarbiostimulatie met bloedplaatjesrijk plasma is dat het een minimaal invasieve procedure is en daarom relatief veilig. Er zijn geen incisies en de kans op infectie is minimaal.
Na micro-injecties voor PRP-infiltratie kunnen echter wel enkele effecten optreden, zoals roodheid van het behandelde gebied, evenals een branderig gevoel. Men verzekert dat er geen risico is op allergieën, overgevoeligheid of andere reacties, omdat er geen vreemd lichaam wordt ingebracht.
Natuurlijk is het, om de risico’s te minimaliseren, raadzaam naar een naar behoren erkende specialist te gaan. In het bijzonder moet dat een dermatoloog zijn die gecertificeerd is in dit type procedure.
Voor wie wordt PRP aanbevolen?
Haarbiostimulatie met bloedplaatjesrijk plasma is bij sommige patiënten effectiever dan bij andere, zelfs bij erfelijke kaalheid. Maar de procedure is niet in alle gevallen gunstig.
Deze behandeling is gericht op reactivering van de hoofdhuid en regeneratie van haar bij mensen met alopecia. Elke patiënt moet vooraf naar een specialist voor een diagnose van het probleem. Dit laatste verbetert de kans op succes en de beheersing van bijwerkingen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bencomo Hernández Antonio A. Los derivados plaquetarios en medicina regenerativa. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter. 2012; 28(4): 308-309.
- Cash T. The psychology of hair loss and its implications for patient care. Clin Dermatol. 2001; 19(2):161-166.
- Conde Montero E, Fernández Santos M, Suárez Fernández R. Plasma rico en plaquetas: aplicaciones en dermatología. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(2): 104-11.
- Del Ojo Cordero C. Plasma rico en plaquetas, ¿es útil en dermatología? Med Cutan Iber Lat Am. 2015; 43(2): 87-89.
- García-García M, Lirón-Ruiz R, Martín-Lorenzo J, et al. Uso del plasma rico en plaquetas autólogo en abdominoplastias. Rev Chil Cir. 2015; 67(5): 506-510.
- García García V, Corral I, Bascones Martínez A. Plasma Rico en Plaquetas y su utilización en implantología dental. Avances en Periodoncia. 2004; 16(2): 81-92.
- Kramer, ME, Keaney, TC. Systematic review of platelet-rich plasma (PRP) preparation and composition for the treatment of androgenetic alopecia. J Cosmet Dermatol. 2018; 17: 666– 671.
- Morales M, Cisneros P, López M, et al. Dutasteride micro-injections in androgenetic alopecia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2019; 17(2): 89-93.
- Robinson Rodríguez R, Ali Pérez N. Bioestimulación capilar con plasma rico en plaquetas contra la caída del cabello. MEDISAN. 2016; 20(9): 2118-2122.