Alles over de verschillende soorten alopecia

Alopecia androgenetica is de meest voorkomende oorzaak van kaalheid bij mensen. Toch zijn er ook andere soorten haarverlies, met verschillende onderliggende redenen. Leer meer over dit onderwerp bij ons!
Alles over de verschillende soorten alopecia

Laatste update: 27 oktober, 2020

Alopecia verwijst naar abnormaal haarverlies. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er niet slechts één type van deze aandoening. Er zijn diverse aandoeningen die hierbij onderscheiden kunnen worden. In dit artikel zullen we de verschillende soorten alopecia bekijken.

Volgens wetenschappelijke studies (Spaanse link) is deze ziekte onderverdeeld in een aantal verschillende klassen. Denk hierbij onder andere aan verschillen die onderscheiden kunnen worden op basis van:

  • de snelheid van het haarverlies.
  • antecedenten.
  • andere ziekten die gelijktijdig aanwezig zijn.

Er zijn ook klinische criteria, zoals de extensie, de kenmerken van het haar en de mate van betrokkenheid van de onderliggende huid.

Bovendien stellen verschillende bibliografische artikelen (Spaanse link) dat alopecia androgenetica (de meestvoorkomende variant) 6 tot 12 procent van de vrouwen tussen 20 en 30 jaar oud en 55 procent van de mannen ouder dan 70 jaar treft.

Zoals je kunt zien, komt het dus vrij veel voor. Bovendien kunnen de verschillende soorten alopecia gepaard gaan met andere onderliggende ziekten. Om die reden is het nodig om meer te weten te komen over de verschillende soorten alopecia om te weten hoe ze behandelt kunnen worden.

Verschillende soorten alopecia

Als het gaat om de verschillende soorten alopecia, is er een grote variëteit. Om die reden is het bijna onmogelijk om over algemene patronen en symptomen te spreken. Deze aandoening komt wereldwijd voor. Het heeft echter wel enkele eigenaardigheden met betrekking tot ras en geografische spreiding.

Alopecia wordt gedefinieerd als het verlies van haar van elk type en overal op het huidoppervlak. Om het diagnostische algoritme te vergemakkelijken, delen ziekenhuizen de verschillende soorten alopecia in twee grote groepen in:

  • Mensen met een normale of gezonde hoofdhuid (geen littekens).
  • Patiënten met een pathologische hoofdhuid (met littekens).

Alopecia zonder littekens

Een man met alopecia grijpt zijn hoofd vast

Alle varianten waar we het nu over hebben, hebben één gemeenschappelijk kenmerk. Het haarverlies wordt niet veroorzaakt door het verschijnen van fibreus weefsel dat de follikel aantast. In deze gevallen is er geen sprake van vernietiging van de haarzakjes, maar er zijn wel verschillende veranderingen.

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is de meestvoorkomende variant van deze aandoening. In feite melden verschillende onderzoeken (Spaanse link) dat het in ongeveer 95% van de gevallen van alopecia om deze soort gaat. Zoals we eerder zeiden, lijdt tot 55% van de mannen eraan, terwijl het percentage vrouwen rond de 10% ligt.

Dermatologische tijdschriften (Spaanse link) vermelden dat er twee hoofdoorzaken zijn van deze ziekte, te weten:

  • Androgenen en huid. De verhoogde werking van mannelijke hormonen (testosteron) op bepaalde delen van de hoofdhuid bevordert een afname van de activiteit van de haarzakjes totdat het haarzakje atrofieert.
  • Celmechanisme. Dit hangt af van de erfelijke component. In wezen bepalen specifieke genetische factoren de activiteit van RNA-polymerase, een essentieel enzym voor eiwitsynthese. Deze veranderde activiteit kan vervolgens de haargroeipatronen wijzigen.

Er zijn meerdere behandelingen om androgenetische alopecia te verlichten, zoals het gebruik van lasertherapie en bepaalde medicatie waaronder:

Sommige van deze medicijnen zorgen ervoor dat het haar niet uitvalt, dus je kunt zeggen dat ze tot 90% effectief zijn, wat best goed is. Aan de andere kant is het vrij moeilijk om het haarzakje opnieuw te laten groeien en er zijn nog geen medicijnen die hierin geslaagd zijn.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Minoxidil: behandeling voor alopecia en haaruitval

Alopecia areata

Onderzoek toont aan dat alopecia areata wordt gekenmerkt door het verschijnen van ronde plekken in focale gebieden. Het is een zeer weinig bekende aandoening. Deskundigen zijn van mening dat verschillende factoren de symptomen van deze vorm van alopecia bepalen:

  • Genetica. In tot 40% van de gevallen bevordert de aanwezigheid van alopecia areata in de familiegeschiedenis de verschijning ervan bij het nageslacht.
  • Immunologisch. Verschillende onderzoeken hebben gemeld dat er een verband bestaat tussen deze ziekte en bepaalde immuunstoornissen, zoals schildklieraandoeningen of vitiligo (vernietiging van huidmelanocyten). Het is ook in verband gebracht met ziekten zoals bloedarmoede, diabetes en reumatoïde artritis.
  • Deze ziekte lijkt ook verband te houden met emotionele factoren zoals stress, infecties en neurologische variaties.

Andere soorten van alopecia zonder littekens

We hebben hierboven de twee belangrijkste soorten alopecia zonder littekens beschrijven. Er zijn er nog veel meer verschillende soorten, maar we beperken ons hieronder tot een korte omschrijving van enkele andere varianten.

  • Traumatische alopecia. Hiervan is wanneer er voortdurende schade aan de hoofdhuid is op basis van tractie en druk, zoals strakke vlechten of strikken.
  • Diffuus. Dit verwijst naar het gegeneraliseerde omkeerbare haarverlies. Het kan acuut of chronisch voorkomen.
  • Door gebrek aan of teveel aan vitamines of medicijnen (legaal of illegaal). Studies tonen aan dat een tekort aan vitamine D (Spaanse link) of een teveel aan vitamine A haaruitval kan veroorzaken.

Verschillende soorten alopecia met littekens

Volgens wetenschappelijke artikelen (Spaanse link) is het belangrijkste kenmerk van de verschillende soorten alopecia met littekens permanent haarverlies, dat wordt vervangen door fibrose of gehyaliniseerd collageen.

Deze variant is verantwoordelijk voor 3% van de alopeciagevallen die wordt gezien in dermatologische centra. Om die reden is het klinische belang ervan relatief laag. Enkele van de factoren die dit soort kaalheid kunnen bevorderen zijn onder andere:

  • Fysieke oorzaken zoals onder andere brandwonden, bevriezing, trauma. Vernietigde haarzakjes worden vervangen door littekenweefsel, waardoor het haar niet meer kan groeien.
  • Tumoren. Elke tumor die de huid aantast, zowel goedaardig als kwaadaardig, kan deze ziekte als bijwerking hebben.
    Infecties. Ziekten die de huid permanent beschadigen, zoals lepra of huidtuberculose, kunnen ook ongewild haarverlies veroorzaken.
  • Chronische ontstekingsprocessen zoals bijvoorbeeld lupus erythematosus (Spaanse link) en andere niet-besmettelijke ziekten die huidletsels veroorzaken en het haarzakje kunnen beschadigen.

Wat je moet onthouden over de verschillende soorten alopecia

Zoals je kunt zien, zijn er twee verschillende soorten alopecia: met littekens en zonder littekens. Er zijn verschillende soorten te onderscheiden van alopecia zonder littekens, afhankelijk van de plaats van haarverlies en de onderliggende redenen. Ze worden echter meestal bepaald door genetische en hormonale factoren.

Aan de andere kant is alopecia met littekens te wijten aan trauma, ziektes en wonden die littekens veroorzaken op de plaats van de haarzakjes, waardoor er geen haar meer kan groeien.

Er is iets dat we hier duidelijk moeten maken. Alopecia androgenetica is de meestvoorkomende variant van deze ziekte, die vooral mannen van middelbare leeftijd treft. Gelukkig zijn er diverse behandelingsopties om het haarverlies te verminderen en de haaruitval te stoppen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González-Guerra, E., & López-Bran, E. (2018). Protocolo diagnóstico de la alopecia. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado12(48), 2864-2867.
  • Guzmán-Sánchez, D. A. (2015). Alopecia androgenética. Dermatología Revista Mexicana59(5), 387-394.
  • Guerra-Tapia, A., & González-Guerra, E. 18. Alopecia androgenética masculina (MAGA).
  • Pelo, E. Alopecia androgenética Calvicie¿ Problema médico o cosmético?.
  • Madani, S., & Shapiro, J. (2000). Alopecia areata update. Journal of the American Academy of Dermatology42(4), 549-566.
  • Morales-Miranda, A. Y., & Ruiz-Guillén, Á. I. (2020). Niveles de vitamina D en pacientes con alopecia areata en la Unidad de Especialidades Médicas. Revista de Sanidad Militar73(5-6), 297-302.
  • Abal-Díaz, L., Soria, X., & Casanova-Seuma, J. M. (2012). Alopecias cicatriciales. Actas Dermo-Sifiliográficas103(5), 376-387.
  • Stoehr, Jenna R., et al. “Off-label use of topical minoxidil in alopecia: a review.” American journal of clinical dermatology 20.2 (2019): 237-250.
  • Olivares, Liliana, et al. “Formas infrecuentes de tuberculosis cutáneas; a propósito de 2 casos.” Dermatología Argentina 18.6 (2013): 459-463.
  • De la Torre, María del Carmen, Daniela Gutiérrez-Mendoza, and Sonia Toussaint-Caire. “Alopecia en parches asociada con lupus eritematoso sistémico: diagnóstico diferencial con alopecia areata.” Dermatología Revista mexicana 59.5 (2015): 361-367.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.