Voedsel dat de bloedsomloop verbetert

Sommige soorten voedsel bevatten componenten zoals natuurlijke antioxidanten die onze vasculaire gezondheid en onze bloedsomloop kunnen helpen verbeteren. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Voedsel dat de bloedsomloop verbetert

Laatste update: 21 maart, 2021

Voedsel dat de bloedsomloop verbetert is belangrijk om in je dieet te hebben. Het in stand houden en verbeteren van de bloedsomloop is namelijk essentieel om hartaandoeningen te voorkomen en over het algemeen om in goede conditie te zijn. Het is een feit dat hart- en vaatziekten momenteel de belangrijkste doodsoorzaak in ontwikkelde landen zijn.

Het bloed stroomt door het lichaam dankzij de bloedsomloop. Zo bereiken voedingsstoffen en zuurstof de cellen en verwijderen ze alle afvalstoffen. In dit artikel leggen we de vele eigenschappen uit van een reeks voedingsmiddelen die we moeten consumeren als we de bloedsomloop willen verbeteren.

Soorten voedsel die de bloedsomloop helpen verbeteren

1. Limoen en citroen

Citroensap kan je helpen de bloedcirculatie te verbeteren

Citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C, wat essentieel is voor de vorming van collageen en elastine. Deze stoffen komen in de vorm van eiwitten en helpen de capillaire wand vorm te geven.

Het drinken van citroensap in de ochtend is daarom een geweldige manier om je bloedsomloop te verbeteren. Het is zelfs nog beter als je een deel van de schil consumeert, omdat deze antioxidanten bevat.

Als je het te zuur vindt, gebruik het dan als dressing in je salades. De antioxidanten die dit type citrusfruit bevat helpen de oxidatie van het LDL-lipoproteïne te verminderen, wat mogelijk verband houdt met een lager risico risico op het ontwikkelen van atheromaplaat.

2. Kurkuma om de bloedsomloop te helpen verbeteren

Dit voedingsmiddel heeft ontstekingsremmende eigenschappen, blijkt uit een artikel dat is gepubliceerd door Molecules Journal (Engelse link).

De meeste voordelen als het gaat om het verbeteren van de gezondheid van de bloedsomloop zijn te danken aan het antioxiderende effect van kurkuma. Het gaat de werking van vrije radicalen en gifstoffen in het lichaam tegen. 

Normaal gesproken neutraliseert het lichaam van nature voorkomende vrije radicalen, maar er zijn verschillende vormen van schade als er sprake is van overmatige productie, zoals:

  • Een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  • Ook verhoogt het het risico op kanker.
  • Het versnelt het verouderingsproces.
  • Er is ook een hogere incidentie van Parkinson, Alzheimer, aderverkalking en diabetes.

3. Gember is ook een van de soorten voedsel die de bloedsomloop helpen verbeteren

Regelmatige consumptie van gember helpt de energie te stimuleren en de bloedcirculatie te activeren door het bloed te verdunnen. Voedingsdeskundigen raden aan om het dagelijks te consumeren, vers of in poedervorm. Je kunt het toevoegen aan sauzen, groentecrèmes en als infusie.

4. Zonnebloemzaden

Zonnebloemzaden zijn ook goed voor je gezondheid

Deze zaden bevatten niet alleen essentiële vetzuren, maar zijn ook rijk aan vitamine E. Dit wordt gekenmerkt door de grote antioxiderende werking ervan, wat een van de krachtigste is. Elke dag een eetlepel zonnebloempitten consumeren, zal je helpen om aan je vitamine E-behoeften te voldoen en zal ook je bloedsomloop verbeteren.

Ook dragen de omega 3-vetzuren in deze voedingsmiddelen bij aan het verminderen van systemische ontstekingen, waardoor volgens een onderzoek (Engelse link) het cardiovasculaire risico wordt verminderd.

5. Knoflook

Dit voedingsmiddel bevat anticoagulerende eigenschappen. Zo helpt het de bloedcirculatie beter en voorkomt het de vorming van stolsels. Het bevordert de bloedcirculatie, net als de ui, die ook tot dezelfde familie behoort.

Probeer elke dag een teentje rauwe knoflook te consumeren om volledig te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Dit is namelijk de enige manier om de afbraak van inuline, het actieve bestanddeel, te voorkomen.

6. Drink water om de bloedsomloop te verbeteren

Veel water drinken is heel goed voor het verbeteren van de gezondheid van de bloedsomloop en voor andere lichaamsfuncties. Je weet misschien al dat het essentieel is voor de meeste levensvormen.

Water helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, wat ongetwijfeld de gezondheid van de bloedsomloop verbetert en de vorming van stolsels voorkomt. Probeer daarom dagelijks 6-8 glazen water te drinken om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Dit helpt ook om alle noodzakelijke voedingsstoffen naar je organen en weefsels te transporteren.

7. Walnoten

Walnoten bevatten vitamine B3

Deze noten bevatten een hoog gehalte aan vitamine B3, wat de bloedcirculatie helpt te verbeteren. Bovendien gaan de vetzuren die walnoten bevatten cholesterol en ontstekingen in de bloedsomloop tegen.

8. Tomaten, watermeloen en meloen

Deze voedingsmiddelen bevatten lycopeen, een antioxidant die de bloedcirculatie stimuleert en hartproblemen helpt voorkomen, evenals de oxidatie van lagedichtheidlipoproteïne (LDL). Tomaten helpen ook om vaatziekten zoals aderverkalking te voorkomen en de vorming van vetionen in het bloed te voorkomen.

Lees meer over de voordelen van tomaten:
7 voordelen van iedere dag tomaten eten

Andere aanbevelingen om de bloedsomloop te verbeteren

Doe je benen omhoog om de bloedsomloop te verbeteren

Uiteraard moet je een goed dieet volgen om in goede gezondheid te verkeren en ziekten en aandoeningen te helpen voorkomen. Je moet echter ook een reeks gezonde gewoonten aannemen, zoals regelmatige lichaamsbeweging en frequente waterinname, zoals we hierboven vermeldden.

Wat je ook kunt doen:

  • Je benen meerdere keren per dag verhogen om zwelling te verminderen.
  • Zorgen dat je geen strakke kleding draagt.
  • Voedingsmiddelen eten met een hoog kaliumgehalte. Dit helpt bij het afvoeren van vocht door de nieren en het voorkomt een onbalans in de bloeddruk.

Optimaliseer je dieet door voedsel te eten dat je bloedsomloop verbetert

Afgezien van de bovengenoemde voedingsmiddelen, zijn er nog veel meer die kunnen helpen de bloedsomloop de verbeteren. Zoals je kunt zien, is er geen excuus om ze niet in je dieet op te nemen en een gezonde levensstijl aan te nemen. Je zult je veel beter over jezelf voelen en je helpt hart- en vaatziekten te voorkomen.

Houd er tot slot rekening mee dat sporten essentieel is om hart- en vaatziekten te voorkomen, dus ga aan de slag! Ook interessant voor jou

Hoe moet je slechte bloedcirculatie in de benen voorkomen en behandelen
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Hoe moet je slechte bloedcirculatie in de benen voorkomen en behandelen

Spataderen, vermoeidheid en slechte bloedcirculatie in de benen komen vaker voor bij vrouwen ouder dan 40 jaar. In dit artikel zullen we je vertellen wat deze complicatie is en in het bijzonder hoe je dit kunt voorkomen en behandelen.  • He Y., Yue Y., Zheng X., Zhang K., et al., Curcumin, inflammation and chronic diseases: how are they linked? Molecules, 2015. 20 (5): 9183-213.
  • Watanabe Y., Tatsuno I., Omega 3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol, 2017. 10 (8): 865-873.