Wat is maltodextrine en wat zijn de toepassingen?

Weet je wat maltodextrine is? Ken je de gezondheidsimplicaties van het gebruik ervan? Lees in dit artikel alles over maltodextrine en het gebruik ervan.
Wat is maltodextrine en wat zijn de toepassingen?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Maltodextrine is een koolhydraat dat veel in sportsupplementen en bewerkte producten voorkomt. Het behoort tot de groep suikers met een hoge glycemische index. Soms kan het een verdikkende functie hebben.

Het is een veelgebruikt ingrediënt in industrieel voedsel. Om deze reden moet je weten hoe het je lichaam kan beïnvloeden en of het veilig voor je gezondheid is. In dit artikel ontdek je maltodextrine en het gebruik ervan, zodat je er de volgende keer dat je dit woord op een voedseletiket leest alles over weet.

Waar is maltodextrine voor?

Maltodextrine heeft verschillende toepassingen, afhankelijk van het product dat het bevat. In ultrabewerkte voedingsmiddelen werkt het als een verdikkingsmiddel. Dit ingrediënt (Spaanse link) verbetert de organoleptische eigenschappen van veel voedingsmiddelen.

Deze suiker wordt ook vaak in sportdranken aangetroffen om het begin van vermoeidheid te vertragen. Volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research (Engelse link), stimuleert het consumeren van maltodextrine tijdens lichamelijke inspanning de glycogeenresynthese.

Het handhaven van voldoende niveaus van deze voedingsvoorraden vermindert vermoeidheid en verbetert de prestaties. Glycogeen is een soort glucosereserve die de lever kan gebruiken wanneer deze de energieproductie moet verhogen.

Hoe maltodextrine wordt verkregen

Lepel met suikerklontjes

Maltodextrine is een soort suiker. Het behoort daarom tot de groep koolhydraten. Over het algemeen is maltodextrine een wit oplosbaar poeder. Het kan van verschillende soorten voedsel worden gemaakt. We geven een paar voorbeelden:

Om dit ingrediënt te maken, moeten de voedingsmiddelen die we noemden aan een industrieel proces onderworpen worden dat hun nutritionele eigenschappen verandert.

Zetmeel wordt bij hoge temperaturen gekookt. Vervolgens voegen de fabrikanten enzymen toe die hun afbraak versnellen. Ten slotte voeren ze een hydrolyseproces uit waarbij maltodextrine ontstaat.

Het eindproduct heeft een energieopname van 4 kilocalorieën per gram, net als elk ander koolhydraat. Wat een aantal suikers in elk geval van andere onderscheidt, is hun glycemische index (GI). Dit is het vermogen van een voedingsmiddel om de bloedsuikerspiegel te verhogen.

In die zin heeft maltodextrine een hogere GI dan tafelsuiker. Het consumeren ervan legt dus veel stress op de alvleesklier. Voortgezet gebruik zal tot uitputting van organen en insulinegerelateerde problemen leiden.

Is het veilig voor de gezondheid?

Hoewel de Food and Drug Administration (FDA) maltodextrine als veilig beschouwt, is de waarheid dat het effect ervan op mensen met een zittende levensstijl controversieel is. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat een overmatige inname van koolhydraten het risico op het ontwikkelen van stofwisselingsstoornissen vergroot.

Het onderzoek gepubliceerd (Engelse link) in het tijdschrift Nutrients bracht bovendien de inname van maltodextrine en andere voedseladditieven met veranderingen in de darmflora in verband. Dit proces verhoogt de systemische ontsteking van het lichaam en daarmee de incidentie van complexe en chronische ziekten.

Voor atleten is het echter anders. Experts raden atleten aan om regelmatig koolhydraten te consumeren om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen die ze tijdens het sporten verliezen, worden aangevuld. Deze maatregel vermindert de incidentie van spierblessures (Spaanse link).

Een van de doelen van voeding in de sport is het aanvullen van glycogeenvoorraden. Volgens een studie (Engelse link) die ook in het tijdschrift Nutrients is gepubliceerd, moeten atleten koolhydraten consumeren om dit te doen.

De contra-indicaties

Mensen met diabetes of stofwisselingsproblemen moeten suikers met een hoge glycemische index vermijden. Anders wordt hun gezondheid aangetast. Volgens experts (Engelse link) reageren patiënten met deze aandoeningen beter op koolhydraatarme diëten dan op gecontroleerde consumptie van dit soort koolhydraten.

Op dezelfde manier stellen experts dat mensen die aan intestinale dysbiose lijden, niet regelmatig additieven zoals maltodextrine mogen gebruiken. Aangezien deze in staat zijn om de microbiota te veranderen en bacteriële overgroei in de dunne darm te bevorderen, leiden ze tot pathologische aandoeningen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Welke invloed hebben voedseladditieven op je lichaam?

Alternatieven voor maltodextrine

Vrouw met energiedrank

Sportdranken worden vaak met maltodextrine aangevuld om de energiereserves van sporters te vergroten. De voedingsindustrie gebruikt vaak vervangingsmiddelen voor maltodextrine om voldoende organoleptische eigenschappen van voedingsmiddelen te garanderen. De meestvoorkomende zijn:

  • suiker
  • honing
  • melasse

Dit betekent niet dat deze vervangers gezonder zijn dan maltodextrine zelf. Deskundigen ontmoedigen zelfs hun regelmatige consumptie. Het beste en meest praktische is om je koolhydraatinname te reguleren en te verminderen met als doel om je gezondheid te verbeteren. Dit is wat het beste voor mensen met een zittende levensstijl is (Spaanse link).

Bij atleten ligt het anders, omdat suikers het belangrijkste substraat kunnen zijn om energie te produceren (Spaanse link). Ze moeten echter ook hun inname onder controle houden om ervoor te zorgen dat de effecten niet schadelijk worden.

Maltodextrine en zijn toepassingen: het is een veelgebruikt voedingsadditief

Zoals je in dit artikel hebt gezien, vervult maltodextrine veel functies in de voedingsindustrie. Het komt de gezondheid echter op geen enkele manier ten goede. Het kan er zelfs een negatieve invloed op hebben.

Misschien hoef je het gebruik niet volledig te beperken. Je moet echter wel op de hoogte zijn van de producten die dit ingrediënt bevatten, zodat je ze niet regelmatig consumeert. Om de aanwezigheid van maltodextrine te detecteren, moet je de voedseletiketten lezen.

Als je echter een sporter bent, dan kun je wellicht van deze koolhydraten profiteren, vooral als het aan sportdranken wordt toegevoegd. Raadpleeg bij twijfel een voedingsdeskundige.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wilson PB., Does carbohydrate intake during endurance running improve performance? A critical review. J Strength Cond Res, 2016. 30: 3539-3559.
  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Alghannam AF., Gonzalez JT., Betts JA., Restoration of muscle glycogen and functional capacity role of post exercise carbohydrate and protein co ingestion. Nutrients, 2018.
  • Laudisi F., Stolfi C., Monteleone G., Impact of food additives on gut homeostasis. Nutrients, 2019.
  • Westman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
  • Ortega, Ana Baquero. ALIMENTOS ULTRAPROCESADOS Y SU IMPACTO EN LA DIETA ACTUAL. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID, 2018.
  • Urdampilleta, A., et al. “Protocolo de hidratación antes, durante y después de la actividad físico-deportiva.” Motricidad. European Journal of Human Movement 31 (2013): 57-76.
  • Soca, Pedro Enrique Miguel. “El síndrome metabólico: un alto riesgo para individuos sedentarios.” Revista Cubana de Información en Ciencias de la Salud (ACIMED) 20.2 (2009): 1-8.
  • Martinez-Sanz, J. M., and A. Urdampilleta. “Necesidades nutricionales y planificación dietética en deportes de fuerza.” Motricidad. European Journal of Human Movement 29 (2012): 95-114.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.