Ochtendvermoeidheid bestrijden met 7 voedingsmiddelen

Ondanks hun slechte reputatie zijn bananen één van de beste voedingsmiddelen om te helpen bij het bestrijden van ochtendvermoeidheid, omdat ze het energieniveau kunnen verhogen en de prestaties kunnen verbeteren.
Ochtendvermoeidheid bestrijden met 7 voedingsmiddelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn veel factoren die het gevoel van ochtendvermoeidheid kunnen beïnvloeden. Het komt vaak voor als je de nacht ervoor niet genoeg rust hebt gekregen of omdat je overdag te hard hebt gewerkt. Hieronder zullen we zeven voedingsmiddelen bespreken die mogelijk kunnen helpen om ochtendvermoeidheid te bestrijden.

In veel gevallen kan ochtendvermoeidheid ook veroorzaakt worden door een gebrek aan bepaalde essentiële voedingsstoffen, vooral als je normaal gesproken geen evenwichtig en gezond dieet volgt. Het hebben van een gezond eetpatroon geeft je energie en hoge prestaties gedurende de dag.

Als je dus een belangrijke voedingsstof mist, is het normaal om een soort van fysieke of mentale vermoeidheid te ervaren. Veel mensen proberen dit te bestrijden met energiedranken en commerciële producten die het probleem slechts kortstondig verhullen.

Zelfs als je denkt dat energiedranken je een boost aan energie geven, is het een beter om ze te vervangen door natuurlijke voedingsmiddelen die goed voor je is. Ben je er klaar voor om ze aan je dieet toe te voegen? Lees verder om uit te vinden wat deze zeven opties zijn!

7 heerlijke voedingsmiddelen om ochtendvermoeidheid te bestrijden

1. Havermout

Havermout

Havermout staat bekend als de ‘meest complete graansoort’ dankzij zijn voedingswaarde. Dit is één van de voedingsmiddelen die nooit mag ontbreken in je dieet, omdat het een belangrijke energiebron is. Het bevat grote hoeveelheden voedingsvezels, een voedingsstof die de spijsvertering kan verbeteren en je eetlust kan reguleren.

 • Vitaminen en mineralen kunnen je circulatie, stofwisseling en cognitieve functie verbeteren.
 • Havermout is mogelijk ook een ideaal voedingsmiddel voor het hart, vanwege de effecten die het kan hebben op triglyceriden en cholesterol.

2. Melk

Personen die geen lactose-intolerantie of koemelkeiwit-allergie hebben, kunnen baat hebben bij melk. Het kan namelijk mogelijk voorkomen dat je je ‘s ochtends moe voelt.

 • Deze drank bevat essentiële aminozuren en vitaminen die je energiegevoel kunnen helpen verhogen wanneer het eenmaal door het lichaam is opgenomen.
 • Eén van de aminozuren in melk, tryptofaan, kan de afscheiding van serotonine door de hersenen stimuleren. Dit is een neurotransmitter die gerelateerd is aan welzijn.

3. Noten

Noten

Hoewel het ‘t beste is om ze met mate te eten, kunnen noten energierijk voedsel zijn dat mogelijk een hongergevoel kan voorkomen en ochtendvermoeidheid kan bestrijden.

 • Hun hoge concentratie van B-vitaminen en vetzuren kan de gezondheid van het zenuwstelsel bevorderen, wat je concentratie en geestelijke gezondheid mogelijk verbetert.
 • Noten bevatten ook voedingsvezels en antioxidanten die kunnen helpen om spierpijn, hoofdpijn en angst te voorkomen.

4. Linzen

Linzen zijn één van de gezondste peulvruchten op de markt. Ze zijn veelzijdig, gemakkelijk te bereiden en bevatten nuttige voedingsstoffen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 • Het hoge ijzergehalte en de hoge kwaliteit van het eiwit kan je mogelijk helpen om de bijwerkingen van bloedarmoede te voorkomen.
 • Linzen kunnen ook je bloedsomloop verbeteren en helpen om de juiste hoeveelheden zuurstof aan je cellen te leveren.
 • Deze koolhydraten worden gebruikt als ‘brandstof’ voor cellen, wat op zijn beurt je energieniveau mogelijk verhoogt.

5. Chocolade

Pure chocolade

Wat dacht je van wat chocolade om je ‘s morgens actiever te voelen? Hoewel het geen goed idee is om te veel ervan te eten, kan tussen de 20 en 30 gram pure chocolade helpen je prestaties gedurende de dag te verbeteren.

 • Chocolade bevat vet en koolhydraten die een bron van energie kunnen zijn voor je cellen.
 • Het kan mogelijk ook helpen het zenuwstelsel te stimuleren, de gezondheid van je hart te verbeteren en je hersenen te beschermen tegen oxidatieve stress.

6. Zaden

Er zijn vele soorten zaden die mogelijk kunnen helpen om de effecten van ochtendvermoeidheid te bestrijden. Ze bevatten namelijk weinig calorieën en zijn gevuld met voedingsstoffen die voor je gezondheid kunnen zorgen.

 • Chia- en lijnzaad bijvoorbeeld, bieden omega 3-vetzuren die je cardiovasculaire en cognitieve gezondheid mogelijk verbeteren.
 • Aminozuren en mineralen kunnen ook helpen om de circulatie te bevorderen en negatieve stemmingswisselingen te voorkomen.
 • Zonnebloem-, pompoen- en sesamzaad zijn ook goede opties.

7. Bananen

Bananen

Decennialang waren bananen het onderwerp van twijfelachtige overtuigingen. Veel mensen stopten met het eten van bananen, omdat ze zich zorgen maakten over gewichtstoename.

Vandaag de dag zijn deze mythen ontkracht en het is bekend dat bananen niet alleen lekker zijn, maar ook voordelen kunnen hebben voor je gewicht, lichaam en emotionele gezondheid.

 • Koolhydraten en natuurlijke suikers kunnen je energieniveau verhogen en je prestaties verbeteren.
 • Ze kunnen mogelijk ook helpen je zenuwstelsel in balans te brengen en je stemmingen te verbeteren.
 • Bananen kunnen ook de hunkering naar voedsel kalmeren en de spijsvertering verbeteren.

Voel je je moe terwijl je probeert te werken of te studeren? Als je deze voedingsmiddelen nog niet consumeert, probeer ze dan toe te voegen aan je ontbijt of als snack halverwege de ochtend. Probeer ze eens uit om te zien om ze je kunnen helpen om je ochtendvermoeidheid te bestrijden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Schuster J., Beninca G., Vitorazzi R., Bosco SM., Effects of oats on lipid profile, insulin resistance and weight loss. Nutr Hosp, 2015. 32 (5): 2111-6.
 • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
 • Martin MA., Goya L., Ramos S., Antidiabetic actions of cocoa flavonols. Mol Nutr Food Res, 2016. 60 (8): 1756-69.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.