Wat is kristalbrood en hoe het te maken

Dit kristalbrood is een variatie op de klassieke versies. Het is geweldig met olijfolie, met kaas of zelfs met een aantal soorten worst. Probeer het eens!
Wat is kristalbrood en hoe het te maken
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kristalbrood is een broodsoort met bijzondere eigenschappen. In de eerste plaats valt het op door zijn hydratatie, aangezien je bijna 2 kopjes water per kopje bloem nodig hebt. Zo krijg je een dunne en krokante korst.

Hier gaan we je leren hoe je op een eenvoudige manier kristalbrood kunt maken. Dit product is ideaal voor het maken van sandwiches en toast. Het smaakt en ruikt ook geweldig, en zal zeker het hele gezin plezieren!

Kenmerken van kristalbrood

Zoals we al zeiden, heeft kristalbrood een andere textuur dan andere soorten brood. Het heeft altijd een knapperige toets aan de buitenkant en een zachte textuur aan de binnenkant. Dit maakt het perfect met kaas, maar ook met producten zoals ham en olijfolie.

Het gebruik van olijfolie als bijgerecht geeft het veel voordelen. Dit ingrediënt bevat omega 3-vetzuren, elementen die kunnen helpen om ontstekingen onder controle te houden. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift International Immunology (Engelse link).

Aan de andere kant moeten we vermelden dat het overmatig gebruik van worst bepaalde risico’s met zich meebrengt. Nitriet is in worsten een veel voorkomende conserveermiddel. Van deze stoffen is aangetoond (Engelse link) dat ze bij zeer regelmatig gebruik het risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker verhogen.

Als we het hebben het over kristalbrood praten we over een product dat onoplosbare voedingsvezels bevat. Dit helpt dan om de ontlastingsbolus te vormen.

Volgens onderzoek in het tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics (Engelse link) wordt het regelmatig eten ervan onder andere met een lager risico op constipatie geassocieerd.

Recept voor kristalbrood

Iemand giet olijfolie op een broodje

We gaan je leren hoe je op een simpele manier kristalbrood klaar kunt maken, met een heerlijk resultaat. Hieronder zullen we vertellen wat je aan ingrediënten nodig hebt en natuurlijk het recept.

Ingrediënten

 • 1 1/2 kopjes water
 • 3 kopjes broodmeel
 • 1 1/2 theelepels zout
 • 1 eetlepel bakkersgist

Instructies

 • De sleutel tot succes is om succesvol te zijn bij het bereiden van het deeg, dat een beetje lastig is om mee te werken als je er niet aan gewend bent. Gebruik daarom het liefst een mixer met een deeghaak.
 • Doe de bloem in een kom en voeg daarna beetje bij beetje het water toe. Begin eerst met 1/2 kopje water en start de mixer. Voeg dan na een paar minuten nog een 1/2 kop toe, zonder de mixer te stoppen.
 • Na verloop van tijd zal zich dan een glad mengsel vormen. Wanneer het volledig gemengd is, voeg je de rest van het water toe totdat het een plakkerige consistentie vormt.
 • Je moet daarna het zout toevoegen en doorgaan met kneden. Voeg ten slotte de gist toe en laat de mixer dan nog een paar minuten draaien om alles te integreren. Je kunt op dit moment de snelheid van het apparaat verhogen om een beter resultaat te bereiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Pão de Deus, een heerlijk Portugees dessert

Het deeg kneden en laten rusten

 • Als de mixer klaar is, leg je het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het dan goed door en vouw het in vier stukken.
 • Dek het deeg af met een theedoek en laat het daarna 30 minuten rusten. Kneed vervolgens het deeg en laat het weer rusten. Doe dit in totaal 3 keer.
 • Zodra je dat hebt gedaan, plaats je het deeg in een kom die met extra vierge olijfolie is ingesmeerd.
 • Dek het vervolgens af met plasticfolie en laat het op een donkere en droge plaats bij kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Bakken

Bakje bloem
 • Wanneer het brooddeeg is gerezen, plaats je het terug op het aanrecht om te rusten, zonder dat er gas vrijkomt dat erin is opgeslagen. Het is belangrijk om bloem over het oppervlak te strooien om te voorkomen dat het blijft plakken.
 • Rek het deeg vervolgens iets uit tot een rechthoek, maar zonder het te forceren, om te voorkomen dat het scheurt. Als het de gewenste vorm heeft, snijd je het in normale porties en leg je het op een bakplaat.
 • Verwarm de oven voor op 230 °C op de convectiestand. Terwijl de oven opwarmt, dek je het deeg met een theedoek af.
 • Als de oven klaar is, bak je het brood ongeveer 25 minuten tot de buitenkant droog en krokant is.

Probeer kristalbrood te maken

Zoals je kunt zien, kan het maken van kristalbrood lastig zijn. Om het perfect te maken, raden we je aan om het recept stap voor stap te volgen, zonder je te haasten. Op deze manier krijg je een uitstekend product om verschillende ingrediënten te begeleiden om perfecte sandwiches te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
 • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
 • Zhang FX, Miao Y, Ruan JG, Meng SP, Dong JD, Yin H, Huang Y, Chen FR, Wang ZC, Lai YF. Association Between Nitrite and Nitrate Intake and Risk of Gastric Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2019 Mar 9;25:1788-1799. doi: 10.12659/MSM.914621. PMID: 30850575; PMCID: PMC6420797.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.