Twee recepten voor koolhydraatarm brood

Brood hoeft niet noodzakelijkerwijs gemaakt te worden van graanmeel. Het kan wel worden gemaakt met ander meel, zoals amandelmeel.
Twee recepten voor koolhydraatarm brood

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We associëren het woord “brood” meestal met koolhydraten. Is een koolhydraatarm brood dus wel mogelijk? Het antwoord is ja. Het is ook mogelijk om koolhydraatarm brood te vinden in verschillende winkels en supermarkten.

In dit artikel geven we je twee recepten om zelf koolhydraatarm brood te bakken. Niet alleen zijn deze recepten eenvoudig, maar het brood is ook nog eens heerlijk!

Brood en koolhydraten

Het belangrijkste ingrediënt van brood is meel. Wat is dan meel precies? Meel is het product van het malen van granen, meestal tarwe, hoewel het ook voorkomt om gerst of rogge te gebruiken. Er is ook meel van dierlijke oorsprong (zoals botten of vis). Gemeenschappelijke hebben ze in ieder geval zetmeel en complexe koolhydraten.

Verschillende soorten brood op een plankje

Granen zijn rijk aan koolhydraten, en hoewel veel populaire diëten ze uitsluiten, zijn ze een essentiële voedingsstof. Ze helpen bij het vervullen van de energetische behoeften van het lichaam en maken deel uit van de weefsels van het lichaam.

Om deze reden is de aanbevolen dagelijkse inname van koolhydraten tussen 50% en 55% van alle noodzakelijke macronutriënten.

Veel mensen overschrijden dit percentage echter dagelijks. Veel voedingsmiddelen bevatten namelijk erg veel koolhydraten. Dit resulteert in een overmaat aan koolhydraten die als vet in het lichaam worden opgeslagen.

Daarom is het beperken van de inname van koolhydraten gebruikelijk in veel afslankdieten. Sommige mensen vermijden brood omdat brood gemaakt met wit meel meestal veel koolhydraten heeft. Bovendien is het een voedsel dat veel mensen dagelijks eten, soms zelfs meerdere keren per dag. Maar zijn er nog andere mogelijkheden?

Koolhydraatarm brood

Er zijn dus ook broodalternatieven die gemaakt zijn van granen en die niet alleen lekker, maar ook voedzaam zijn. Brood kan worden bereid uit ander voedsel dan traditioneel meel. Een populair voorbeeld is keto-brood, dat vaak wordt gegeten door mensen die het ketogene dieet volgen.

In ieder geval moeten voor het maken van koolhydraatarm brood andere soorten meel worden gebruikt. In de hieronder voorgestelde recepten wordt amandelmeel gebruikt. Dit zorgt er niet alleen voor dat het brood minder koolhydraten bevat, maar verhoogt ook het eiwitgehalte van het brood.

Het eerste recept is heel eenvoudig en snel, zo snel dat de baktijd slechts enkele minuten in de magnetron is! Het tweede recept vereist baktijd in de oven, waardoor het brood meer smaak en textuur krijgt. Beide recepten zijn heerlijk en bevatten weinig koolhydraten! Probeer ze eens uit!

Een koolhydraatarm broodrecept

Zonnebloempitten en pompoenpitten

Ingrediënten

 • 2 eieren (180 gram)
 • 1 eetlepel gist (10 gram)
 • diverse soorten zaden (zoals chia en zonnebloem)
 • 6 eetlepels amandelmeel (60 gram)

Bereiding

 • Klop de eieren goed.
 • Voeg dan in dezelfde kom het amandelmeel, de gist en de zaden toe.
 • Spreid vervolgens het deeg uit in verschillende magnetronbestendige bakjes. Er moet een dunne laag in elk bakje zitten.
 • Zet het bakje nu in de magnetron voor ongeveer twee minuten (kan enigszins variëren, afhankelijk van het vermogen van je magnetron).
 • Als je daarna je koolhydraatarme brood in de broodrooster roostert, wordt het nog veel lekkerder. Veel plezier!

Nog een recept voor koolhydraatarm brood

Een pot meel

Ingrediënten

Bereiding

 • Ten eerste, als de amandelen nog niet verpletterd zijn, verpletter ze dan heel goed tot ze een fijn poeder worden.
 • Verwarm de oven voor op 170°C.
 • Meng vervolgens de amandelen, psyllium, gist en zout in een kom. Meng alles goed door elkaar.
 • Voeg vervolgens geleidelijk de azijn en het eiwit toe en ga verder met het mengen.
 • Voeg vervolgens beetje bij beetje het hete water toe.
 • Kneed nu het deeg goed door elkaar. Als het deeg goed gekneed is, snijdt je het in kleine stukjes (ongeveer zes). Houd er rekening mee dat het deeg zal rijzen, dus maak het niet te dik.
 • Zet het deeg ten slotte in de oven en bak het ongeveer 50 minuten. Op dit punt, als je nog meer smaak wilt toevoegen, kun je er wat zaadjes overheen strooien.
 • Je koolhydraatarme brood is klaar!

Wij verzekeren je dat dit koolhydraatarme brood heerlijk is, en complimenteert bijna elk voedsel perfect! Aarzel niet om jam, boter of olijfolie toe te voegen en geniet van je koolhydraatarme brood!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.