Maak kennis met de voor- en nadelen van het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is heel doeltreffend om gewicht te verliezen. Maar toch is het in bepaalde gevallen belangrijk om een specialist te raadplegen en te checken of dit dieet voor jou geschikt is.
Maak kennis met de voor- en nadelen van het ketogeen dieet
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het ketogeen dieet is overal ter wereld populair geworden omdat het ongelooflijke voordelen biedt om snel gewicht te verliezen. Dit dieet ontstond zo’n dertig jaar geleden. Maar tegenwoordig is het weer populair. Dit is een gevolg van de getuigenissen die zijn doeltreffendheid bewijzen.

Het programma van dit dieet promoot een soort voedingspatroon dat bronnen van koolhydraten vermindert of volledig schrapt. De bedoeling is het lichaam te dwingen tot ketose. Dit is een toestand van de stofwisseling waarbij het lichaam vet gebruikt als de voornaamste bron van energie. Door de hoeveelheid ketonen te vermeerderen daalt het gewicht op een verbazingwekkende manier en op kortere termijn dan bij een traditioneel dieet.

Aanvankelijk werd deze behandeling aan patiënten met epilepsie aanbevolen. Tegenwoordig is het echter één van de favoriete diëten waartoe mensen die gewicht willen verliezen hun toevlucht nemen.

Maar er zijn bepaalde beperkingen. Het ketogeen dieet is niet voor iedereen geschikt. Het moet dus heel zorgvuldig opgevolgd worden. Je mag het ook slechts gedurende enkele dagen volgen.

Waaruit bestaat het ketogeen dieet en hoe volg je het op een veilige manier? Wat zijn de nadelen? In dit artikel willen we een antwoord geven op deze vragen. Daarom zullen we dit dieet gedetailleerd bespreken.

Wat is het ketogeen dieet en wat zijn de voordelen?

Het ketogeen dieet is een voedingsplan dat de inname van eiwitten en gezonde vetten verhoogt. Tegelijkertijd vermindert het de hoeveelheid koolhydraten zodat het lichaam in een toestand van ketose komt.

Ketose is een toestand van de stofwisseling waarbij er sprake is van een stijging in de hoeveelheid ketonen. Dit veroorzaakt een snel gewichtsverlies. Door het lichaam de koolhydraten te ontnemen zal het op een natuurlijke manier zijn energie uit vet verkrijgen.

Zodra de vetreserves (uit de koolhydraten) opgebruikt zijn, stijgt het verbruik van vetzuur. Tijdens dit proces vermeerdert ook de aanwezigheid van ketonen. De naam van dit dieet is afkomstig van deze elementen.

De voordelen van het ketogeen dieet 

De voordelen van het ketogeen dieet

Het voornaamste voordeel van het ketogeen dieet is gewichtsverlies. Het verschil met andere diëten is dat de resultaten van het ketogeen dieet sneller optreden en beter zichtbaar zijn.

 • De inname van dierlijke vet wordt beperkt. Maar je verhoogt de bronnen van gezonde vetten. Nog een ander voordeel is dat dit dieet de hoge niveaus van cholesterol en triglyceriden laat dalen.
 • Het vrijmaken van ketonen zorgt ervoor dat de eetlust vermindert. Het gevolg is vaak dat je daardoor minder calorieën opneemt. Dat is de reden dat je niet hunkert naar eten.
 • Een laatste en niet minder belangrijk voordeel is dat het gewichtsverlies uit vet bestaat. Want dit dieet bevat veel eiwitten zodat de spiermassa in een goede staat blijft.

Het ketogeen dieet volgen

Het ketogeen dieet volgen

Wanneer je het ketogeen dieet volgt, dan betekent dit dat je voedingsmiddelen die veel glucose en koolhydraten bevatten schrapt of vermindert. Tegelijkertijd houdt het ook in dat je meer voedingsmiddelen eet met veel eiwitten en vetzuren.

Dit dieet omvat de volgende voedingsmiddelen:

 • Varkensvlees
 • Kip, kalkoen of lamsvlees
 • Vis en zeevruchten
 • Plantaardige oliën
 • Eieren
 • Gedroogd fruit en zaden (in kleine hoeveelheden)
 • Fruit en groenten (slechts in bepaalde gevallen en in kleine hoeveelheden)
 • Avocado

Dit zijn de verboden voedingsmiddelen:

 • Alcohol
 • Granen en geraffineerde suikers
 • Sauzen en dressings
 • Volle zuivelproducten
 • Ontbijtgranen en peulvruchten
 • Zoete fruitsoorten

De nadelen van het volgen van een ketogeen dieet

De nadelen van het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet veroorzaakt echter controverse. Dit gebeurt ook met andere beperkende diëten. Sommige mensen vinden het een geschikt en doeltreffend dieet. Maar anderen wijzen op de bijwerkingen die kunnen optreden.

 • Het percentage koolhydraten is veel lager dan de aanbevolen hoeveelheden voor een gezond dieet. Het ligt bijna 10% lager dan wat aanbevolen wordt.
 • Bovendien is er een forse daling van de inname van vitaminen en mineralen. Dit kan tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken en het lichaam in gevaar brengen.
 • Het dieet veroorzaakt ook een daling van vezels. Dit kan leiden tot verteringsproblemen en constipatie.
 • De stijging in de ketonen kan voor een slechte adem zorgen. Het is dus belangrijk dat je een goede mondhygiëne hebt.
 • Het kan de leverfuncties overbelasten. Om die reden is het niet gezond voor mensen met leververvetting of hartproblemen.
 • In bepaalde gevallen kan dit dieet het geheugen en de concentratie aantasten.
 • Als de hoeveelheid ketonen in het bloed geleidelijk stijgt dan kan het ketoacidose veroorzaken. Deze complicatie kan de vitale organen aantasten.

Conclusie

Om een ketogeen dieet te volgen is het belangrijk dat men eerst de gezondheidstoestand van de persoon evalueert.

Als je een specifiek gezondheidsprobleem hebt dan kan dit de risico’s van dit dieetplan vergroten.

De resultaten zijn misschien wel uitzonderlijk. Maar het is geen goed idee om dit soort dieet meer dan 30 dagen te volgen. Want dit kan leiden tot voedingstekorten.

Is het jouw doel om gewicht te verliezen en je gewicht op een gezond peil te houden? Dan is het beste alternatief dat je een evenwichtig dieet volgt. Want dit zal alle vereisten die het lichaam nodig heeft vervullen. Onthoud ook dat je een specialist moet raadplegen vóór je een dieet probeert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Roberts J., Zinchenko A., Mahbubani K., Johnstone J., et al., Satiating effect of high protein diets on resistance trained subjects in energy deficit. Nutrients, 2018.
 • Westman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
 • Mounsey A., Raleigh M., Wilson A., Management of constipation in older adults. Am Fam Physician, 2015. 92 (6): 500-4.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.