Je oksels geven je signalen over je gezondheidstoestand

Wist je dat je oksels je waardevolle informatie kunnen verschaffen over je algemene gezondheid? Lees in dit artikel hoe dit zit!
Je oksels geven je signalen over je gezondheidstoestand

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Typisch voor je oksels is dat het een lichaamsdeel is waarvoor we heel goed zorgen. Want op die plaats bevinden zich veel zweetklieren, zodat de oksels heel wat vloeistoffen vrijmaken die onaangename geuren veroorzaken kunnen.

We hebben ook graag dat ze er verzorgd en goed uitzien. Want deze zone is vatbaar voor de voortdurende groei van ongewenst lichaamshaar.

Maar wat je misschien niet weet, is dat ze in staat zijn om je waarschuwingssignalen te sturen over je gezondheid. Dit is vooral het geval wanneer je geconfronteerd wordt met disbalans in de hormonen of aandoening die de lymfatische gezondheid aantasten.

De oksels worden vaak vergeten. Maar vele onregelmatigheden die in de oksels optreden, wijzen erop dat er iets niet in orde is met je lichaam.

In dit artikel tonen we je vijf van die signalen die je oksels geven over je gezondheidstoestand. Het zijn waarschuwingen die je niet mag negeren.

1. Slechte geur onder je oksels

oksels

Een slechte geur onder je oksels is bij veel mensen de normaalste zaak van de wereld. We hebben het allemaal weleens ervaren.

De opbouw van zweet op het oppervlak van de huid vormt een ideale omgeving waarin bacteriën kunnen groeien. Die veroorzaken een sterke zure geur.

Deze geur verdwijnt gemakkelijk door een douche te nemen en natuurlijk wanneer we elke dag deodorant en anti-transpirantie producten gebruiken.

Maar als de geur te sterk en te doordringend is, dan geeft je lichaam misschien het alarmsignaal dat je een probleem hebt met de schildklier of met hormonale veranderingen.

Is de geur vergelijkbaar met de geur van rot fruit of nagellak, dan kan dit verband houden met een probleem bekend onder de medische term ketoacidose. Dit is een aandoening waarbij het vermogen van het lichaam om suikers te verwerken vermindert.

Soms blijven de slechte geuren aanwezig niettegenstaande goede hygiënische gewoonten. Als dit gebeurt, dan kan dit een signaal zijn van diabetes of prediabetes.

2. Jeuk onder je oksels

Een gevoel van jeuk in de streek van de oksels is normaal wanneer het lichaamshaar opnieuw begint te groeien na het scheren.

Meestal is het een signaal dat de huid geïrriteerd is als gevolg van brandwonden van het scheren. Of het kan een reactie zijn op de chemicaliën die in sommige crèmes en deodorants zitten.

Maar soms blijft het jeuken voortduren en gaat het gepaard met rode vlekken en dode huidcellen. Dit wijst erop dat er zich op deze plek op je huid een schimmel vormt.

  • In dit laatste geval is het noodzakelijk dat je je arts raadpleegt. Want het kan misschien nodig zijn dat je een antimycotische behandeling gebruikt.

3. Pijn in je oksels

oksels

Pijn in de oksels kan een gevolg zijn van pijnlijke spieren. Meestal gaat het over spierpijn die veroorzaakt is door lichamelijke overbelasting van het bovenlichaam.

Het komt veel voor bij mensen die erg zware voorwerpen moeten optillen of die aan gewichtheffen doen tijdens hun trainingsprogramma.

Dit soort pijn treedt sporadisch op en gaat meestal vanzelf over door wat te rusten.

  • Maar als het een voortdurend probleem wordt en de pijn vermeerdert is het beste wat je kan doen, je arts raadplegen.
  • In sommige gevallen kan de pijn een waarschuwing zijn dat de lymfeklieren gezwollen zijn of dat er in die zone verstoringen zijn.

4. Huiduitslag in je oksels

Deze zone van het lichaam wordt gekenmerkt door een warme vochtige omgeving. Dat verhoogt het risico op gistinfecties.

Deze combinatie van warmte en vocht bevordert de groei van schimmels. Die kunnen een huiduitslag veroorzaken gepaard met andere symptomen zoals jeuk, roodheid en kleine vlekjes.

Deze reacties kunnen ook het gevolg zijn van een allergie, overmatige hitte of wrijving.

5. Knobbels en ontstekingen in je oksels

oksels

In de oksels kunnen kleine vlekken verschijnen die lijken op acne. Dat komt omdat de haarzakjes verstopt raken, waardoor de haartjes tegengehouden worden om naar het oppervlak te komen.

Dit kan nogal pijnlijk zijn. Bovendien kan het mogelijk tot een infectie leiden, als het niet goed gehandeld wordt.

  • Trek ze niet uit met een pincet. Het wordt aanbevolen om de huid te exfoliëren tot het haar in staat is om uit te komen.

Aan de andere kant is de vorming van een knobbel of bult van een merkbare omvang en die je goed kunt voelen, een teken dat de lymfeklieren ontstoken zijn.

In dit gebied van het lichaam zitten er lymfeklieren in overvloed. Als ze gezond zijn, zal je ze wellicht niet merken. Maar wanneer ze ontstoken raken, kunnen ze je waarschuwen dat er sprake is van gezondheidsproblemen.

Dit symptoom toont aan dat je lichaam probeert om een ziekte of een infectie te bestrijden. Als het niet onder controle raakt kan het je waarschuwen voor een nog ernstiger probleem.

Als een knobbel of bult gedurende meerdere dagen of weken blijft zitten, dan kan dit een aanwijzing zijn van infecties of zelfs van kanker.

  • Zorg er dus zeker voor dat je deze zone van het lichaam in het oog houdt en raadpleeg je arts hierover. Dit is de sleutel om te weten waarom iets optreedt en hoe ernstig de aandoening wel is.

Schenk jij voldoende aandacht aan de signalen die je oksels je zenden? Nu je weet dat ze je kunnen waarschuwen voor ernstige gezondheidsproblemen, raadpleeg dan een specialist wanneer je om het even welke onregelmatigheid vaststelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician. https://doi.org/http://dx.doi.org/23781522
  • Semkova, K., Gergovska, M., Kazandjieva, J., & Tsankov, N. (2015). Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2015.04.013
  • Uchida, K., & Okazaki, K. (2015). Lymphadenopathy. In Autoimmune Pancreatitis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-55086-7_20
  • Peri J, Callejas Pérez A, Rubio M, Grimalt R. La hiperhidrossi primaria. Medicina Integral. 2000; 36(6): 223-230.
  • De Schepper S, Naeyaert J-M. Acantosis nigricans. EMC – Dermatología. 2006;40(2):1–7.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.