Wat is het carnivore dieet precies?

In dit artikel zullen we je alles vertellen over het carnivore dieet, wat het dieet precies is en wat de mogelijke risico's ervan zijn.
Wat is het carnivore dieet precies?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dit artikel gaat helemaal over het carnivore dieet. Je hebt er waarschijnlijk al wel eens van gehoord omdat het populair is geworden bij bepaalde groepen. Maar wat houdt het precies in?

Veel mensen die het carnivore dieet volgen beweren dat ze na het uitproberen van dit dieet verschillende voordelen hebben ervaren met betrekking tot een betere gezondheid. Zoals je echter in dit artikel zult zien, heeft dit dieet (nog) geen wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Het carnivore dieet nader bekeken

Nadelen

Zeer restrictief

Het grootste probleem met restrictieve diëten is dat ze een grote impact hebben op mensen vanwege de opvallende propaganda. Sommigen van deze diëten, zoals het veganistische dieet, omvatten een ethisch component dat veel mensen motiveert om het in de praktijk te brengen. De beloften met betrekking tot gewichtsverlies spelen hierbij vaak ook een rol.

Het carnivore dieet is niet heel anders hoewel deze eetmethode volledig tegengesteld is aan veganisme. Het bestaat namelijk uit het consumeren van alleen vlees. Dit is een zeer restrictief dieet dat slecht is voor het milieu door de hoge belasting bij het produceren van vlees.

De strengste versies van dit dieet stellen vast dat je alleen rood vlees mag eten en water mag drinken – niets anders. Het is een zeer restrictief protocol dat zowel alle plantaardige producten als vis en schaal- en schelpdieren volledig elimineert. Dat zal er in veel gevallen toe leiden dat mensen die dit dieet strikt volgen voedingstekorten zullen ontwikkelen.

Tekorten

Het carnivore dieet met vlees op de barbecue

Je kan voldoen aan de behoefte van de macronutriënten eiwitten en vetten door het eten van vlees. Dat geldt echter niet voor koolhydraten. Het is echter zeer waarschijnlijk dat er een tekort aan micronutriënten als het eetpatroon geen variatie kent.

Door alleen vlees te eten levert het eetpatroon geen fytonutriënten. Voor het geval je het nog niet weet, dit zijn essentiële stoffen met een antioxiderende en ontstekingsremmende werking (Spaanse link) die een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de gezondheid.

Daarnaast stelt wetenschappelijke literatuur vast dat het regelmatig opnemen van deze voedingsstoffen in het voedingspatroon helpt bij het bestrijden van het ontstaan van chronische ziekten (Engelse link). Er is zelfs aangetoond dat ze het risico op degeneratieve pathologieën die verband houden met veroudering verminderen.

Het niet consumeren van voldoende antioxidanten kan ertoe leiden dat iemand gecompliceerde ziekten ontwikkelt. Deze voedingsstoffen zijn ook belangrijk in het kader van lichaamsbeweging, omdat ze spierschade verminderen en het herstel bevorderen.

Argumenten om het carnivore dieet te verdedigen

Mensen die het carnivore dieet volgen, beweren vaak dat rood vlees een hoge voedingsdichtheid heeft dat alle stoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Het consumeren van koolhydraten wordt als schadelijk voor het lichaam beschouwd en zou volgens hen problemen en stoornissen veroorzaken.

Volgens een studie gepubliceerd in het Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences journal (Engelse link), verhoogt de inname van suikers de incidentie van metabole ziekten zoals diabetes mellitus.

Desondanks lijkt de inname van complexe koolhydraten voor bijna alle mensen noodzakelijk, vooral wanneer ze activiteiten moet uitvoeren die een anaërobe inspanning met hoge intensiteit vereisen.

Er is echter een argument dat de implementatie van het carnivore dieet enorm ondersteunt. Mensen die het hebben geprobeerd, beweren dat ze minder gastro-intestinale problemen ervaren. Anderen zeggen dat het helpt om een opgeblazen gevoel te verminderen. Dit komt omdat het een eetplan dat geen vezels levert.

Het punt is dat de huidige onderzoeken van mening zijn dat vezels essentieel zijn voor de darmgezondheid en peristaltiek (Spaanse link).

Hoewel het waar is dat mensen die last hebben van bacteriële overgroei in de darm, de inname van vezels moeten verminderen, verwijst dit naar een specifieke probleem dat niet voor het grootste deel van de bevolking van toepassing is.

Deskundigen beweren dat grote doses vezels de groei van pathogene bacteriën kunnen verhogen. Als gevolg hiervan kan iemand last hebben van een ongemakkelijke spijsvertering.

Voor dit klinische beeld zou het tijdelijk verminderen van de vezelinname het proces kunnen omkeren. Het is echter erg moeilijk om vol te houden en niet aan te raden om voor altijd van deze klachten af te komen.

Is het carnivoor dieet duurzaam?

Vlees op een barbecue

Mensen die het carnivore dieet hebben uitgeprobeerd claimen een verbetering van gastro-intestinale klachten te hebben opgemerkt. Ook zijn er mensen die rapporteren minder last van brainfog te hebben.

Desalniettemin raden voedingsdeskundigen het af. Ja, als het gedurende een korte periode wordt toegepast, kan dit gunstig zijn voor patiënten met bacteriële overgroei in de darmen. Het is echter een soort dieet dat niet gemakkelijk lang vol te houden is.

De effecten op korte en middellange termijn zijn duidelijk. Onderzoek gepubliceerd in The World Journal of Pediatrics (Engelse link) stelt dat ketogene diëten en het paleodieet veilig zijn, ondanks de beperking in dit eetpatroon. Het carnivore dieet gaat echter verder.

De beperking die het op fytonutriënten biedt, kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Houd er rekening mee dat weinig tot geen mensen dit strikte dieetplan langdurig toepassen, aangezien het toegestane spectrum aan voedingsmiddelen erg klein is.

Dat is de reden dat experts (Engelse link) de toepassing van dit beperkende dieet in al zijn varianten afraden. Het verminderen van de inname van koolhydraten en met name suikers kan voor veel mensen aan te raden zijn.

Op dit moment adviseert men om dit alleen tijdelijk te doen en daarnaast een gevarieerd eetpatroon te gebruiken dat ook rijk is aan vis en plantaardig voedsel.

Ten slotte is het ook belangrijk om op te merken dat diëten zoals deze gedurende een korte tijd op individueel niveau kunnen werken, maar erg ongezond zijn voor de planeet. Het is geen duurzaam dieet.

Op basis van ons gebit kunnen mensen een gezonde variëteit aan voedsel eten van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong. Het eten van zeer veel vlees draagt echter negatief bij aan klimaatverandering (Engelse link).

Vermijd zeer beperkende diëten

Zeer beperkende diëten zoals het carnivore dieet beloven snelle resultaten wat betreft gewichtsverlies en een verbetering van de gezondheid. In veel gevallen worden bepaalde ethische componenten toegevoegd, zoals bij veganisme.

De strenge beperking houdt echter een tekort in van de inname van bepaalde voedingsstoffen, wat op middellange en lange termijn tot tekorten kan leiden. Om deze reden kun je dit soort extreme diëten beter vermijden. Eet in plaats daarvan een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet en wend je tot je arts of diëtist als je klachten of vragen hebt.

Dat is ook ons advies als je nog vragen hebt. Zij kunnen je helpen door jouw individuele situatie te beoordelen en weten hoe ze je het beste kunnen helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhang YJ., Gan RY., Li S., Zhou Y., et al., Antioxidant phytochemicals for the prevention and treatment of chronic diseases. Molecules, 2015. 20 (12): 21138-56.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Ruscio M., Is SIBO a real condition? Altern Ther Health Med, 2019 25 (5): 30-38.
  • Cai QY., Zhou ZJ., Luo R., Gan J., et al., Safety and tolerability of the ketogenic diet used for the treatment of refractory childhool epilepsy: a systematic review of published prospective studies. World J Pediatr, 2017. 13 (6): 528-536.
  • Ayala Vargas, Celso. “Importancia nutricional de la carne.” Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales 5.ESPECIAL (2018): 54-61.
  • Serna, Alexandra Idalia Mondragón, and María Andrea Baena Santa. “Boletín Salud & Nutrición.” Boletín Salud & Nutrición 29 (2020): 1-16.
  • Pérez-Jiménez, Jara. “Fibra dietaria: actualizando conceptos, fuentes y aplicaciones.” (2019).
  • Zmora, Niv, Jotham Suez, and Eran Elinav. “You are what you eat: diet, health and the gut microbiota.” Nature reviews Gastroenterology & hepatology 16.1 (2019): 35-56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.